Hyppää sisältöön

Pakolaisten vastaanottamista halutaan lisätä Kouvolassa – kaupunkiin tulisi vähintään 60 pakolaista joka vuosi

Kouvolaan tulevien ulkomaalaisten määrä on kääntynyt laskuun valtakunnallisen kehityksen vastaisesti. 

Äiti ja lapsi vastaanottokeskuksessa. Arkistokuva. Kuva: Antti Eintola / Yle

Kouvolassa pohditaan, pitäisikö kaupunkiin ottaa nykyistä enemmän pakolaisia.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on ehdottanut, että Kouvola lisäisi kuntapaikkojen myöntämistä oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille ja kiintiöpakolaisten vastaanottoa myös hätätapauksissa.

ELY-keskus esittää, että kaupunki myöntäisi vuosittain kuntapaikan vähintään 60 pakolaiselle.

2000-luvulla Kouvola on vastaanottanut keskimäärin 15–20 kiintiöpakolaista vuodessa. Pakolaisia on tullut Kouvolaan kiintiöpakolaisina ja perheenyhdistämisen kautta. Heitä on muuttanut kaupunkiin myös itsenäisesti.

Pakolaisten määrä vähentynyt

Kouvolaan tulevien ulkomaalaisten määrä on kääntynyt laskuun valtakunnallisen kehityksen vastaisesti. Kouvolassa oli syyskuussa 2019 yli 50 korvausten piirissä olevaa pakolaista vähemmän, kuin vuotta aiemmin.

Kouvola saa kiintiöpakolaisista laskennallista korvausta valtiolta neljän vuoden ajan ja turvapaikkamenettelyn kautta pakolaisaseman tai oleskeluluvan saaneista kolmen vuoden ajan. Korvauksia maksetaan myös perheenyhdistämisen kautta tulleiden kotouttamisesta.

Liikunta- ja kulttuurijohtaja esittää, että Kouvola lisää kuntapaikkojen myöntämistä turvapaikkahaun kautta oleskeluluvan saaneille, lisää kiintiöpakolaisten vastaanottamista ja sitoutuu vähintään 60 pakolaisen vastaanottamiseen vuosittain.

Lautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan keskiviikkona.