1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle seurasi postilakkoa – valtakunnansovittelija elätteli toiveita sovintoesityksen jättämisestä, tukilakot uhkaavat liikennettä maalla, merellä ja ilmassa

Tukilakot voivat sotkea liikenteen lentoasemilla, matkustajalaivoilla ja pääkaupungin joukkoliikenteessä.

Postilakko
Postilaisten mielenilmaus Ilmalassa
Postilaisia osoittamassa mieltään llmalassa Helsingissä.Petteri Sopanen / Yle

Sovittelu Postin työehtokiistassa jatkui aamupäivästä iltaan valtakunnansovittelijan toimistolla. Neuvottelupäivä oli pitkä, sillä osapuolet astelivat toimiston pöydän äärelle jo päivällä kello 12.

Juuri ennen iltauutisia kameran edessä käynyt valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kuvasi päivän neuvotteluja raskaiksi. Hän ei kuitenkaan ollut menettänyt toivoaan sovintoesityksen jättämiseksi.

– Toivon että on. Se on tarkoitukseni, että saisimme tätä hieman liikkumaan, Piekkala kertoi.

Toiveikkuudestaan huolimatta Piekkala kuvasi päivän neuvotteluja raskaiksi ja kysymyksiä vaikeiksi. Etenemistäkin on tullut, mutta esimerkkejä hän ei anna.

Hän ei myöskään ota kantaa siihen, mitkä ovat edelleen suurimmat ratkomatta olevat kiistakysymykset. Samalla hän toisti näkemyksensä, että neuvotteluja voidaan jatkaa vaikka kuinka myöhään.

Etenemistä pienissä tekstikysymysissä

Aiemmin päivällä Piekkala kertoi, että suuria asiakysymyksiä on pöydällä sopimatta ja edistystä on tapahtunut lähinnä pienemmissä tekstikysymyksissä.

– Meillä on muutamia tosi hankalia kysymyksiä, että voi olla, että menee tosi pitkäänkin. Mutta olisi mukavampi, jos pääsisi nopeammin kuin myöhemmin, Piekkala sanoi ennen neuvotteluja.

Jo tuossa vaiheessa Piekkala oli toiveikas sovintoesityksen jättämiseksi.

– Toivotaan, että sovintoesitys voitaisiin jättää jo tänään.

Lue lisää: Postin lakko pitkittyy ja kärjistyy: Työtaistelu uhkaa jo lentokenttiä ja pääkaupunkiseudun busseja – 5 ydinkohtaa lakon syistä ja seurauksista

Ilmailuala järjestää päivän tukilakon

Ilmailualan Unioni IAU on jättänyt tänään valtakunnansovittelijalle ja Palvelualojen työnantajat Paltalle ennakkoilmoituksen jo aiemmin ilmoitettujen tukitoimien laajentamisesta ensi maanantaina kello 06.00 alkaen.

Tukitoimiin osallistuvat IAU:n jäsenet työskentelevät unionin tiedotteen mukaan kaikkien Suomesta ja Suomeen operoivien lentoyhtiöiden käyttämissä maapalveluissa, tekniikassa, cateringissä, rahdissa sekä lisäksi lentoasemien turvatarkastuksessa.

Tukilakkotoimen piirissä ovat Paltan jäsenyrityksistä Airpro Oy, Aviator Finland Oy, Finnair Oyj, Finnair Cargo Oy, Finnair Kitchen Oy, GA Telesis Engine Services Oy, HUB logistics Handling Oy, Nordic Regional Airlines Oy, RTG Ground Handling Oy ja Swissport Finland Oy

Työnseisauksen ajaksi IAU:n jäsenet lopettavat kaikki työnsä. Työnseisaus päättyy, kun he palaavat ensi viikon tiistain puolella alkaviin työvuoroihinsa.

AKT:n tukilakko osuisi pääkaupungin joukkoliikenteeseen

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ry laajentaa tukitoimiaan Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:lle entisestään.

Nyt AKT:n myötätuntotaisteluun osallistuvat myös pääkaupunkiseudulla Helsingin seudun liikenteen, HSL:n liikenteen ja huoltokorjaamoiden työntekijät.

Vaihe alkaa ensi viikon maanantaina 25. marraskuuta kello 3.00 ja päättyy 24 tuntia myöhemmin, mikäli PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta eivät pääse sopuun.

Tukitoimien aikana AKT:n jäsenet, jotka ajavat busseilla paikallis- ja lähiliikennettä pääkaupunkiseudulla, pidättäytyvät työstä. Työstä pidättäytyminen koskee myös myötätuntotyötaistelun kohteina olevien yritysten huoltokorjaamoiden työntekijöitä.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen sanoo, että käytännössä koko pääkaupunkiseudun bussiliikenne pysähtyy.

– Reilu kolme tuhatta kuljettajaa pidättäytyy silloin työstä 24 tuntia. Ja myös huoltokorjaajat samoissa firmoissa. Se käytännössä pysäyttää HSL-alueen bussiliikenteen.

HSL ei saa mistään korvaavaa bussiliikennettä, joten tilanteeseen varaudutaan lähinnä viestimällä. Tässä vaiheessa suunnitellaan opastusta ja tiedottamista ja varaudutaan pyytämään oppaita paikalle.

– Suurin osa vuoroista jää varmasti ajamatta. Tilanteeseen on vaikea varautua, koska lopullisesti peruuntuvien vuorojen tilanteen näkee vasta sitten, kun kunkin kuljettajan työvuoro alkaa, sanoo hankintapäällikkö Mika Häyrynen HSL:stä.

HSL:n liikennettä hoitaa kymmenen eri bussiyhtiötä. Suurimmat liikennöitsijät ovat Nobina, Helsingin Bussiliikenne ja Pohjolan liikenne. Nobinan osuus on noin kolmannes vuoroista. Helsingin Bussiliikenne ja Pohjolan liikenne molemmat hoitavat noin neljänneksen vuoroista.

Tässä vaiheessa on varsin epäselvää, miten paljon busseja on liikkeellä ensi maanantaina, jos tukilakko alkaa. Kaikki kuljettajat eivät kuulu AKT:hen.

– Voi olla, että on muutamia autoja liikenteessä ensi maanantaina, mutta voi olla, ettei ole yhtään autoa liikenteessä, toteaa liikennejohtaja Mårten Winqvist Nobinasta, joka on yksi liikennöitsijöistä.

Aiemmat työtaistelutoimet pysyvät edelleen voimassa.

PAM kieltää pakettien ja kirjeiden käsittelyn asiamiesposteissa

Palvelualojen ammattiliitto PAM ilmoittaa, että se tukee Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n työehtosopimusneuvotteluja kieltämällä Postin jakeluverkossa kulkevien pakettien ja kirjeiden käsittelyn Postin palvelupisteissä eli asiamiesposteissa.

PAM:in tukitoimi alkaa ensi viikon maanantaina ja sen on määrä jatkua postilakon loppuun asti eli joulukuun 8:nteen ellei sopua synny ennen sitä.

Postin palvelupisteitä on kaikkiaan noin 750. Ne sijaitsevat muun muassa kaupoissa, kioskeissa, liikenne- ja huoltoasemilla, kahviloissa ja apteekeissa.

Elintarvikekuljetuksiin katkoja

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ilmoittaa, että sen työntekijät eivät käsittele Postin lähetyksiä ensi perjantaista lähtien aina Postin lakon päättymispäivämäärään asti, eli sunnuntaihin 8. joulukuuta asti ellei lakko pääty ennen sitä.

SEL:n julistama käsittelykielto tarkoittaa, että elintarvikealan työpaikoilla ei kerätä, lastata tai pureta kuormia Postin hoitamiin elintarvikealan kuljetuksiin, jotka ajaa Postin oma auto tai alihankintana Postin ajoa tekevä auto.

Käsittelykielto koskee kaikkia Posti Oy:n, Posti Palvelut Oy:n, Posti Kuljetus Oy:n sekä Transval Groupin kuljetuksia sisältäen myös tytäryhtiöt.

Lue myös: Postin työehtokiista kärjistyy Riihimäellä – vanhusten ruokakuljetuksissa ongelmia

Tukitoimet voivat näkyä Silja Linella ja Viking Linella

Tänään aamukuudelta alkanut Suomen Merimies-Unionin tukilakko vaikeuttaa postinjakelua saaristossa.

Merimies-Unioninin tukitoimilla voi olla myös vaikutuksia Silja Linen ja Viking Linen matkustajiin. Tukitoimet, joiden on määrä alkaa ensi maanantaina, vaikuttaisivat toteutuessaan Suomen lipun alla liikennöiviin laivoihin.

Tallink Siljan laivoista lakolla olisi vaikutus Turku-Tukholma-reitillä liikennöivään Baltic Princessiin ja Helsinki-Tukholma-reitillä liikennöivään Silja Serenadeen. Baltic Princess jäisi Turun satamaan maanantaina 25. marraskuuta illalla, ja Silja Serenade Helsinkiin tiistaina 26. marraskuuta aamulla.

– Matkustajien ei tarvitse huolestua tai ryhtyä toimenpiteisiin lakkoon liittyen, yhtiö sanoo verkkosivuillaan.

Viking Line puolestaan kertoo verkkosivuillaan, että lakko vaikuttaa toteutuessaan yhtiön viiden Suomen lipun alla kulkevan aluksen toimintaan. Alukset ovat Mariella, Gabriella, Amorella, Viking Grace ja Rosella.

Yhtiö sanoo tiedottavansa varausten siirtämis- ja peruutuskäytännöistä myöhemmin. Viking Linen viestinnästä kerrotaan, että tukitoimet voivat toteutuessaan vaikuttaa useisiin tuhansiin matkustajiin.

Useita ilmoituksia tukilakoista

Muut ammattiliitot ovat ilmoittaneet useista tukilakoista, jotka osaltaan hidastavat postintoimitusta. Ilmailualan Unionin IAU:n tukilakko on jo lopettanut postinlajittelun lentoasemilla.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n ja Rautatiealan Unioni RAUn tukitoimet aiheuttavat merkittävää haittaa rautateiden tavaraliikenteelle huomisesta alkaen. JHL:n tukilakko alkaa tavaraliikenteen ratapihoilla huomenna aamulla ja päättyy saman päivän iltana. RAUn saarto pysäyttää tavaraliikenteen turvaamisen ja ohjauksen huomisillasta alkaen 24:n tunnin ajaksi. Henkilöliikenne jatkuu normaalisti.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n jäsenet ovat jo aiemmin pidättäytyneet työstä Posti Kuljetus Oy:ssä sekä Postin tavaroiden ja lähetysten käsittelystä muilla työpaikoilla tämän vuorokauden alusta alkaen. AKT on laajentamassa tukitoimiaan lisäksi huomenna ja ylihuomenna.

Myös Sähköliitto on ilmoittanut olevansa valmis käynnistämään tukitoimet.

Paltan Aarto: Tukilakot ylimitoitettuja

Palvelualojen työnantajien Paltan toimitusjohtajan Tuomas Aarto pitää tukilakkoja ylimitoitettuina.

– Tuntuu että tukilakoista ilmoittaneet liitot eivät kovin hyvin tunne neuvottelutilannetta. Kysymys palkkojen alentaminen on ohitettu jo ajat sitten, ja nyt neuvotellaan nykyisen sopimuksen pohjalta, palkat ja sopimusrakenne säilyttäen.

– Tämä osoittaa kuinka huhut lähtevät liikkeelle ja monet näistä tukilakoista ilmoittaneista liitoista tekevät nyt päätöksiä vanhentuneilla tiedoilla, Aarto sanoi maanantaiaamuna Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa.

– Toivon että sopu löytyisi ilman, että ryhdyttäisiin testaamaan kenen henkselit katkeavat viimeisenä, sanoi Aarto.

Postilakko jatkuu 8. joulukuuta asti, ellei sopua löydy ennen sitä.

Korjaus klo 16.07: Korjattu SEL:n tukitoimien kesto ajalle 21.11.-8.12.2019.

Lue lisää:

Postin lakko pitkittyy ja kärjistyy: Työtaistelu uhkaa jo lentokenttiä ja pääkaupunkiseudun busseja – 5 ydinkohtaa lakon syistä ja seurauksista

Postin työehtoriidassa ei sovintoesitystä – postin lakko jatkuu ja useat tukilakot alkavat

Lue seuraavaksi