Hyppää sisältöön

Ylen toimittaja Hongkongissa: "Yliopistolla käydään kaupunkitaistelua" – poliisi uhkasi käyttää kovia luoteja mellakoitsijoita vastaan

Demokratiamielenosoittajat ovat keskittäneet nyt voimansa Teknillisen yliopiston kampukselle. Ilmassa on kyynelkaasua, polttopulloja ja tiiliskiviä, kertoo paikan päällä oleva Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja.

Mileenosoitus
Tekijät

Hongkongin poliisi varoitti tänään, että se käyttää kovia luoteja, mikäli mellakoitsijat syyllistyvät väkivaltaisuuksiin. Poliisi julkaisi Facebookissa videon, jossa se varoitti protestoijia käyttämästä polttopulloja, nuolia tai muita vaarallisia aseita poliisia vastaan.

Poliisin mukaan se käyttää tarvittaessa kovia luoteja, jos väkivaltaiset hyökkäykset poliisia vastaan jatkuvat, kirjoittaa South China Morning Post. (siirryt toiseen palveluun)

Hongkongissa on puhjennut tänään aikaisempiä päiviä rajumpia levottomuuksia. Tapahtumien keskipisteessä on Teknillinen yliopisto, jota demokratiaa vaativat opiskelijat pitävät hallussaan.

Alueella olevan Ylen Aasian-kirjeenvaihtajan Jenny Matikaisen mukaan tilanne on koko ajan kiristynyt.

– Tilanne ei ole ainakaan todellakaan rauhoittumaan päin. Tänne tulee koko ajan lisää mielenosoittajia ulkopuolelta, Matikainen kommentoi yliopiston ulkopuolelta kello 18 tv-uutisissa.

Poliisi on estänyt pääsyn yliopistolle ja yliopiston sisällä on paljon mielenosoittajia. Matikaisen arvioi sunnuntaisen yhteenoton olevan yksi kuukausia jatkuneiden mielenosoitusten suurimmista.

– Siellä käydään rajuja taisteluja mielenosoittajien ja poliisin välillä. Ilmassa on kyynelkaasua, polttopulloja ja tiiliskiviä, Matikainen kertoi aiemmin päivällä.

Yliopiston kampukselle on rakennettu useita tiesulkuja, ja opiskelijat ovat irrottaneet katukiviä aseikseen.

– Näin siellä paljon ihmisiä, jotka kantoivat kotitekoisia polttopulloja. He olivat rakentaneet tiesulkuja kaikesta, mitä olivat käsiinsä saaneet.

– Jo silloin ilma oli täynnä kyynelkaasua ja nyt sitä on ammuttu illan aikana koko ajan lisää.

Tiet olivat sunnuntaina täynnä protestoijien heittämiä tiiliskiviä lähellä Teknillistä yliopistoa. Kuva: Fazry Ismail / EPA

Matikainen kertoo, että poliisi on antanut varoituksen, että se suunnittelee mahdollisesti suurempaa väliintuloa. Matikainen kuvailee Hongkongin olevan jakaantunut.

– Tämän jälkeen se on varmasti entistä jakaantuneempi. Kun katsoo, millaisia keinoja mielenosoittajat käyttävät, niin väkivalta saa monet pohtimaan, ovatko nämä enää oikeita keinoja. Mutta kyllä myös monet hongkongilaiset ovat sitä mieltä, että poliisin väkivalta on aivan ylimitoitettua, Matikainen kuvailee.

Tunnelma kiristyi alunperin, kun suuri joukko hallintoa tukevia ihmisiä saapui sunnuntaiaamuna siivoamaan kampusalueen lähellä olevia katuja.

Opiskelijat ajoivat siivouspartion pois paikalta. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan opiskelijat heittelivät muun muassa tiiliskiviä.

Tämän jälkeen mellakkapoliisit ryhmittäytyivät muutaman sadan metrin päähän yliopiston alueesta ja ampuivat kyynelkaasua protestoivia opiskelijoita kohti. Nämä yrittivät tuttuun tapaan suojautua sateenvarjojen avulla.

Yksi poliisi haavoittui jalkaansa opiskelijoiden ampumasta nuolesta. Mielenosoittajat ovat käyttäneet aseina poliiseja vastaan muun muassa jousipyssyjä ja katapultteja.

– Kaupungista huomaa, että tunnelma kiristyy. Osa on mielenosoittajien puolella, osa on tätä kiihtyvää väkivaltaa vastaan. Monet ovat myös vihaisia poliisille, Matikainen sanoo.

Kiinan erityishallintoalueella useat yliopistot ovat olleet viime päivinä opiskelijoiden valtaamina, mutta nyt protestoijat ovat vetäytyneet enimmäkseen pois muilta kampusalueilta ja keskittyneet Teknillisen yliopiston alueelle.

Yhteenotot ovat Matikaisen mukaan siirtyneet yliopiston läheiseen tunneliin, jota mielenosoittajat ovat pitäneet hallussaan.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet Hongkongissa jo lähes puoli vuotta. Matikaisen mukaan kuluneen viikon aikana nähtiin selvä käänne, sillä mielenosoitukset ja yhteenotot jatkuivat pitkin viikkoa, kun yleensä ne ovat keskittyneet viikonloppuihin.

– Mielenosoittajat tukkivat työmatkaliikennettä ja iskivät metroasemille. Väkivalta puolin ja toisin on kiihtynyt. Poliisi ampui kovilla panoksilla ja mielenosoittajat sytyttivät miehen tuleen.

Myös sunnuntain vastainen yö oli Hongkongissa levoton. Mielenosoittajat heittelivät mellakkapoliiseja polttopulloilla ja poliisi vastasi kyynelkaasulla.

Demokratiamielenosoittajien Teknillisen yliopiston muuriin kirjoittama teksti julistaa, etteivät he koskaan unohda tai anna anteeksi. Kuva: Jerome Favre / EPA

Lauantaina Hongkongin kaduilla nähtiin poikkeuksellisesti Kiinan armeijan sotilaita, jotka siivosivat mielenosoitusten jälkiä. Kiinan armeijalla on Hongkongissa oma varuskunta. Se ei saa puuttua tilanteeseen, ellei Hongkongin johto sitä erikseen pyydä.

– Jos siihen tultaisiin, että sotilaita Hongkongin kaduilla nähtäisiin, pitäisi Hongkongin lain mukaan pyyntö tulla Hongkongin johtavilta viranomaisilta, Matikainen sanoo.

Mielenosoittajat suojautuivat sunnuntaina sateenvarjoilla ylikulkusillalla lähellä Teknillistä yliopistoa. Kuva: Jerome Favre / EPA

Eilen armeijan joukot sanoivat, että he tulivat siivoamaan vapaaehtoisesti.

– Monet ovat tietenkin epäilleet sitä ja ajatelleet, että kyseessä on jonkinlainen testi siitä, miten ihmiset reagoivat kun Kiinan kansanarmeijan sotilaat ilmestyvät kadulle.

Mielenosoitukset Hongkongissa alkoivat puoli vuotta sitten kiistellyn, rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan mahdollistavan lakiesityksen vastustamisesta, mutta ovat sittemmin laajentuneet demokratiamielenosoituksiksi.

Lisää aiheesta:

.
.