1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sotarikokset

Trump sivuutti Pentagonin neuvot ja armahti sotarikoksista tuomitun ja syytetyn amerikkalaissotilaan

Puolustusministeriö oli varoittanut presidenttiä muun muassa siitä, että sotarikoksista tuomittujen armahtaminen saattaa vaikeuttaa kurin ja järjestyksen ylläpitämistä joukoissa.

sotarikokset
Presidentti Donald Trump ja puolustusministeri Mark Esper kuvattuna Valkoisessa talossa lokakuussa 2019.
Presidentti Donald Trump ja puolustusministeri Mark Esper kuvattuna Valkoisessa talossa lokakuussa 2019.EPA/ Ron Sachs

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on armahtanut sotarikoksista tuomitun ja syytetyn amerikkalaissotilaan sekä palauttanut yhden sotilasarvon.

Uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan puolustusministeriö Pentagon oli yrittänyt puhua Trumpia ympäri armahduskysymyksessä. Puolustusministeri Mark Esper sekä armeijan korkea-arvoiset johtajat olivat varoittaneet presidenttiä siitä, että sotarikoksista tuomittujen armahtaminen saattaisi vaarantaa sotilastuomioistuimen koskemattomuuden ja vaikeuttaa kurin ja järjestyksen ylläpitämistä joukoissa. Lisäksi Yhdysvaltojen liittolaisten luottamus Yhdysvaltain armeijaa kohtaan joutuisi armahdusten myötä koetukselle, Trumpia neuvottiin.

Trump päätti kuitenkin sivuuttaa Pentagonin neuvot ja armahti perjantaina yliluutnantti Clint Lorancen ja Mathew Golsteynin. Presidentti palautti lisäksi aiemmin alennetun sotilasarvon Navy Seals -erikoisjoukkojen päällikölle Eddie R. Gallagherille.

Lorance tuomittiin vuonna 2014 toisen asteen murhasta, kun hän oli käskenyt sotilaitaan ampumaan kolmea moottoripyörällä liikkuvaa miestä Afganistanissa.

Golsteynia syytettiin aseettoman afgaanin surmaamisesta vuonna 2010. Kesäkuussa pidetyssä oikeudenkäynnissä hän kiisti syytteet.

Gallagheria syytettiin aseettomien siviilien ampumisesta sekä vangitun vihollistaistelijan surmaamisesta puukolla Irakissa. Nämä syytteet hylättiin sotaoikeudessa. Sen sijaan hänen sotilasarvonsa alennettiin, kun hän poseerasi valokuvassa kaatuneen vieressä.

Valkoinen talo julkaisi armahduspäätösten jälkeen tiedotteen, jossa todettiin, että presidentti on armeijan ylipäällikkönä lopulta vastuussa lain toteuttamisesta ja siitä, että myös armahdus suodaan tarvittaessa.

Lue myös:

Trump ignores Pentagon advice and intervenes in military war crimes cases (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi