1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvallat lykkää sotaharjoitustaan Etelä-Korean kanssa – ”Kyse ei ole myönnytyksestä Pohjois-Korealle”

Pohjois-Korean ulkoministeriö kommentoi lykkäysilmoitusta kertoen, ettei maa ole palaamassa neuvottelupöytään.

sotaharjoitukset
Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper ja hänen eteläkorealainen virkaveljensä Jeong Kyeong-doo kuvattuna Soulissa 15. marraskuuta 2019.
Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper ja hänen eteläkorealainen virkaveljensä Jeong Kyeong-doo kuvattuna Soulissa toissapäivänä.EPA/ JEON HEON-KYUN

Yhdysvallat ja Etelä-Korea lykkäävät suunnittelemansa sotaharjoituksen toistaiseksi ”hyvän tahdon eleenä” Pohjois-Korealle.

Puolustusministeri Mark Esper ilmoitti lykkäyksestä lehdistötilaisuudessa Bangkokissa yhdessä eteläkorealaisen virkaveljensä Jeong Kyeong-doon kanssa.

Esper korosti, ettei sotaharjoitusten lykkäämisessä ole kyse myönnytyksestä Pohjois-Korealle, vaan pikemminkin pyrkimyksestä pitää diplomatian ovet avoinna, jotta sotilaallisia jännitteitä saataisiin lievennettyä Korean niemimaalla.

Ennen lykkäysilmoitusta Japanin puolustusministeri Taro Kono oli todennut Esperille, ettei ”kukaan voi suhtautua optimistisesti siihen, että Pohjois-Korea muuttaisi käyttäytymistään”, kirjoittaa Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

Pohjois-Korean ulkoministeriön mukaan maa ei ole palaamassa neuvottelupöytään, eikä sillä ole minkäänlaisia suunnitelmia keskustella ydinohjelmastaan ennen kuin Yhdysvallat lopettaa ”vihamielisen politiikkansa Pjongjangia vastaan.”

Presidentti Donald Trump on koko virkakautensa suhtautunut nuivasti Etelä-Korean kanssa järjestettäviin sotaharjoituksiin. Trump katsoo, että harjoitukset ovat provokatiivisia ja kalliita.

Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapasivat kesäkuussa ja sopivat, että ydinneuvottelut käynnistetään uudelleen. Neuvottelut eivät ole kuitenkaan edenneet ja Pohjois-Korea on jatkanut asetestejään.

Lue seuraavaksi