Uiguurien ”uudelleenkoulutusleirit” Kiinassa: Vuodetuissa asiakirjoissa opastetaan, miten lapsille kerrotaan vanhempien katoamisista

Uudelleenkoulutusleirejä on verrattu esimerkiksi keskitysleireihin. Kiina on kuvannut leirejä ammatillisen koulutuksen keskuksiksi.

uiguurit
Näkymä Kashgarin vanhassa kaupungissa Xinjiangin uiguurialueella.
Näkymä Kashgarin vanhassa kaupungissa Xinjiangin uiguurialueella. How Hwee Young / EPA

Kiinan hallinnossa työskennellyt henkilö on vuotanut New York Timesille (siirryt toiseen palveluun) yli 400-sivuisen asiakirjan, joka valottaa tarkemmin uiguurivähemmistöihin kohdistuvaa vainoa Xinjiangin maakunnan alueella Luoteis-Kiinassa.

Asiakirjoista käy muun muassa ilmi, miten Kiinan presidentti Xi Jinping vaati useissa suljetuissa kokouksissa vuonna 2014 viranomaisia kurittamaan muslimitaustaisia uiguureja. Uiguurimilitantit tekivät vuonna 2014 iskun juna-asemalle, jossa he surmasivat 31 ihmistä.

– Meidän on oltava yhtä julmia kuin mitä he ovat. Emme anna lainkaan armoja, sanoi presidentti suljetussa kokouksessa.

YK:n mukaan noin miljoona uiguurimuslimia on suljettu Xinjiangissa leireille, joissa heidät pyritään käännyttämään pois islamista ja kulttuuristaan.

Uudelleenkoulutusleirejä on verrattu esimerkiksi keskitysleireihin. Kiina on kuvannut keskuksia ammatillisen koulutuksen keskuksiksi, joissa harjoittelijoiksi kutsutut oppivat mandariinikiinaa ja työtaitoja.

Lue myös: Ensin katosi setä, sitten kaverit katkaisivat yhteydet – joensuulainen lukiolainen pelkää myös Kiinassa asuvan uiguurimummonsa puolesta

Vuodetuista asiakirjoista käy ilmi, että Kiinan hallinto tiedosti uiguurien joukkoeristämisen rikkovan perheitä ja mustaavan Kiinan mainetta, jos tieto leireistä leviäisi. Asiakirjoissa viranomaisille annettiin ohjeistuksia siitä, miten lapsille kerrotaan heidän vanhempiensa katoamisista.

Lukuisat uiguurien lapset opiskelevat yliopistoissa Xinjiangin ulkopuolella. Paikallisviranomaisia kehotettiin keskustelemaan välittömästi niiden opiskelijoiden kanssa, jotka palasivat lomillaan kotiin ja huomasivat vanhempiensa kadonneen.

Viranomaisia kehotettiin kertomaan, että leireille otetut vanhemmat ovat altistuneet uskonnolliselle ääriajattelulle, jonka vuoksi he tarvitsivat koulutusta.

Mikäli joku esittäisi kysymyksen, mikseivät vanhemmat voi tulla kotiin, jos kyse on vain koulutuksesta, tulisi viranomaisten ottaa käyttöön sairauksiin liitetyt sanastot.

”Jos saat tarttuvan viruksen, kuten SARSin, täytyy sinun käydä läpi hoito suljetussa ympäristössä, jotta et levitä virusta. Jos et ole täysin parantunut palatessasi kotiin, voit tartuttaa koko perheesi.”

”Vapaus on mahdollista vasta silloin, kun tämä virus heidän ajatuksissaan on tuhottu.”

Kiinan hallinto ei ole kommentoinut vuodettua raporttia. New York Timesin mukaan raportin vuotaja on Kiinan hallinnossa työskennellyt henkilö, joka ei halua nimeään julkisuuteen. Vuotaja halusi tuoda lehden mukaan asiakirjat julkisuuteen, jotta presidentti Xi ja kommunistisen puolueen muut johtajat joutuivat vastuuseen teoistaan.

Lue myös:

Ylen kirjeenvaihtajan juttu Xinjiangista lokakuulta 2018: Vakoojalinnut lentävät Kiinan rajaseudun taivaalla – Yle kävi maakunnassa, jossa miljoona ihmistä on viety leireille vannomaan uskollisuutta puolueelle

NY Times: Document: What Chinese Officials Told Children Whose Families Were Put in Camps (siirryt toiseen palveluun)

Guardian: 'Show no mercy': leaked documents reveal details of China's Xinjiang detentions (siirryt toiseen palveluun)

EU:n Saharov-palkinto tunnetulle uiguuritutkijalle Ilham Tohtille – istuu elinkautista Kiinan arvostelusta