1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tšekki

Prahassa jopa neljännesmiljoona osoitti mieltä pääministeriä ja hallintoa vastaan

Samalla muisteltiin samettivallankumouksen eli Tšekkoslovakian kommunistihallinnon kaatumisen muistopäivää.

Mielenosoitusliikkeen tavoite on saada Tšekin pääministeri Andrej Babiš joko eroamaan tai tekemään selvä irtiotto aiempiin liiketoimiinsa. Kuva: Martin Divisek / EPA

Tšekin pääkaupungissa Prahassa arviolta 250 000 mielenosoittajaa osoitti tänään mieltä, kertoivat mielenilmauksen järjestäjät lauantaina. Poliisin mukaan paikalla oli 200 000 ihmistä. Suurmielenosoitukseen odotettiiin 100 000 osallistujaa, mutta luku nousi kesäkuisen suurmielenosoituksen lukuihin.

Mielenosoittajat protestoivat hallitusta ja pääministeri Andrej Babišia. Mielenosoittajien mukaan Babiš uhkaa demokratiaa, sillä hänellä on poliittisen aseman lisäksi vaikutusvaltaa liike-elämässä.

Protestit juhlistavat myös samettivallankumouksen 30-vuotispäivää. Mielenilmauksessa puhui 80-luvun toisinajattelijoita.

– Taistelu vapauden ja demokratian puolesta ei lopu koskaan, sanoi protestien järjestäjiin kuuluva Benjamin Roll.

Tuhannet osoittivat mieltä Prahassa lauantaina. Kuva: Martin Divisek / EPA

Paikalla olevat huusivat "me olemme täällä"-huutoa, jonka kerrotaan olleen muistutus vuosikymmeniä sitten tapahtuneista protesteista.

17. marraskuuta 1989 silloisessa Tšekkoslovakiassa alkanut opiskelijaliikehdintä ja sen tukahduttaminen johtivat lopulta kommunistihallinnon kaatumiseen. Protestit alkoivat viikkojen kuluttua siitä, kun Berliinin muuri oli murtunut.

Lue myös:

"Emme halua olla seuraava Unkari tai Puola" - Tšekin kuukausia tauolla ollut mielenosoitusliike palaa kaduille samettivallankumouksen vuosipäivänä