1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tanska

Tanska aikoo keskeyttää konsuliavun antamisen tanskalaisille terroristitaistelijoille

Jos Tanskan kansankäräjät hyväksyy ehdotuksen, se koskee ulkoministerin mukaan kaikkia terroristiliikkeisiin liittyneitä taistelijoita.

Tanskan ulkoministerin Jeppe Kofodin mukaan konsuliavun tarjoaminen terroristiliikkeisiin liittyneille ei ole perusteltua. Kuva: HAYOUNG JEON/ EPA

Tanska on ilmoittanut aikovansa keskeyttää konsuliavun antamisen kansalaisilleen, jotka ovat lähteneet ulkomaille taistelemaan islamistijärjestöjen joukkoihin. Maan ulkoministeri Jeppe Kofod kirjoitti Twitterissä, ettei Tanska ole mitään velkaa taistelijoille, jotka ovat matkustaneet Syyriaan ja Irakiin taistellakseen äärijärjestö Isisissä.

Tanskalaisen uutistoimisto Ritzaun mukaan konsuliapuun kuuluu yleensä esimerkiksi vankilavierailuja ja keskusteluja paikallisten viranomaisten kanssa vankien olosuhteista. Ulkoministerin mukaan avun antamiselle ei ole perustetta.

– Tanskaa ei pitäisi pakottaa auttamaan ihmisiä, jotka käänsivät selkänsä meille, ovat uhka Tanskan turvallisuudelle ja taistelevat kaikkea sitä vastaan, mitä me puolustamme, Kofod sanoi Ritzaulle.

Jos Tanskan kansankäräjät hyväksyy ehdotuksen, se koskee Kofodin mukaan kaikkia terroristiliikkeisiin liittyneitä taistelijoita.

Aiemmin tällä viikolla Turkki aloitti vierastaistelijoiden lähettämisen takaisin kotimaihinsa. Kun Turkki aloitti hyökkäyksen Syyriaan viime kuussa ja pakotti monet Isis-taistelijat pakoon, Tanska ilmoitti poistavansa taistelleilta kaksoiskansalaisilta Tanskan kansalaisuuden, jotta nämä eivät voisi palata maahan.

Syyskuussa Tanskan hallitus arvioi, että yhteensä 36 ääri-islamistia on matkustanut Tanskasta konfliktialueille. Kymmenellä heistä oli oleskelulupa, jonka Tanskan viranomaiset peruivat. Osa vierastaistelijoista on vangittu.

Lue myös:

Turkki sanoo aloittaneensa Isis-taistelijoiden palautukset