1. yle.fi
 2. Uutiset
 3. Kuopio

Kuopio aikoo investoida 90 miljoonan edestä – velkataakka ja koulujen ryhmäkoot kasvavat

Jutusta löydät listan ensi vuoden isoimmista ja kiinnostavimmista investoinneista.

Havainnekuva Savilahden alueelle rakennettavasta liikunta- ja tapahtumakeskuksesta. Rakentamisen on määrä alkaa ensi vuonna. Kuva: Kuopion kaupunki

Kuopion investointimenot kasvavat lähivuosina, selviää tänään maanantaina julkaistusta kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen talousarviosta.

Talousarvioesityksen mukaan Kuopion kaupunki tekee investointeja vuonna 2020 yhteensä 89,2 miljoonalla, mutta vuosina 2021–2023 investointien yhteissumma on keskimäärin jopa 120 miljoonaa euroa. Kerromme tarkemmin investoinneista myöhemmin tässä jutussa.

Samalla kun investointipaineet kasvavat, kuluja on karsittava voimakkaasti. Kuluva vuosi on ollut kuntien taloudelle historiallisen huono ja Kuopion kaupungin alijäämä on paisumassa lähelle 40 miljoonaa euroa.

Kaupunki aikoo leikata menoja yhteensä 10 miljoonaa euroa vuosien 2020–2021 aikana. Yt-neuvottelujen tuloksena enintään 91 kaupungin työntekijää irtisanotaan pääasiassa ensi vuoden aikana. Talousarvioesityksen mukaan säästöt vaikuttavat esimerkiksi kouluihin, mistä kerrotaan tarkemmin alempana jutussa.

Verotusta aiotaan kiristää ensi vuodeksi. Kunnallisveroa esitetään korotettavaksi 0,25 prosenttiyksiköllä 20,75 prosenttiin ja muiden kuin vakituisten asuinrakennusten kiinteistöveroa saman verran 1,35 prosenttiin. Näin Kuopion kassaan kilahtaa vuodessa noin 5,2 miljoonaa euroa.

Ensi vuonna kaupungin arvioidaan tekevän miinusta 13,1 miljoonaa euroa. Ensi vuoden jälkeen tavoitteena on, että tulos kääntyisi positiiviseksi.

Lainan määrä kasvaa aiemmin arvioitua enemmän. Kun tämän vuoden lopussa Kuopion kaupungilla on lainaa arviolta hieman yli 3 300 euroa asukasta kohden, summa on ensi vuonna kasvanut jo lähes 4 000 euroon. Vuonna 2023 lainaa olisi jo liki 5 500 euroa asukasta kohden.

Vuoden 2020 talousarvioesityksen investointeja:

 • Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskuksen rakentaminen Neulamäen luolastoon käynnistyy (5 miljoonaa euroa), Savilahdentien saneeraus, Sarastuskaaren alue ja ramppijärjestelyt (yht. 11,3 miljoonaa)
 • Kuopion museon peruskorjaus ja laajennus (8,3 miljoonaa, valmistuu ensi vuonna)
 • Läntisen maaseutualueen koulu ja päiväkoti sen yhteyteen (yht. 5,7 miljoonaa)
 • Lumit, musiikki- ja ilmaisutaidon lukio (3,7 miljoonaa)
 • Lippumäen jäähallin muutos sisäliikuntahalliksi ja uimahallin peruskorjaus (2,8 miljoonaa)
 • Matkustajasataman laajennus (2,5 miljoonaa)
 • Hiltulanlahti, Vaittilan alueen rakentaminen (2,5 miljoonaa)
 • Nilsiän uusi pelastusasema (1,8 miljoonaa)
 • Puijon urheilulaakso, hiihtohissin uusiminen, tekonurmikenttä (yht. 3,2 miljoonaa)
 • Sammakkolammen alueen remontti (1,5 miljoonaa)

Ryhmäkoko kasvaa peruskouluissa ja lukiossa

Opetuksen määrää aiotaan vähentää ensi elokuussa. Talousarvioesityksen mukaan perusopetuksesta ja lukiosta vähennetään opetusresursseja neljällä prosentilla ensi elokuusta alkaen, mikä vaikuttaa muun muassa opetuksen, tuen ja opetushenkilöstön määrään sekä ryhmäkokoihin.

Kaupunginjohtajan esityksessä kerrotaan, että perusopetuksen ryhmäkoko kasvaa ensi syksynä alakoulussa keskimäärin 0,7 oppilaalla ja yläkoulussa 1,2 oppilaalla. Kuopiolaislapset käyvät koulua yhä useammin yhdysluokassa, jossa on eri vuosiluokkia.

Myös lukiolaiset opiskelevat jatkossa yhä useammin nykyistä suuremmissa ryhmissä. Syventävien ja soveltavien kurssien määrä lukioissa vähenee.

Yksilöllisen opetuksen määrä vähenee, kun jakotunneista supistetaan. Jakotunneilla tai samanaikaisopetuksessa yhdelle ryhmälle tuntia pitää kaksi tai useampi opettaja.

Erityisopetus säilyy ennallaan, mutta koulunkäynninohjaajien määrää pienennetään. Se vähentää opetusryhmissä saatavaa tukea. Oppilashuollossa kuraattoreiden määrä pysyy nykytasolla, mutta psykologeja palkataan lisää.

Varhaiskasvatuksen puolella sen sijaan ryhmäkoot pienenevät. Hallitus aikoo palauttaa ensi vuonna (siirryt toiseen palveluun) (Helsingin Sanomat) subjektiivisen oikeuden varhaiskasvatukseen ja pienentää yli kolmevuotiaiden ryhmä­kokoja. Lakimuutoksen on määrä astua voimaan ensi elokuussa.

Kuopiossa rajoitettiin vuonna 2016 päivähoito-oikeutta 20 tuntiin niiltä lapsilta, joiden vanhemmista toinen on kotona.

Lue myös: Ylen kysely: Enemmistö Kuopion päättäjistä pitää budjetin valmistelua riittävän avoimena – muutoksiakin kaivataan

Neulamäen luolastosuunnitelmat tarkentuivat – tilojen neliömäärä ja hinta-arvio kasvoivat

Sammakkolammenpuistoon tulossa iso remontti Kuopiossa: suunnitelmissa uusi leikkipuisto, kuntoilualueita, uimarannan laajennus