Joukkomurha jota ei ollut – Israelissa väitellään Gazan tuhoisan iskun kulusta ja syystä

Tunnettu kolumnisti Gideon Levy syyttää Israelin asevoimia palestiinalaisperheen kuolemasta.

Israel
Israelin ilmaiskussa kuolleen Rasmi Abu Malhousin perheen hautajaiset Deir al-Balahissa Gazassa 14. marraskuuta.
Israelin ilmaiskussa kuolleen Rasmi Abu Malhousin perheen hautajaiset Deir al-Balahissa Gazassa 14. marraskuuta.Mohammed Saber / EPA

Israelin asevoimien viimeviikkoiset iskut Gazan palestiinalaisalueelle ovat johtaneet maassa kiivaaseen sananvaihtoon operaation seurauksista. Israelilaisen Haaretz-lehden tunnettu kolumnisti Gideon Levy kutsuu palestiinalaisperheen kuolemaa joukkomurhaksi. (siirryt toiseen palveluun)

Israelin viime torstaina tekemä ilmaisku vaati kahdeksan saman perheen jäsenen hengen. Kuolleiden joukossa oli viisi lasta.

– Se oli joukkomurha. Eikä ketään rangaista siitä, paheksuu Levy.

Hänen mukaansa isku tehtiin puutteellisten tiedustelutietojen varassa ja ilman varmuutta siitä, että kohteena oli väitetty terroristi.

Riippumaton Haaretz-lehti suhtautuu Israelin hallitukseen kriittisesti.

Alkuviikosta tehdyn ohjusiskun jälkiä Gazassa.
Israelin ohjusiskun jälkiä Gazassa.Rex Features / AOP

Gideon Levy muistuttaa, että vielä 2000-luvun alussa osa Israelin ilmavoimien lentäjistä kieltäytyi pommittamasta palestiinalaisten asuttamia Länsirantaa ja Gazan aluetta.

– Nyt yksikään pilotti ei kieltäytynyt, oudoksuu Levy.

Tiheästi asutun alueen asukkaiden mukaan pommi tuhosi peltikattoisen hökkelin, joka oli 22-henkisen perheen koti.

Gideon Levy huomauttaa, että tuhon aiheutti täsmäase. Hänen mukaansa tapahtunut otettiin Israelissa vastaan "puistattavan välinpitämättömästi".

"Siviileille koitunutta vahinkoa tutkitaan"

Israelin asevoimien tiedottaja ilmoitti, että siviileille koitunutta vahinkoa tutkitaan. Israelin mukaan yksi iskun kohteista oli ollut osallisena Jihad-järjestön raketti-iskuissa.

Gazasta ammuttuja raketteja.
Gazan alueelta ammuttiin raketteja Israelin puolelle 13. marraskuuta.Anas Baba / AFP

Tuorein väkivalta alueella leimahti sen jälkeen, kun Israel surmasi ilmaiskulla tiistaina Islamilaisen Jihadin aseellisen siiven, al-Qudsin prikaatien johtajan Baha Abu al-Atan. Kostoiskuna Gazasta ammuttiin Israelin puolella raketteja, mihin Israel puoletaan vastasi voimakkaasti.

Maan asevoimien iskuissa on kuollut 34 palestiinalaista. Israelin puolelle ammutut raketit eivät vaatineen kuolonuhreja.

Konservatiivinen Jerusalem Post -lehti katsoo, että Iran on Gazasta tulleiden raketti-iskujen takana. Israelin hallitustunnustelut takkuilevat, ja valta-asemastaan kamppaileva pääministeri, oikeistolaisen Likud-puolueen johtaja Benjamin Netanyahu on koventanut puheitaan arabimaita kohtaan.

Kohteena myös palestiinalaistoimittajat

Osapuolten sopimasta epävirallisesta tulitauosta huolimatta hajanaiset iskut ovat jatkuneet, ja palestiinalaisten protestointi on levinnyt myös Länsirannalle.

Mielenosoitusta perjantaina Hebronin lähellä seurannut palestiinalainen kuvaaja Muath Amarneh menetti toisen silmänsä turvallisuusjoukkojen ammuksen osuttua häneen.

Tapaus johti viikonloppuna paestiinalaistoimittajien vastalauseisiin. Näiden journalistijärjestön mukaan jo 60 palestiinalaista toimittajaa on tänä vuonna haavoittunut Israelin sotilaiden ja poliisien tulituksessa.

Korjattu etunimivirhe 19.11. klo 1200.

Lähteet: Reuters, AP, AFP