Työntekijäliitto PAU: Posti valmistautunut lakon murtamiseen vuokratyövoimalla jo pitkään ennen työtaistelun alkamista – yhtiö kiistää asian

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU sanoo, että Postin syksyllä tekemät uudet vuokratyösopimukset kielivät valmistautumisesta lakkoon.

Posti Group Oyj
 Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen (oik.) sekä Palvelualojen työnantajat Palta ry:n toimitusjohtaja Tuomas Aarto (vas.) jatkoivat TES-neuvotteluja valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla Helsingissä 13. marraskuuta.
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen (oik.) sekä Palvelualojen työnantajat Palta ry:n toimitusjohtaja Tuomas Aarto (vas.) jatkoivat TES-neuvotteluja valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla Helsingissä 13. marraskuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Postin ja yhtiön työntekijöitä edustavan liiton PAUn välillä on vallinnut jo pitkään luottamuspula. Tämän käsityksen voi saada osapuolten kommenteista, jotka liittyvät lakkoa edeltävään aikaan.

PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoo, että Posti on jo pitkään valmistautunut työtaisteluun tekemällä normaalia enemmän sopimuksia vuokratyöyritysten kanssa.

Liiton laskelmien mukaan yhtiö on tehnyt 32 uutta sopimusta eri vuokratyöyhtiöiden kanssa tämän vuoden aikana ja elokuusta lähtien sopimuksia on syntynyt yhteensä 17.

– Kun ilmoituksia alkoi tippua syksyllä, totesimme, että työnantaja näköjään valmistautuu työtaisteluun. Sanotaan näin, että siinä kohtaan tiesimme, että sieltä tulee tes-esitys, johon emme voi suostua, Nieminen sanoo.

Postin mukaan uusilla vuokratyösopimuksilla ei ole mitään tekemistä työtaistelun kanssa. Yhtiöstä todetaan, että ilmoitusten määrä johtuu uudesta yhteistyökumppanista.

– Posti vaihtoi tänä vuonna kesken vuoden vuokratyötä tarjoavaa yhteistyökumppania, minkä takia yhtiö antoi runsaasti uusia ilmoituksia. Vuokratyövoiman henkilömäärä ei kuitenkaan lisääntynyt, yhtiö vastaa sähköpostilla.

Noin 11 prosenttia Postin työntekijöistä kuuluu vuokratyöfirmojen palkkalistoille. Osuus on kasvanut viime vuosina ja esimerkiksi kolme vuotta sitten luku oli viisi prosenttiyksikköä pienempi.

Uusi yhteistyökumppani on puolestaan palveluyritys SOL Logistiikkapalvelut Oy, joka toimii useilla paikkakunnilla. Posti on tehnyt useita ilmoituksia sopimuksista, koska jokaisessa toimipisteessä muutos pitää ilmoittaa erikseen.

Ilmoitus tehdään toimipisteiden työntekijöille.

Saako vuokratyötä käyttää lakon aikana?

Työtaisteluun varautuminen ei ole ainoa asia, josta osapuolet ovat olleet täysin eri mieltä. Toinen kiistan aihe on ollut se, onko lakkoa rikottu vai ei.

Työntekijöitä edustava PAU on syyttänyt Postia lakon rikkomisesta vuokratyöntekijöillä, joita liiton mukaan on ollut huomattavasti keskimääräistä enemmän.

Posti ja työnantajaliitto Palta ovat puolestaan torjuneet syytökset ja sanoneet, että vuokratyöntekijöiden määrä on säilynyt lakkoa edeltävällä tasolla.

Riita on kärjistynyt niin pahaksi, että omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) pyysi osapuolilta selvitystä tilanteesta.

– Rikkurityövoimaa ei suvaita missään tapauksessa. Se on valtio-omistajan tiukka tahto, Paatero sanoi keskiviikkona.

Demarivetoisen hallituksen on varmasti vaikea hyväksyä laillisen lakon murtamista, mutta kyse on myös kansainvälisten sopimusten noudattamisesta.

Kansainväliset sopimukset kieltävät uusien työntekijöiden palkkaamisen lakon alaisiin töihin laillisen työtaistelutoimen rikkomiseksi. Uusien työntekijöiden palkkaamista pidetään yhdistymisvapauden rikkomisena, ja valtion pitäisi puuttua tällaiseen toimintaan.

Tämän vuoksi silloinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puuttui Postin toimintaan vuokratyön käytössä (siirryt toiseen palveluun)vuonna 2015.

Mutta pidetäänkö vuokratyöntekijöitä lähtökohtaisesti uusina työntekijöinä, jotka rikkovat lakkoa? Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen sanoo ei.

– Työnantajalla on työntekijöiden työtaistelun yhteydessä aina oikeus käyttää vuokratyöntekijöitä siinä määrin kuin näitä muutenkin käytettäisiin.

Koskisen mukaan tämä tarkoittaa myös sitä, että Posti yhtiönä voi palkata kiireapulaisia joulusesongiksi entiseen tapaan. Se, milloin yhtiö rekrytoi enemmän kuin ennen lakkoa, on tulkintakysymys, joka pitää ratkaista aina erikseen.

Vuokratyövoiman käytöstä pitkä riita

PAUn puheenjohtaja Nieminen totesi ensimmäisenä riidan sovittelupäivänä valtakunnansovittelijan toimistolla, että Posti pyrkii leikkaamaan palkkoja kahdella tavalla.

Yhtäältä yhtiö on siirtänyt 700 lajittelutyöntekijää uuden työehtosopimuksen piiriin. Toisaalta Posti haluaa laskea muiden palkkoja työehtosopimusneuvotteluissa.

Neuvotteluiden vastapuoli Palta on kiistänyt väitteet työehtojen romuttamisesta (siirryt toiseen palveluun).

Nyt puheenjohtaja Nieminen sanoo Ylelle, että Posti on pyrkinyt alentamaan työntekijöiden ansioita pitkin matkaa.

Yksi keino tähän on hänen mukaansa ollut vuokratyöyritysten pakottaminen entistä halvempiin työehtosopimuksiin.

– Kesän aikana Posti vaati näiltä vuokratyöfirmoilta, etteivät ne saa enää noudattaa meidän työehtosopimusta. Niiden piti mennä Medialiiton jäseniksi, jotta Posti voi noudattaa entistä halvempia työehtosopimuksia.

Yksi näistä yhtiöistä on jutun alussa mainittu SOL, joka vaihtoi yritysjärjestelyillä työehtosopimusta. Aiemmin työntekijät työskentelivät SOL Henkilöstöpalveluissa, mutta tämän vuoden aikana työnantajaksi tuli SOL Logistiikkapalvelut.

Suurin muutos työntekijöille oli se, että heidän tuntipalkkansa putosi uuden työehtosopimuksen takia yli 11 eurosta hieman alle yhdeksään euroon.

Posti kiistää, että se olisi pakottanut vuokratyöyrityksiä siirtymään Medialiiton jäseniksi, jolloin niiden työehtosopimus olisi vaihtunut.

– Posti ei voi vaikuttaa toimijoiden järjestäytymiseen, sillä Suomessa on järjestäytymisvapaus. Työnantajan järjestäytyminen ja työehtosopimuksen soveltamisala ratkaisevat sovellettavan työehtosopimuksen.

Uusissa sopimuksissa vuokratyöyritysten kanssa näyttää kuitenkin olevan siirtymää Paun ja Paltan työehtosopimuksesta Teollisuusliiton sekä Medialiiton sopimukseen.

Lue lisää:

Postin työriidassa ei vielä jätetty sovintoesitystä – neuvottelut jatkuvat sunnuntaina

Postilakko jatkuu – Valtakunnansovittelija: "Tämä on niin vaikea työriita"

Ministeri Paatero vaatii Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon ajaksi

Pääministeri Postin lajittelukeskuksen aidan aukosta: Työtaistelussa pitää toimia sillä tavalla, että riita ratkeaa – ei niin, että riita lisääntyy