Hyppää sisältöön

Poliisi keskeyttää palautukset Irakiin, rikosperusteisia palautuksia jatketaan

Sisäministerin mukaan kyse on yksittäisen ihmisen turvapaikkaprosessin oikeudellisuudesta.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Helsingin poliisi kertoo Twitterissä, että se pidättäytyy toistaiseksi turvapaikanhakijoiden palautuksista Irakiin. Poliisin mukaan rikosperusteisia palautuksia jatketaan kuitenkin edelleen. Lisäksi muiden maiden osalta palautuksia selvitetään.

Sisäministeri Maria Ohisalo kommentoi niin ikään twitter-viestissään poliisin linjauksen olevan perusteltu ja antavan työrauhaa tilanteen selvittämiselle.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) tuomitsi torstaina Suomen ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta tapauksessa, jossa Suomi oli käännyttänyt irakilaisen turvapaikanhakijan.

Suomi antoi vuonna 2016 käännytyspäätöksen irakilaiselle turvapaikanhakijalle. Henkilö palasi Bagdadiin talvella 2017, ja hänet tapettiin joitakin viikkoja paluunsa jälkeen.

Ohisalo pitää keskeisenä sitä, että Suomi sai nyt tuomion ensimmäistä kertaa ja tuomion perusteella on rikottu oikeutta elämään sekä kidutuksen kieltoa. Hän sanoo edellyttävänsä omalla hallinnonalallaan, ettei lakeja rikota eikä varsinkaan oikeutta elämään.

– Olen pyytänyt ministeriöni virkamiehiä arvioimaan, millä keinoin voidaan varmistaa, ettei vastaavaa enää tapahtuisi. Palautusten osalta poliisi on toimivaltainen viranomainen, joka on päätynyt siihen, että palautukset keskeytetään siihen saakka, että Migri eli maahanmuuttovirasto selvittää lisää asioita.

– Migrin selvitys on keskeinen, koska on käynyt ilmi, ettei ole varmuutta siitä, montaako ihmistä pettänyt riskiarviointi olisi pahimmillaan koskenut. EIT:n tuomioon johtaneen ihmisen kohdalla riskiarvio petti, nyt pitää selvittää onko muita tämänkaltaisia tapauksia, hän painottaa.

"Kyse ei niinkään lähtömaasta"

Ohisalon mukaan kyse on ennemmin yksittäisen ihmisen turvapaikkaprosessin oikeudellisuudesta, kuin lähtömaasta tai sen turvallisuustilanteesta.

– EIT:n päätöksessähän kävi ilmi, ettei se ollut vakuuttunut kansallisten viranomaisten näytön arvioinnin laadukkuudesta Suomessa.

Ohisalo kertoo viranomaisten käyvän nyt keskustelua siitä, millä tavoin jokainen turvapaikkaprosessi taataan oikeudellisesti siten, ettei ketään palauteta väärin perustein.

Hän muistuttaa, että hallitusohjelmasta löytyy kirjaus, jossa pyritään takaamaan, ettei ihminen jää paperittomaksi.

– Hallitusohjelman mukaisesti myös niissä tapauksissa, joissa kielteisen päätöksen saanut ihminen on työllistynyt tässä maassa, selvitetään keinoja saada esimerkiksi oleskelulupa työn perusteella, Ohisalo sanoo.

Lue lisää:

Kansainvälisen oikeuden professorit: Suomi yrittää selvitä pakolaissopimuksen noudattamisessa vähimmäistasolla

Sisäministeri Ohisalo ihmisoikeustuomioistuimen päätöksestä: "Ihmisiä ei saa enää koskaan palauttaa kuolemanvaaraan"

Suomi käännytti irakilaismiehen, joka tapettiin pian paluunsa jälkeen – Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi Suomen ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta