Vasemmistoliitto valitsi Li Anderssonin jatkokaudelle: "Olen syvässä liikutuksen tilassa", isoin yllätys oli Mikko Koikkalaisen nousu puoluesihteeriksi

Maakuntien äänitorveksi profiloitu Mikko Koikkalainen voitti punavihreän helsinkiläisen Joonas Leppäsen äänin 169–126.

Vasemmistoliitto
Veronika Honkasalo (vas.) Juha Pursiainen, puheenjohtaja Li Andersson ja Hanna Sarkkinen Vasemmistoliiton puoluekokouksessa Kuopion musiikkikeskuksessa 15. marraskuuta.
Vasemmistoliiton puoluekokous valitsee Li Anderssonin jatkokaudelle lauantaina Kuopiossa. Andersson perjantaina puoluekokouksessa puolisonsa Juha Pursiaisen kanssa. Kuvassa myös kansanedustajat Veronika Honkasalo (vas.) ja Hanna Sarkkinen (oik.).

Vasemmistoliitto valitsee parhaillaan kolmipäiväisessä puoluekokouksessaan itselleen uuden johdon.

Puheenjohtaja Li Andersson valittiin iltapäivällä uudelle kaudelle ilman vastaehdokasta, omin sanoin liikuttuneena.

– Vasemmistoliitto on puolue, jota on helppo edustaa. Yhteistyöllä olemme tehneet puolueesta entistä vaikuttavamman, js sillä yhteistyöllä lähdemme rakentamaan seuraavaa vaalivoittoa ja valoisampaa tulevaisuutta, Andersson kuittasi lyhyessä kiitospuheessaan.

Andersson on johtanut vasemmistoliittoa vuodesta 2016.

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin uusmaalainen kansanedustaja Jussi Saramo äänin 244 – 51. Vastaehdokas oli Janne Parkkila Savo-Karjalasta.

Toiseksi varapuheenjohtajaksi nousee Minna Minkkinen Pirkanmaalta, ja kolmanneksi varapuheenjohtajaksi Jouni Jussinniemi Pyhäjärveltä.

"Maaginen 10 prosenttia rikki"

Anderssonilla on puolueensa kova tuki, ja perjantaisen puheen kuvailtiin keränneen kovaäänisimmät aplodit puolueessa "sitten 70-luvun".

Silti kannatus on kaukana 70-luvun ajoista, se on junnannut enimmäkseen kahdeksan prosentin molemmin puolin.

Anderssonin mukaan nyt kannatustavoite on saada "maaginen kymmenen prosenttia rikki", mikä edellyttää hallituspuolueelta konkreettisia parannuksia suomalaisten arkeen.

– Työllisyyspolitiikka on tärkeimpiä näytön paikkoja eli miten saamme 30 tuhatta työpaikkaa, inhimillisillä keinoilla, Andersson sanoo.

Puoluesihteeriksi nousi haastaja Mikko Koikkalainen

Vasemmistoliiton jäsenistö on myllertynyt 2010-luvulla: tuona aikana puolet sen jäsenistä on vaihtunut.

Jännite punavihreiden kaupunkilaisten, ja toisaalta pohjoisen ja Itä-Suomen väen ja "duunarisiiven" välillä kanavoituikin puheenjohtajan sijaan puoluesihteerikisassa.

Savonlinnalaistaustainen järjestö- ja kunnallissihteeri Mikko Koikkalainen haastoi vuodesta 2016 puoluetoimistoa luotsanneen Joonas Leppäsen ja voitti äänin 169 – 126.

Andersson arvioi, että puoluesihteerin valinnassa näkyi se, että kolmen vuoden aikana ykkössijalla ovat olleet vaalit ja vaalikampanjat.

– Nyt halutaan että keskiössä ovat järjestö ja kenttä, Andersson arvioi.

Ammattiyhdistys- ja duunariväriä äänestettiin myös varapuheenjohtajistoon. Jouni Jussinniemi on pääluottamusmies, ja Tampereen kaupunginvaltuutettu Minna Minkkinen toimii Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n valtuustossa

Puoluekokouksessa toivottiin punavihreältä puolueelta ymmärrystä teollisuuspaikkakunnille. Huolena on, että ilman teollisuuspaikkakuntien kannatusta maagista kymmentä prosenttia ei saada koskaan rikki.

Koikkalainen ei allekirjoita, että paikkakuntien tai jäsenistön välillä olisi isoa vastakkainasettelua. Koikkalaista on kuvailtu etenkin maakuntien jäsenistön ajatuksia kuuntelevaksi.

– Kenttä on yhtenäisempi kuin koskaan, Koikkalainen sanoo.

Sekoilua äänestysmetodista

Pienoinen kalabaliikki nousi kokouksessa lauantaina aamupäivällä, kun esillä oli aloite puoluesihteerin äänestystavan muutoksesta. Puoluesihteerin valinta päätettiin vastaisuudessa siirtää puoluevaltuustolle, kun vielä tänä vuonna puoluesihteeristä päättää puoluekokous.

Äänestyksessä oli mahdollista äänestää kyllä, ei tai tyhjää. Tarvittiin kolmen neljäsosan enemmistö aloitteen läpimenoon.

Sekaannusta tuli siitä, että osa äänestäneistä käsitti, että tyhjät äänet laskettaisiin mukaan koko äänipottiin. Kokouksen puheenjohtajisto Erkki Virtasen johdolla teki kuitenkin tulkinnan, että tyhjiä ääniä ei oteta mukaan, kun kyllä-äänien osuutta laskettiin.

Näin puoluesihteerin valintatavan muutos puoluevaltuustolle meni kolmen neljäsosan määräenemmistöllä läpi, vaikka kyllä-ääniä oli 200 yhteensä 300 puoluekokousedustajasta.

Käännettä hämmästeli muun muassa kainuulainen Anne Huotari, ja uutta äänestystä asiasta vaati savonlinnalainen Esa Valkonen. Hänen mukaansa tyhjien määrä voi muuttua, kun tiedossa on ettei niitä lasketa.

– Mieli saattaa muuttua. Ensin sovittiin että tyhjät äänet ovat myös mukana laskuissa, nyt sovittiin että ei otetakaan, Valkonen kummasteli.

Erkki Virtanen pitäytyi tuloksessa ja vetosi yhdistyslakiin, jonka mukaan tyhjiä ääniä ei oteta mukaan.

– Menettelytapavaliokunta muutti omaa tulkintaansa, ja se tulkinta pätee, Virtanen sanoi.

Varapuheenjohtajisto vaihtoon

Varapuheenjohtajisto vaihtui Kuopiossa kokonaan, sillä kansanedustajat Veronika Honkasalo, Juho Kautto ja Hanna Sarkkinen jättivät paikkansa.

Valittujen lisäksi varapuheenjohtajaehdokkaita olivat Janne Nieminen Hämeestä ja Joona Mielonen Kotkasta.

Kokouksessa valitaan vielä puoluevaltuusto ja -hallitus.

Lue lisää:

Vasemmistoliitto kukittaa Li Anderssonin jatkokaudelle, mutta tyytymättömyys kytee maakunnissa

Li Andersson: Yksityisille hoivakodeille sanktio, jos hoitajamitoitus ei täyty, oppositio on unohtunut ajamaan "Audi-miesten" ja "mersupersujen" etuja