Tampere nosti veroprosenttia – 20,25 on suurista kaupungeista selvästi korkein

Maanantain talousarviokokous päätti kunnallisveron nostamisesta pitkäksi venyneen keskustelun jälkeen.

kunnallisverotus
Tampereen budjettivaltuuston kokous.
Tampereen kaupunginvaltuusto aloitti talousarvion käsittelyn klo 9. Kokous kesti perinteisesti pitkään.Antti Eintola / Yle

Tampereen veroprosentti nousi kompromissiesityksen mukaan 0,50 prosenttiyksikköä. Alkuperäinen pormestari Lauri Lylyn (sd.) ehdotus olisi nostanut kunnallisveroa 0,75 prosenttiyksikköä.

Yle seurasi maanantaina Tampereen kaupunginvaltuuston kokousta kello 9 alkaen. Kokous kesti kaikkiaan lähes kymmenen tuntia.

Perussuomalaiset irrottautuivat pormestarikoalitiosta. Vasemmistoliitto ei lähtenyt koalitioon, koska se olisi halunnut nostaa veroja kompromissia enemmän.

Veroprosentti nousi 20,25:een

Tampereen kunnallisveroprosentti on tällä hetkellä 19,75. Tampereella on Pirkanmaan alhaisin veroprosentti.

Tampere on kerännyt enemmän veroa kuntalaisten tuloista kuin muut suuret kaupungit.

Turku on päättänyt pitää veroprosentin 19,50:ssa, Helsingissä pormestari ehdottaa veron pysyvän 18,00 prosentissa. Myös Vantaalla (19,50) ja Espoossa (18,00) veroprosentin on ehdotettu pysyvän entisellään.

Yle seurasi kokousta:

klo 9.17 Pormestari Lauri Lyly esittelee talouden haasteita. Tamperelaisia työttömiä on yhä 13 000, ja kaupunki kasvaa voimakkaasti. Sosiaali- ja terveysmenot vievät 42 prosenttia Tampereen menoista.

Tampereen kaupunginvaltuusto
Pormestari Lauri Lyly keskusteli valtuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikosen kanssa ennen kokouksen alkua.Anu Leena Koskinen / Yle

klo 9.20 Tampereen alijäämä on suurempi kuin on arvioitu. Tarve on pormestarin mukaan jopa 90 miljoonaa euroa, ja talous on ollut vuosia alijäämäinen.

klo 9.28 Jokaiselle tamperelaiselle lapselle on tulossa mahdollisuus harrastaa, tähän varataan 0,2 miljoonaa euroa. Tampereella on ensi vuonna ilmastobudjetti.

klo 9.32 Ratikka ei saa jäädä torsoksi, pormestari sanoo. Ensi vuonna päätetään ratikan reitin laajentamisesta. Tampere on investoinut yhteensä 380 miljoonaa euroa ratikkaan ja suurimmat investoinnit on tehty.

klo 9.36 Pormestari vahvistaa, että kunnallisverosta on saatu sopuehdotus 20,25 prosenttia.

klo 9.43 Valtuustoryhmän puheenjohtaja Ilkka Sasi (kok.) sanoo, että kokoomus, kristillisdemokraatit ja rkp kannattavat kompromissiesitystä veron korotuksesta. Tämä käytännössä siunaa budjettisovun Tampereella. Valtapuolueet ovat sopineet, ettei veroa koroteta tästä eteenpäin vuoteen 2023 asti. Valtuustoryhmä haluaa Tampereelle Lotta-patsaan.

Tampereen budjettivaltuuston kokous.
Ilkka Sasin (kuvassa keskellä) luotsaama kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja rkp:n valtuustoryhmä taipuu 0,5 prosenttiyksikön veronkorotukseen.Antti Eintola / Yle

klo 9.52 Sosiaalidemokraattien valtuustoryhmän Pekka Salmi sanoo, että talousarvioehdotus on paras vuosikausiin. Pienituloiset eivät maksa kuntaveroa, joten Salmen mukaan korotusehdotus on oikeudenmukainen. Tampere on jo aiemmin nostanut asiakasmaksuja, mikä on rasittanut pienituloisia.

Tampereen budjettivaltuuston kokous.
Pormestaripuolue sosialidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Salmi pitää talousarvioehdotusta parhaana vuosiin.Antti Eintola / Yle

klo 10.04 Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Olga Haapa-aho sanoo, että vihreät kannattaa budjettiesitystä. Budjetti panostaa vihreiden mukaan kouluihin, päiväkoteihin ja terveyskeskuksiin. Vihreitä ilahduttaa lisäksi, että Tampere ottaa käyttöön kaupunkipyörät ja että Tampere haluaa saavuttaa hiilineutraaliuden vuoteen 2030 mennessä.

klo 10.07 Vasemmistoliiton Mikko Aaltonen sanoo, että puolue olisi halunnut nostaa 0,75 prosenttiyksikköä kuntaveroa. Puolueen mukaan olisi ollut vastuullisempaa nostaa veroa kuin leikata palveluita. Puolue ei usko, että esimerkiksi erikoissairaanhoitoon budjetissa varatut varat riittävät.

klo 10.13 Keskustan valtuustoryhmä kannattaa pormestarin budjettiehdotusta. Ehdotukseen sisältyy sitoumus enintään kolmen kasvuprosentin kulukurista, sanoo ryhmän varapuheenjohtaja Matti Järvinen.

klo 10.19 Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Lassi Kaleva myöntää, että budjettiehdotus on pitkiin aikoihin paras esitys. Perussuomalaiset ei kuitenkaan aio olla mukana nostamassa veroja ja lähtee pormestarikoalitiosta. Puolue etsisi säästöjä esimerkiksi ratikan laajentamisesta sekä siirtämällä terveyspalveluja verkkokäynteihin. Puolue luopuisi myös kunnianhimoisista ilmastotavoitteista ja kiintiöpakolaisista. Kalevan puhe herätti lukuisia huutoja yleisöstä. "Mikrofoni toistaa puheen hitaasti", Kaleva vastasi arvosteluun pitkästä puheenvuorosta.

Tampereen budjettivaltuuston kokous.
Lassi Kaleva teki ja kannatti useita muutosehdotuksia budjettiesitykseen.Antti Eintola / Yle

klo 10.32 Tampereen Puolesta -ryhmän puheenjohtaja Yrjö Schafeitel sanoo, että budjettiehdotus on jopa paras 50 vuoteen. Ryhmä ei silti hyväksy veronkorotusta, koska verotus kiristyy Suomessa muutenkin. Ryhmä haluaa koko Tampereen kaupungin henkilöstön kahden viikon lomautuksen, kaupungille yt-neuvottelut ja apulaispormestarit pois töistä: "Apulaispormestarit ovat puhdasta humpuukia."

klo 10.44 Vaihtoehto Tampere -ryhmän Aarne Raevaara syyttää, että Tampere on velkaantunut investoinneilla. Hän ehdottaa investointikattoa, apulaispormestareista luopumista ja vastustaa veronkorotusta.

Tampereen budjettivaltuuston kokous.
Aarne Raevaaran mukaan apulaispormestareista luopuminen toisi säästöjä muutenkin kuin palkkakuluissa.Antti Eintola / Yle

klo 10.55 Sinisen valtuustoryhmän Tiina Elovaara kannattaa talousarvioesitystä. Elovaaran mukaan toiselta asteella pitäisi voida siirtyä korkeakouluihin nykyistä joustavammin. Hän toivoo myös panostusta start up -yrityksiin ja ennalta ehkäisevään lastensuojeluun.

klo 11.53 Keskustelu jatkuu vilkkaana Tampereella. Valtuutetut pitävät yksittäisiä puheenvuoroja. Veronkorotuksen lisäksi tarvitaan myös menoleikkauksia, moni valtuutettu sanoo.

klo 12.12 Tampereelle on tulossa Lotta Svärd -patsas, jolle etsitään paikkaa. Punaisten kaatuneiden muistomerkille on tulossa kaatuneiden nimet, kertoo apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (sd.). Aluehallintovirasto on arvostellut Tampereen kotihoitoa. Hoidon pitäisi parantua ensi vuonna.

Tampereen budjettivaltuuston kokous.
Apulaispormestari Johanna Loukaskorpi sai kiitokset perussuomalaisten Lassi Kalevalta hyvästä työstä.Antti Eintola / Yle

klo 12.59 Talousarvioehdotus kerää kiitosta sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta. Osa valtuutetuista arvostelee veronkorotusta vääräksi "automaatiksi", koska menot nousevat.

klo 13.00 Valtuutetut pitävät lounastunnin.

klo 13.09 Veronkorotus laittaa Tampereen pormestarikoalition uusiksi. Kompromissilla on vahva kannatus, jos yksittäiset valtuutetut äänestävät ryhmänsä mukaan. Tällöin voimasuhteet menisivät 54 puolesta ja 13 vastaan, Yle laskee.

Koalitioon ovat jäämässä sdp, kokoomus, kristillisdemokraatit ja rkp sekä vihreät, keskusta ja siniset. Perussuomalaiset ja Tampereen puolesta ovat jäämässä pois, vasemmistoliitto ei kuulunut koalitioon.

Tampereen budjettivaltuuston kokous.
Vihreä valtuustoryhmä on valmis veronkorotukseen. Kuvassa Olga Haapa-aho ja Jaakko Mustakallio.Antti Eintola / Yle

klo 14.00 Pormestari Lauri Lyly arvioi, että talousarviokokous kestää pidempään kuin vuosi sitten. Puhemaratonin veikataan kestävän ainakin iltaseitsemään. Huuhkajien Kreikka-peli alkaa klo 21.45 ja sitä ennen pitäisi olla viimeistään valmista.

klo 14.02 Jonossa on 25 puheenvuoroa, valtuusto jatkaa kokousta.

Tampereen budjettivaltuuston kokous.
Liikenneministeri Sanna Marinkin (sd.) ehti Tampereen budjettivaltuustoon. Hän poistui salista 16 jälkeen.Antti Eintola / Yle

klo 14.29 Valtuutettu Matti Höyssä (kok.) on julkisesti vastustanut veronkorotusta. Nyt hän kertoo kannattavansa kompromissiesitystä, koska siinä on kymmenen kohdan lista menojen pitämiseksi kurissa.

klo 14.32 Tampere saa vuosittain hulavesimaksusta 5,6 miljoonaa euroa. Osa kaupunkilaisista ei ole saanut järjestelmävian takia maksua viime vuonna ja joutuu maksamaan sekä tämän että viime vuoden laskun. Yksittäisen omakotiasujan lasku yhdeltä vuodelta on noin 50 euroa.

klo 14.58 Pormestari Lauri Lyly muistuttaa, että Tampere on vetovoimainen veronkorotuksista huolimatta. 2000-luvulla veroja on korotettu useaan kertaan, eikä se ole vetovoimaa vähentänyt. Jos Tampereen työllisyysastetta saadaan korotettua, se nostaa tuloja. Tampereen yritysmyönteisyydessä on vielä korjattavaa. Pormestari muistuttaa myös, että kaikista pienituloisempia veroprosentin korotus ei koske. Pormestari kertoo, että Tampereella järjestetään kansallinen veteraanipäivä 27. huhtikuuta 2020.

klo 15.09 Sinikka Torkkola (vas.) kannattaa Mikko Aaltosen esitystä, että veroa korotetaan pormestarin alkuperäisen esityksen mukaan 0,75 prosenttiyksiköllä. Hän toteaa, että erinomainen tapa säästää olisi tavara-aseman pitäminen nykyisellä paikallaan.

Tampereen budjettivaltuuston kokous.
Riitta Ollila (sd.) nauratti valtuustoa ihmettelemällä, kuinka hänen puheaikansa tuntui kestävän yli kolme minuuttia.Antti Eintola / Yle

klo 15 22 Jonossa on 22 puheenvuoropyyntöä. Kokous jatkunee vielä pitkään.

klo 15.32 Valtuutettu Maija Kajan (vihr.) sanoo toivovansa, että Tampereella olisi mahdollista maksaa vapaaehtoisesti korkempaa veroa. Hän sanoo olevansa vakuuttunut, että moni olisi halukas tähän.

*klo 16.15 *Mikko Aaltonen kertoo, että hänen apulaispormestarikaudellaan luotiin hyvä käytäntö, jolla veteraaneille saadaan palvelut perille. Hän sanoo luottavansa, että asiat ovat edelleen hyvin. Viimeisimmät rintamalla olleet veteraanit täyttävät ensi vuonna 94 vuotta, he eivät välttämättä pysty itse ilmaisemaan tarpeitaan, joten palveluohjauksen on toimittava hyvin.

Tampereen budjettivaltuuston kokous.
SDP:n valtuustoryhmän Anneli Kivistö ja Atanas Aleksovski keskustelivat veronkorotuksesta.Antti Eintola / Yle

klo 17.02 Matti Höyssä kiinnittää huomiota siihen, että ratikkalinjaus on nostanut tontinvuokria Kalevassa. Asuntojen hinnat tuskin kuitenkaan nousevat samassa suhteessa. Höyssän mielestä korotukset iskevät kohtuuttomasti iäkkäisiin ihmisiin.

klo 17.04 Hyvinvointijohtaja Taru Kuosmanen kertoo lastensuojelun sijaishuollon ongelmista. Nuorten tilanne on huonontunut ja se näkyy tilanteen vaikeutumisena sijaishuollossa. Vanhusten kotihoidossa on myös vaikeaa, koska työntekijöiden rekrytointi on entistä haastavampaa.

klo 17.15 Lassi Kaleva sanoo kannattavansa apulaispormestarijärjestelmästä luopumista ja kaikkia muitakin Aarne Raevaaran tekemiä esityksiä sekä hänen tekemäänsä koko talousarvioesityksen palautusesitystä.

klo 17.20 Valtuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen (kok.) tekee äänestyesityksen Raevaaran palautusesityksestä.

klo 17.22 Äänestyksessä neljä valtuutettua äänestää Raevaaran esityksen puolesta, 62 sitä vastaan ja yksi tyhjää – talousarvioesityksen käsittely siis jatkuu.

klo 17.24 Puheenvuorojen pituutta mittaava kello lakkaa toimimasta. Puheenvuoron pituudeksi on sovittu 3 minuuttia, nyt se on arvioitava ilman virallista kelloa.

Tampereen budjettivaltuuston kokous.
Kokoomuksen valtuutettu Irja Tulonen esitti uimalaitoksen rakentamista eteläpuistoon. Esitys hyväksyttiin.Antti Eintola / Yle

klo 17.38 Taululla ei ole yhtään puheenvuoropyyntöä.

klo 17.40 Valtuuston puheenjohtaja Ikonen päättää keskustelun. Siirrytään äänestyksiin.

klo 17 44 Keskustellaan siitä, onko Aarne Raevaara kannattanut Yrjö Schafeitelin esitystä vai ei. Schafeitel vaatii videotarkistusta – hänen mielestään Raevaara oli kannattanut esitystä. Puheenjohtaja toteaa, että kyseisestä asiasta päästään kuitenkin äänestämään, koska Lassi Kalevan kannatettu esitys oli samansisältöinen.

Tampereen budjettivaltuuston kokous.
Yrjö Schafeitel vaati videotarkastusta sen selvittämiseksi, kannattiko Aarne Raevaara hänen esitystään vai ei.Antti Eintola / Yle

klo 17.48 Äänestetään ensin pormestarin esityksestä (= korotetaan veroa 0,5 prosenttiyksikköä) ja Lassi Kalevan esityksestä (= ei koroteta veroa).

klo 17.50 Pormestari Lylyn esitys veroprosentin nostamisesta 0,5 prosenttiyksiköllä voittaa äänestyksessä 57–9. Kun tämän jälkeen kaupunginhallituksen aiempi esitys veron korottamisesta 0,75 prosenttiyksiköllä hävää pormestarin uudelle esitykselle, Tampere nostaa veroprosentin 20,25:een.

klo 18.20 Valtuusto käsittelee edelleen talousarvioesitykseen tehtyjä muutosesityksiä. Äänestyskierros jatkuu. Valtuusto hyväksyy muun muassa uimalaitoksen rakentamisen Eteläpuistoon ja Lotta Svärd -patsaan pystyttämisen.

klo 18.49 Talousarvio on saatu nuijittua läpi. Valtuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen päättää kokouksen.

Äänestyksestä odotettiin tiukkaa

Paine korottaa kunnallisveroa on koetellut Tampereen pormestarikoalition kestävyyttä. Pormestari Lauri Lylyn (sd.) talousarvioehdotus herätti vastustusta etenkin kokoomuksessa ja perussuomalaisissa.

Ylen tekemään kyselyyn vastasi 42 kaupunginvaltuutettua 67:stä. Heistä 23 oli valmis korottamaan kunnallisveroa. Vastanneista 19 valtuutettua ei olisi halunnut nostaa tuloveroprosenttia.

Korjaus klo 12.19 Lasten harrastamiseen on varattu 0,2 miljoonaa euroa, ei 2 miljoonaa.

Päivitetty aikamuodot kokouksen päätyttyä.

Lue myös:

Pormestari Lauri Lyly haluaa nostaa Tampereen kunnallisveroprosentin – ensi vuoden lukema 20,5

Nouseeko veroprosentti Tampereella – entä millaisiin palveluihin kaupunki käyttää verovaransa? Tänään selviävät Tampereen ensi vuoden talousnäkymät

Yle selvitti: Mahdollinen veronkorotus uhkaa poliittista sopua Tampereella – ”Toivon, että pormestarikoalitio ei hajoa”