Työpaikkapappi on läsnä ja kuuntelee: "Olen ennemminkin vierellä kulkija kuin julistaja"

Vaasan suomalaisella seurakunnalla on ollut palkkalistoilla jo vuosia niin sanottu työpaikkapappi. Tällä hetkellä tehtävää hoitaa Eva Thölix.

työelämä
Pappi Eva Thölix seisoo ulkona.
Eva Thölix on ollut työpaikkapappina vuodesta 2014 lähtien.Malin Hulkki / Yle

Eva Thölix jakaa työviikkonsa työpaikkojen ja muun papin työn kesken. Hän on työajastaan 60 prosenttia eri työpaikoilla ja loput 40 prosenttia hän hoitaa perinteisiä papin töitä.

Thölixiin voi törmätä esimerkiksi Wärtsilässä tai pelastuslaitoksella, jossa hän käy säännöllisesti juttelemassa työntekijöiden kanssa.

– Se tapa olla työpaikoilla määräytyy sen mukaan missä ollaan. Sellaista muuntautumiskykyä tässä tarvitaan, sanoo Thölix.

Korvat ovat työpaikkapapin tärkeimmät työkalut

Eva Thölix on kokenut monenlaisia reaktioita, kun hän pappina ensimmäisen kerran astuu työpaikalle.

– Osa miettii, että oletko sinä täällä kyttäämässä, mitä me tehdään. Se on ollut ensireaktio monessa paikassa, mutta kun jutellaan niin tämä ajatus muuttuu, kertoo Thölix.

Thölix kertoo kokevansa, että hän on tervetullut työpaikoille. Siinä auttaa myös se, että hän kuuntelee. Hän mainitseekin korvat tärkeimmäksi työkalukseen.

– Olen ennemminkin vierellä kulkija kuin julistaja. Tarkoituksena on olla saatavilla ja olla paikalla.

Thölixillä ei ole työpaikoilla työhuonetta tai erityistä vastaanottoa, vaan hän kulkee ihmisten joukossa työpaikan kahviloissa ja työtiloissa. Keskusteluita käydään rauhallisessa paikassa, ja ajankin työpaikkapapilta voi tarvittaessa varata.

"Ihminen ihmiselle"

Kun työpaikalla käynnistyvät yt-neuvottelut, herättää se luonnollisesti työntekijöissä pelkoa ja pohdintaa, mitä kaikesta seuraa.

– Yt-tilanteet ovat aina ihmiselle raastavia ja kipeitä. Kyseessä ei ole koskaan pelkästään työpaikan menetys vaan siinä rikkoontuu myös ihmissuhteita, sanoo Thölix.

Työpaikkapappia sitoo ehdoton vaitiolovelvollisuus, joten asiat eivät mene muiden korviin. Haastattelussakin Thölix haluaa pysyä yleisellä tasolla. Kaiken a ja o on luottamus.

– Oli se univormu mikä tahansa, poliisin, palomiehen tai insinöörin , niin huolet ovat samantyyppisiä.

Papin kanssa puhutaan muun muassa siitä, mitä huolia ja ajatuksia työpaikan menettämiseen liittyy tai jos työpaikalla on ongelmia, niistäkin moni avautuu. Mutta puhutaan papille paljon muutakin kuin työasioita.

– Kaikki ihmisen elämään liittyvät asiat ovat esillä. Syntymä, kuolema, rakkaus tai sen puute, yksinäisyys. Olen siinä ihminen ihmiselle, ja se on tärkeintä, sanoo Thölix.

Surun saa näyttää

Jokaisella on omat keinonsa ja kykynsä selviytyä esimerkiksi irtisanomisesta. Osalle tunteiden näyttäminen tässä kohtaa ei tuota mitään vaikeuksia, kun taas toinen ei halua asiaa näyttää ulospäin lainkaan.

Eva Thölix on kohdannut monia ihmisiä erilaisissa tilanteissa työuransa aikana. Hän on sitä mieltä, että tunteiden näyttämisellä saattaa olla isokin merkitys, miten esimerkiksi irtisanomisesta selviytyy.

– Kyllä ihminen saa olla surullinen silloin kun on surullinen. Sitä ei pitäisi jotenkin kumittaa pois. Se ei ole vaarallista vaan se on tarpeellista.