Kiinan mukaan Taiwaninsalmella nähty lentotukialus teki tieteellistä tutkimusta

Taiwanin pitää läpikulkua pelotteluna.

Taiwaninsalmi
Kiinalainen 001A -tyypin lentotukialus lähdössä Dalianin telakalta.
Kiinalainen 001A -tyypin lentotukialus lähdössä Dalianin telakalta.AOP

Kiina vahvisti maanantaina, että sen ensimmäinen kotimaassa valmistettu lentotukialus kulki Taiwaninsalmen läpi sunnuntaina. Kiinan mukaan kyse on rutiininomaisesta harjoituksesta ja kokeista.

Lentotukialus laskettiin vesille vuonna 2017. Kyseessä on ensimmäinen Kiinassa suunniteltu ja rakennettu lentokoneiden tukialus. Se tunnetaan toistaiseksi nimellä Tyyppi 001A.

Kun se otetaan virallisesti käyttöön, tulee se lisäämään Kiinan tulivoimaa tuntuvasti Etelä-Kiinan merellä, jossa Kiinalla on ollut jatkuvasti aluekiistoja naapurivaltioiden kanssa.

Kiinan hallinnon äänenkannattaja Kansan päivälehti on julkaissut Twitterissä videokuvaa lentotukialuksesta.

Lentotukialus kulki kiistanalaisilla vesillä sunnuntaina. Kiinan laivaston edustajan mukaan lentotukialus matkasi Etelä-Kiinan merelle tekemään tieteellistä tutkimusta.

– Läpikulkua ei ole suunnattu mihinkään tiettyyn kohteeseen eikä sillä ole mitään tekemistä tämänhetkisen tilanteen kanssa, sanoo laivaston edustaja Cheng Dewei uutistoimisto Reutersin mukaan.

NYU Shanghai -huippuyliopiston apulaisprofessori Eric Hundman arvioi, että lentotukialuksen läpikulku oli merkki Kiinan kasvavasta painostuksesta Taiwania kohtaan.

– Päätös purjehtia Taiwaninsalmen läpi oli epäilemättä tarkkaan harkittu ja sen tarkoituksena oli luultavasti antaa Taiwanille ja Yhdysvalloille selkeä signaali Kiinan merivoimien kasvavista voimavaroista, Hundman sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kiina kehotti Yhdysvaltoja maanantaina lopettamaan ”lihaksiensa pullistelun” Etelä-Kiinan merellä.

Yhdysvallat ja Australia ovat pitäneet tulenaralla merellä yhteisiä sotaharjoituksia aiemmin tässä kuussa.

Taiwan: yritys pelotella vaalien alla

Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan. Taiwanin ulkoministeri Joseph Wu sanoi sunnuntaina Twitterissä, että Kiina yrittää sekaantua Taiwanissa tammikuussa 2020 järjestettäviin presidentinvaaleihin.

Taiwanin puolustusministeriö kertoo lähettäneensä lentokoneita ja aluksia seuraamaan Kiinan lentotukialuksen matkaa. Puolustusministeriön mukaan myös Japanin ja Yhdysvaltojen alukset seurasivat lentotukialusta Taiwaninsalmella.

Kiina on lisännyt tuntuvasti läsnäoloaan salmella sen jälkeen kun itsenäisyysmielinen presidentti Tsai Ing-wen nousi valtaan vuonna 2016. Hän hakee jatkokautta tammikuun vaaleissa. Tsain mukaan vaaleissa on kyse taistelusta demokratian ja vapauden puolesta.

Samana päivänä kun lentotukialus lipui Taiwaninsalmella, Tsai nimitti entisen pääministeri William Lain varapresidenttiehdokkaaksi. Nimityksen uskotaan ärsyttävän Kiinaa, sillä Lai on kuvaillut itseään ”Taiwanin itsenäisyystyöläiseksi”.

Lähteet: AFP, Reuters