Postin työehtoriidassa ei sovintoesitystä – postin lakko jatkuu ja useat tukilakot alkavat

Riitaa ratkottiin valtakunnansovittelijan johdolla iltayhteentoista asti.

Postilakko
 Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n ja Palvelualojen työnantajat Palta ry:n edustajat jatkoivat postilakon sovittelua valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan (kesk.) johdolla valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingissä 15. marraskuuta 2019.
PAUn ja Paltan edustajat neuvottelevat valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Sovittelu postin työehtokiistassa on tältä erää päättynyt tuloksettomana. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ei antanut sovintoesitystä riidassa Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUlle ja Palvelualojen työnantajat Paltalle.

Piekkala sanoi kuitenkin, että neuvotteluissa edistyttiin.

Sopua pyrittiin löytämään pitkälle yöhön – neuvottelut päättyivät noin yhdentoista aikaan illalla. Neuvotteluja jatketaan maanantaina kello 12.00.

Tämä tarkoittaa sitä, että postin lakko jatkuu. Tällä hetkellä lakossa on noin 9 000 työntekijää postin jakelua, käsittelyä ja kuljetusta koskevista tehtävistä. Viikko sitten alkaneen lakon on määrä kestää vielä 8. joulukuuta saakka, ellei sopua kiistaan löydy tätä ennen.

25. marraskuuta alkaen PAUn lakko laajenee niin, että se koskee myös myymälä- ja toimihenkilötehtäviä. Silloin sen piirissä olisi yhteensä noin 10 000 Postin työntekijää.

Tukilakot alkavat maanantaina

Myös PAUn muilta työntekijäliitoilta saamat tukilakot hidastavat postintoimitusta. Ilmailualan Unionin IAU:n tukilakko on lopettanut postinlajittelun lentoasemilla. Euroopan ulkopuolelta tulevat tai sinne lähtevät lähetykset toimitetaan vasta lakon jälkeen. Myös luukkuun jaettavien kansainvälisten kirjeiden ja lehtien toimitus keskeytyy.

Kotimaan ja EU-alueen pakettitoimituksille lakon merkitys on vähäinen. Osa paketeista kulkee normaalisti, ja osassa voi olla päivien viiveitä.

Maanantaina aamukuudelta alkoi myös Suomen Merimies-Unionin tukilakko, joka uhkaa myös saariston postinjakelua. Sen myötä kotimaanliikenteen yhteysaluksille, lautta-aluksille ja losseille ei oteta enää Postin kuljetuksia. Tukitoimi koskee myös ulkomaanliikenteen lasti-aluksia, ropax-aluksia ja matkustaja-autolauttoja.

JHL ja RAU pysäyttävät rautateiden tavaraliikenteen

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n ja Rautatiealan Unioni RAUn tukitoimet aiheuttavat merkittävää haittaa rautateiden tavaraliikenteelle huomisesta alkaen.

JHL:n tukilakko alkaa tavaraliikenteen ratapihoilla huomenna aamulla ja päättyy saman päivän iltana. RAUn saarto pysäyttää tavaraliikenteen turvaamisen ja ohjauksen huomisillasta alkaen 24:n tunnin ajaksi. Henkilöliikenne jatkuu normaalisti.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n jäsenet ovat pidättäytyneet työstä Posti Kuljetus Oy:ssä sekä Postin tavaroiden ja lähetysten käsittelystä muilla työpaikoilla tämän vuorokauden alusta alkaen. AKT on laajentamassa tukitoimiaan huomenna ja ylihuomenna.

Palvelualojen ammattiliitto PAM on päättänyt tukitoimista, jotka on määrä julkaista tänään. Myös Sähköliitto on ilmoittanut olevansa valmis käynnistämään tukitoimet.

Korjaus 18.11. klo 9.46: Korjattu tietoja tukitoimien alkamisesta. JHL:n ja RAU:n tukitoimet alkavat tiistaina, eivät vielä maanantaina. AKT:n tukilakot alkoivat jo maanantaina puolilta öin.