1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. järjestötoiminta

Kainuussa käynnistetään erityisherkkien järjestötoimintaa – Aktiivi muistuttaa, että tila on enemmän kuin taakka: "Tämähän on voimavara"

Erityisherkkyys koskettaa jopa 20 prosenttia suomalaista.

Erityisherkkyys on synnynnäinen hermostollinen ominaisuus, joka saa muun muassa aistit toimimaan tavallista herkemmin. Kuvituskuva. Kuva: Heikki Kiselff / Yle

Kajaanissa järjestetään maanantaina 18. marraskuuta luento erityisherkkyydestä. Luennon toivotaan keräävän kainuulaisen erityisherkät yhteen. Kesällä aloitetussa paikallistoiminnassa on ollut mukana vain muutamia ihmisiä, vaikka erityisherkkyyttä esiintyy jopa noin viidennellä suomalaisella.

– On tärkeää, että Kainuun erityisherkät löytäisivät toisensa ja voisimme paikallistoiminnan kautta saada lisää tietoa erityisherkkyydestä, vaihtaa ajatuksia ja saada vertaistukea, erityisherkkä kajaanilainen Markku Karjalainen kertoo.

Karjalainen halusi käynnistää paikallistoiminnan Kainuussa, kun tajusi itse olevansa erityisherkkä. Hän liittyi joulukuussa jäseneksi ja kysyi paikallistoimintaa ajatellen tammikuussa yhdistykseltä, onko Kajaanissa muita erityisherkkiä jäseninä.

– Silloin todettiin, että olin ainut jäsen. Aloimme suunnitella luentoa Kajaaniin, Karjalainen sanoo.

Erityisherkkyys tarkoittaa synnynnäistä hermostollista ominaisuutta, joka saa muun muassa kaikki aistit toimimaan tavallista herkemmin. Eli äänet, maut, hajut ja jopa kipu tuntuvat paljon rajummin. Kun aistit käyvät ikään kuin ylikierroksilla, ihminen saattaa stressaantua. Erityisherkkien onkin usein tarpeen vetäytyä omiin oloihinsa rauhoittumaan. Se onnistuu esimerkiksi luonnossa.

– Kainuun luonto auttaa varmasti erityisherkkää palautumaan mahdollisesta ylivirittyneisyydestä ja saamaan voimaa luonnosta. Elämyshakuinen erityisherkkä kaipaa myös erilaisia elämyksiä ja tapahtumia, Karjalainen sanoo.

Eritysherkkä ihminen ei usein tiedä omaavansa tätä yleistä ominaisuutta, minkä takia luennot ja vertaistuki ovat erittäin tärkeitä. Kun tilanteensa tiedostaa, on arkinen elämäkin ehkä helpompaa.

– Monet erityisherkät ymmärtävät ominaisuuden vain kuormittavana. Kun itse tajusin olevani erityisherkkä ja otin erityisherkkyydestä selvää, huomasin, että tämähän on voimavara, HSP Suomen erityisherkät ry:n luennoitsija Anne Rumpunen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)