Hyppää sisältöön

Pääministeri Rinne hämmästelee eläkepuheidensa tylyä vastaanottoa: "Viime kädessä tästäkin asiasta vastaavat hallitus ja eduskunta"

Pääministeri Antti Rinne (sd.) arvioi myös työrauhan olevan laajamittaisesti vaarassa. Rinne puhui SDP:n puoluevaltuuston syyskokouksessa Porissa.

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Antti Rinne piti poliittisen tilannekatsauksen SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa Porissa 16. marraskuuta. Kuva: Jussi Partanen / Lehtikuva

PORI Pääministeri Antti Rinne (sd.) hämmästelee työmarkkinakeskusjärjestöjen tylyä vastaanottoa omalle eläkeavaukselleen.

Rinne esitti viime viikolla, että eläkerahastoista irrotettaisiin noin 200–300 miljoonaa euroa pienten eläkkeiden korottamiseen. Pääministeri on perustellut ehdotustaan sillä, että vasta vuodesta 2005 alkaen vanhemmuuteen liittyviltä vapailta on kertynyt eläkettä.

– Kyse on ennen kaikkea oikeudenmukaisuudesta, Rinne sanoo.

– En ymmärrä sitä, että työeläkejärjestelmän osapuolet, työnantajain ja palkansaajien keskusjärjestöt, tyrmäävät vielä ajatuksen tasolla olevat ideat korjata työeläkejärjestelmän sisällä olevan ruman vääryyden.

Rinteen mukaan asiassa tarvitaan "asiallisia ja ratkaisuhakuisia neuvotteluja".

– Tätä saa kutsua jyrähdykseksi tai miksi vain, mutta muistutan, että viime kädessä hallitus ja eduskunta sitten vastaavat tästäkin asiasta, Rinne sanoo.

Rinne: Somessa liikkuu väärää tietoa hallituksen linjasta

Pääministeri Antti Rinne puhui SDP:n puoluevaltuustolle tänään Porissa, valtuuston syyskokouksessa. Kokouksessa kuultiin myös muiden SDP:n ministerien puheenvuorot.

Rinne oli puheenvuoronsa aluksi huolissaan siitä, että kansalaisten keskuudessa liikkuisi väärää tietoa hallituksen linjasta.

Pääministerin mukaan hänet ympäröi usein toritapahtumissa "2–3 henkilön joukko", joka pitää kovaa ääntä hallituksen petetyistä eläkelupauksista.

– Kun kysyn, mistä tuo tieto on peräisin, he sanovat, että "somesta", Rinne kertoi.

– Siellä on selkeästi taustalla järjestelmällinen toiminta, jossa vääristellään asioita.

Rinne toivoi puoluetovereiltaan SDP:n viestin vahvistusta sosiaalisessa mediassa.

– Yli 600 000 suomalaisen eläke paranee. Korotukset näkyvät eläkeläisten pankkitilillä tammikuussa, pääministeri paalutti.

"Työrauha on laajamittaisesti vaarassa"

Parhaillaan käynnissä olevia neuvotteluja suomalaisten palkoista ja työehdoista on kuvattu useaan otteeseen syksyn aikana haastaviksi.

Kierroksen avanneet Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto ovat olleet täysin eri linjoilla niin kutsuttujen kiky-tuntien kohtalosta, Postin sopimusneuvotteluja taas hiertää työnantajan halu vaihtaa työehtosopimusta.

– Luotan täysin siihen, että liitot kykenevät löytämään omalle alalleen sopivan palkkaratkaisun, Rinne vakuutti.

Hän sanoi kuitenkin olevansa huolissaan siitä, että "kierroksella näyttää olevan paljon muuta painolastia."

– Olen esittänyt toiveita kiky-tunteihin liittyvän kiistan ratkaisemiseen samalla tavalla kuin ne syntyivätkin eli laajemmalla ratkaisulla. Ajatus ei ole saanut kannatusta, mutta nyt näyttää siltä, että tämän kysymyksen takia työrauha on laajamittaisestikin vaarassa, Rinne arvioi.

– Olen huolissani siitä, että neuvottelupöydissä näyttää syntyneen hyvin suuria näkemyseroja tekstikysymyksistä. Vähän niin kuin toista osapuolta haluttaisiin oikein provosoida reagoimaan.

Rinne toivoi työmarkkinapöytiin "maalaisjärkeä ja malttia" puolin ja toisin.

Lue lisää: