Li Andersson: Yksityisille hoivakodeille sanktio, jos hoitajamitoitus ei täyty, oppositio on unohtunut ajamaan "Audi-miesten" ja "mersupersujen" etuja

Vasemmistoliitto avasi Kuopiossa kolmipäiväisen puoluekokouksensa.

Li Andersson
Puheenjohtaja Li Andersson puhui Vasemmistoliiton puoluekokouksessa Kuopion musiikkikeskuksessa 15. marraskuuta 2019.
Puheenjohtaja Li Andersson puhui Vasemmistoliiton puoluekokouksessa Kuopion musiikkikeskuksessa 15. marraskuuta.Akseli Muraja / Lehtikuva

Hallituspuolue vasemmistoliiton puoluekokouksen alkajaisiksi kunniansa saavat kuulla niin työehtoshoppailijat, yksityisten hoivakotien laiminlyönnit kuin oppositiossa lasten joulukirkon takia "laukalle lähteneet" kokoomuslaiset sekä "mersupersut".

Puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson vaatii puolueen poliittisessa tilannekatsauksessa korvausten maksamista hoivakotien asukkaille, mikäli hoitokodissa ei noudateta riittävää hoitajamitoitusta tai jos niissä tapahtuu laiminlyöntejä.

Anderssonin mukaan nykyiset sanktiot, kuten valvontaviranomaisen antamat uhkasakot, ovat liian lieviä.

– On mielestäni välttämätöntä, että kaikissa sopimuksissa, joita hoivakonsernien kanssa tehdään, sovitaan selkeät ja tuntuvat sopimuskorvaukset paitsi kunnille myös hoivakodeissa asuville vanhuksille, silloin kun palvelua ei toteuteta sovitulla mitoituksella, puheessa sanotaan.

Andersson vetoaa puheessaan puoluekokouksessa vasemmistoliiton kunnanvaltuutetuihin, jotta nämä vaatisivat määrittelemät sopimussakot siinä tapauksessa, että kunnat ulkoistavat hoivapalvelujaan.

– Toivon, että jokainen vasemmistoliiton kunnanvaltuutettu tekee omassa kunnassaan töitä sen varmistamiseksi, että yhtäkään ulkoistusta ei tehdä ilman, että sopimussakot on tarkkaan määritelty.

Hoivakodeissa tapahtuneet laiminlyönnit ovat Anderssonin mielestä seurausta ylenpalttisesta voitontavoittelusta.

– Kuka voi pitää reiluna tilannetta, jossa skandaaliyhtiö Esperi Caren emoyhtiö ei ole maksanut lainkaan yhteisöveroa Suomeen kolmen viime vuoden aikana.

– Nämä laiminlyönnit osoittavat, mihin voitontavoittelu hoivassa pahimmillaan johtaa.

Juha Pursiainen, puheenjohtaja Li Andersson ja Hanna Sarkkinen Vasemmistoliiton puoluekokouksessa Kuopion musiikkikeskuksessa 15. marraskuuta.
Puheenjohtaja Li Andersson valitaan Kuopiossa jatkokaudelle ilman vastaehdokkaita, ja varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen väistyy tehtävästä. Kokousta seuraamassa on Anderssonin puoliso Juha Pursiainen.Akseli Muraja / Lehtikuva

Andersson: Oppositio pitää mersuilijoiden ja "Audi-miesten" puolta

Hallitus on ollut opposition arvostelun kohteena muun muassa maahanmuutto- ja sananvapauskysymyksistä.

Viikonloppuna koulujen joulujuhlista nousi politiikka- ja mediamyrsky. Sekä hallituspuolue keskustan että oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtajat ottivat kantaa eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen tekemään linjaukseen, jonka mukaan kouluopetukseen kuuluva joulujuhla tulisi pitää muualla kuin kirkossa.

Puheenjohtajat Petteri Orpo (kok.) ja Katri Kulmuni (kesk.) taas vetosivat sen puolesta, että koululaiset saisivat yhä käydä joulukirkossa.

– Kokoomuslaiset lähtivät laukalle siitä, ettei lapsia saisi enää viedä joulukirkkoon ja kouluissa enää laulaa Enkeli taivaan. Näihin asioihin ei oikeusasiamiehen ratkaisu tietenkään liittynyt mitenkään, vaan siihen, että koulujen yhteiset juhlat pitää järjestää yhteisessä paikassa, kuten koulussa.

Li Andersson syyttää oppositiota olkiukkoihin tarttumisesta eli keinotekoisten vastakkainasetteluiden luomisesta.

– Vai mitä pitäisi ajatella siitä, että gallupjohdossa oleva puolue (perussuomalaiset) päättää käyttää eduskunnan kyselytunnin väittääkseen, että pykälä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on merkittävä yhteiskunnallinen ongelma?

Andersson arvostelee oppositiota samanmielisellä, oikeistolaisella ja konservatiivisella identiteettipolitiikalla ratsastamisesta.

– Suomessa on oikeastaan vain yksi oppositio, joka on arvokonservatiivinen ja talousoikeistolainen. Audi-miesten asemaa ajavat kokoomuslaiset ovat saaneet rinnalleen mersupersut, Andersson ryöpyttää.

Postin työntekijöille tukea vasemmistosta

Postin työntekijöille ja työntekijäliitto PAUlle Anderssonilta liikenee ymmärrystä. Hän vetoaa Postiin, jotta neuvottelut ovat aidot, ja työnantajapolitiikka reilua.

– On täysin ymmärrettävää, että pienipalkkaiset työntekijät ryhtyvät toimiin, kun heidän palkkojaan aiotaan leikata. Työehtoshoppailu ei ole hyväksyttävää.