Jussi Halla-aho ja Petteri Orpo kohtasivat A-studiossa – Oppositiojohtajia yhdistää "poikkeuksellisen huono hallitus"

Kokoomus ja perussuomalaiset voivat löytää yhteisen sävelen hallituksen toimien vastustamisesta. Ilmasto ja ulkomaalainen työvoima erottaa.

politiikka
Jussi Halla-Ahon ja Petteri Orpon kohtaaminen
Jussi Halla-Ahon ja Petteri Orpon kohtaaminen

Maanantain A-studiossa kohtasivat Katri Makkosen haastattelussa oppositiojohtajat Jussi Halla-aho ja Petteri Orpo.

Perussuomalaiset ja kokoomus ovat Ylen viimeisimpien kannatusmittausten mukaan Suomen kaksi suosituinta puoluetta. Perussuomalaisia kannattaa jo 23 prosenttia suomalaisista. Kokoomuksen kannatus puolestaan on 17,3 prosentilla.

Ulkomaalainen työvoima ja ilmastonmuutos aiheuttaa erimielisyyksiä

Pyysimme yleisöä etukäteen esittämään kysymyksiä oppositiojohtajille. Saimme kyselyyn lähes tuhat vastausta.

Monet halusivat tietää oppositiojohtajien näkemyksiä Postin toista viikkoa jatkuvaan lakkoon.

Halla-aho syytti postin lakosta kilpailutilannetta, joka on syntynyt ulkomailta tulevan halvan työvoiman käytöstä:

– Meillä on valitettavasti ajauduttu tilanteeseen, että Posti joutuu kilpailemaan yksityisten sektorin kanssa ja yksityinen sektori pystyy käyttämään hyvin halpaa työvoimaa.

Orpo muistuttaa, että palkan pitäisi olla sama sekä suomalaisille että ulkomaalaisille työntekijöille:

– Suomessa on työehdot, jotka määrittelevät, millaista palkkaa Suomessa maksetaan. Tarvitsemme ulkomaalaisia työntekijöitä, kun meillä ei riitä työntekijät. Postin olisi pitänyt uudistua jo kauan sitten, mutta niitä päätöksiä ei ole pystytty tekemään.

Jussi Hala-aho ja Petteri Orpo.
Yle

Studiossa keskusteltiin myös kummankin puolueen työllisyystoimista. Orpo kuvaili kokoomuksen 16 kohdan työllisyysohjelmaa. Halla-aho puolestaan esitti työllisyyden nousun esteeksi ilmastonmuutoksen vastaisia toimia.

– Suomen talous on pitkälti vientisektorin varassa. Meidän täytyy pitää huolta siitä, että kilpailukyky säilyy, eikä sitä rapauteta esimerkiksi suuruudenhulluilla ilmastotavoitteilla, Halla-aho totesi.

Orpo ja Halla-aho löysivät yhteisymmärrystä siitä, etteivät ilmastotoimet saa heikentää Suomen kilpailukykyä. Samalla Orpo kuitenkin korosti ilmastotoimien tärkeyttä:

– Me voimme tehdä vastuullisia ilmastotoimia ilman, että teemme tavallisen suomalaisen elämää kalliimmaksi tai hankalammaksi, Orpo sanoi.

Yhdessä hallitusta vastaan?

Kokoomuksen ja perussuomalaisten puheenjohtajien oli vaikeaa nähdä, että oppositiossa puolueiden välille syntyisi laajaa yhteistyötä.

– Yksi asia meitä voi yhdistää ja se on se, että minusta meillä on poikkeuksellisen huono hallitus, jolla on poikkeuksellisen huono ohjelma. Meidän on järkevää toimia yhdessä hallitusta vastaan.

Tästä sentään molemmat puheenjohtajat olivat samaa mieltä.

Kiitämme kaikkia kysymysehdotuksia jättäneitä. Ehdotuksia jätettiin lähes tuhat! Keskusteluun niistä ehdittiin nostaa postin tilanne, osapuolten ajatukset työllisyystoimiksi ja mahdollisuudet keskinäiseen yhteistyöhön seuraavassa hallituksessa.

Kaiken kaikkiaan ehdotetut kysymykset kertovat siitä, mistä suomalaiset juuri nyt puhuvat ja auttavat meitä toimittajia tulevien juttuaiheiden pohdinnassa.

Juttua päivitetty 19.11.2019 klo 13.58, lisätty kaksi viimeistä kappaletta.