Hyppää sisältöön

Vapaa-ajattelijat aloittaisivat kirkon ja valtion erottamisen hautaustoiminnasta: “Puhe joulukirkosta on toissijaista isojen asioiden rinnalla”

Vapaa-ajattelijoiden mukaan kirkon ja valtion tiivis suhde on myös ihmisoikeusongelma.

Vapaa-ajattelijoiden Jape Lovénin mielestä kirkon erityisasema valtiossa on ihmisoikeusloukkaus
Vapaa-ajattelijoiden Jape Lovénin mielestä kirkon erityisasema valtiossa on ihmisoikeusloukkaus

Kirkon ja valtion suhde nousee pintaan usein silloin kun kyse on koulusta: saako kevätjuhlassa laulaa suvivirttä tai joulujuhlan järjestää kirkossa?

Vapaa-ajattelijain liittovaltuuston puheenjohtaja Jape Lovén sanoi Sannikka&Ukkola:n haastattelussa, että tällaiset kohut ovat toissijaisia isojen kirkon ja valtion suhteeseen liittyvien asioiden rinnalla.

– Isoin asia on hautaustoimen keskittäminen evankelisluterilaiselle seurakunnalle ja se, että valtio antaa sille budjetissaan rahoitusta.

Budjettirahoituksen takia Lovénin mielestä pitäisi voida tarkemmin selvittää esimerkiksi se, mihin hautaamiseen tarkoitetut rahat menevät.

Valtion ja kirkon suhde Suomessa on tiivis: evankelis-luterilaisella ja ortodoksisella kirkolla on muun muassa verotusoikeus, ja kirkolla on vahva rooli koulun lisäksi muun muassa eduskunnassa ja puolustusvoimissa.

Vapaa-ajattelijat haluaisivat purkaa tämän liiton. Liian tiivis suhde on Jape Lovénin mukaan myös ihmisoikeuskysymys. Suomalaisen kun täytyy monessa virallisessa yhteydessä kertoa, kuuluuko kirkkoon vai ei.

– Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on jo useaan otteeseen todennut sen, että negatiivinen uskonnonvapaus on yhtä tärkeää kuin uskonnonvapaus. Negatiiviseen uskonnonvapauteen kuuluu, että yhteiskunta ei velvoita ketään ilmoittamaan katsantoaan tai vakaumustaan.

Lovénin mukaan suomalaisessa yhteiskunnassa pitäisi tehdä aika isoja muutoksia, että voisimme tässä suhteessa kunnioittaa uskonnonvapauksia.

Juttua korjattu 17.11. klo 12:15: Jutusta poistettu lause, että kirkon työntekijät olisivat valtion virkamiehiä. Sen sijaan he ovat virkasuhteessa omaan kirkkoonsa.

Katso Jape Lovénin ja kristillisen Sana-lehden päätoimittajan Heli Karhumäen koko keskustelu valtion ja kirkon suhteesta Sannikka&Ukkola -ohjelmassa. Lähetyksessä myös Iltalehden politiikan toimituksen esimies Juha Ristamäki analysoi poliitikkojen valehtelutapauksia:

Sannikka&Ukkola -lähetys 15.11.
.
.