"Emme halua olla seuraava Unkari tai Puola" - Tšekin kuukausia tauolla ollut mielenosoitusliike palaa kaduille samettivallankumouksen vuosipäivänä

Prahassa pidetään suurmielenosoitus maan miljardööripääministeriä vastaan. 

Pääministeri Andrej Babišia vastustava marssi keräsi Prahaan noin 250 000 mielenosoittajaa kesäkuussa. Tänään Prahassa järjestetään uusi suurmielenosoitus. Kuva: Martin Divisek / EPA

PRAHA Tšekin pääkaupungissa Prahassa pidetään tänään suurmielenosoitus hallitusta ja pääministeri Andrej Babišia vastaan. Prahan keskustaan odotetaan iltapäiväksi järjestäjien mukaan jopa 100 000 mielenosoittajaa.

Pääkaupungin protesti on jatkoa viisi kuukautta tauolle olleelle mielenosoitusliikkeelle, joka huipentui kesäkuussa 250 000 ihmistä keränneeseen suurmielenosoitukseen.

Mielenosoittajien mukaan Tšekin demokratiaa uhkaa nykyinen pääministeri, jolla on poliittisen aseman lisäksi vaikutusvaltaa liike-elämässä.

Mielenosoitusliikkeen tavoite on saada Babiš joko eroamaan tai tekemään selvä irtiotto aiempiin liiketoimiinsa, protestiliikkeen johtohahmo Benjamin Roll kertoo Ylen haastattelussa.

– Nyt Andrej Babišin toimissa on valtava eturistiriita, ja se uhkaa demokratiaa, Roll sanoo.

Babišin on väitetty junailleen lähipiirin omistusjärjestelyillä EU-tukia kongressikeskukselle ja maanviljelykseen. Syyskuussa Tšekin viranomaiset ilmoittivat lopettaneensa kongressikeskusta koskeneen tapauksen tutkinnan.

Mutta EU-komissio selvittää edelleen mahdollista eturistiriitaa hänen poliittisen asemansa ja aiempien omistusten vuoksi.

Babiš on noussut miljardööriksi perustamallaan Agrofert-yrityksellään, joka toimii muun muassa maataloudessa, ruuantuotannossa ja media-alalla. Pääministeri on luopunut suorista omistuksista, mutta yritystä hallinnoi uutistoimisto Reutersin mukaan yhä hänen lähipiirinsä ja se saa kymmeniä miljoonia euroa EU-tukia.

Pääministeri kieltää kaikki väärinkäytökset.

Samalla juhlitaan samettivallankumousta

Lauantain mielenosoitus pidetään samana viikonloppuna, kun Tšekissä juhlitaan samettivallankumouksen 30. vuosipäivää.

17. marraskuuta 1989 silloisessa Tšekkoslovakiassa alkanut opiskelijaliikehdintä ja sen tukahduttaminen johtivat lopulta kommunistihallinnon kaatumiseen.

MIelenosoitusaktivisti Roll sanoo mielenosoittajien taistelevan samojen arvojen puolesta kuin vuonna 1989. Nämä arvot ovat demokratia ja vapaus.

– Halumme herättää kansalaisyhteiskunnan tajuamaan, että maan tulevaisuus on meidän käsissämme, Roll sanoo.

Vuonna 1989 tšekkoslovakialaiset taistelivat maataan irti Neuvostoliiton ohjailemasta sosialistisesta itäblokista. Nyt Tšekki ja Slovakia ovat kaksi eri valtiota. Molemmat ovat EU:n jäseniä ja vapaita demokratioita.

Rollin mukaan vuoden 1989 mielenosoituksiin verrattuna on yksi selkeä ero.

– Silloin tavoitteena oli kaataa kommunistinen järjestelmä. Nyt haluamme puolustaa nykyistä järjestelmäämme.

"Emme halua olla seuraava Unkari"

Mielenosoittajien katse on tiukasti lähimaissa, jotka niinikään vapautuivat kommunistisesta itäblokista vuonna 1989 ja ottivat suunnaksi länsimaisen liberaalin demokratian.

Viime vuosina erityisesti Puola ja Unkari ovat kääntäneet suunnan kohti nationalistista politiikkaa, johon kuulunut vallan keskittäminen on EU:n mukaan uhka demokratialle.

Slovakiassa puolestaan kansa lähti vuonna 2018 sankoin joukoin kadulle maata järkyttäneen toimittajamurhan jälkeen. Mielenosoitusliike johti pääministerin eroon.

– Emme halua olla seuraava Unkari tai Puola. Mutta näemme jo nyt huolestuttavia yhtäläisyyksiä. Järjestämme mielenosoituksen sen vuoksi, että vastaava kehitystä ei tapahdu täällä, Roll sanoo.

Lue myös: