Digilaitteiden käytön vaikutusta pienten lasten hyvinvointiin tutkitaan – mukana useita päiväkoteja Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta

Yli tuhat perhettä saa lähiaikoina kyselyn, joka toteutetaan osassa Oulun, Kempeleen, Raahen ja Kajaanin päiväkoteja.

Digitaalinatiivit
Lapsen kädet pitelevät tablettia.
Kansainvälisessä pienten lasten digilaitteita käsittelevässä tutkimushankkeessa on mukana yli kaksikymmentä Aasian ja Euroopan maata. Kuvituskuva.Lucas Holm / Yle

Useita päiväkoteja neljästä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kunnasta on mukana kansainvälisessä 2–6-vuotiaiden lasten digilaitteiden käyttöä ja käytön vaikutuksia selvittävässä kyselyssä. Mukaan on ilmoittautunut päiväkoteja Oulusta, Kempeleestä, Raahesta ja Kajaanista.

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten digilaitteiden käyttö vaikuttaa alle kouluikäisten lasten fyysiseen aktiivisuuteen, terveyteen ja hyvinvointiin.

Tutkimuksessa pienten lasten vanhemmat saavat vastatakseen kysymyksiä lapsen digimedian käyttötarkoituksesta ja -ajoista. Lisäksi kyselyssä tiedustellaan muun muassa vanhempien huolenaiheita digilaitteiden käyttöön liittyen.

Kutsu tutkimukseen on mennyt päiväkotien välityksellä arviolta 1100–1200 perheelle, tutkijatohtori Elina Hasanen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta kertoo.

Koko Suomen mittakaavassa kutsun uskotaan tavoittavan jopa noin 20 000 perhettä.

Syntyjäänkö diginatiivi? -tutkimuksen osallistujat on valittu kunnista ympäri Suomen. Kainuusta valikoitui myös Hyrynsalmi, mutta sieltä välittäjäksi ei ilmoittautunut ainoatakaan päiväkotia. Paikallisille viestiä voi kuitenkin tulla Suomi–Venäjä-seuralta.

– Koska toivomme vastauksia monenlaisen kulttuurisen taustan omaavilta, niin välitimme viestiä myös Suomi–Venäjä-seuran kautta, Elina Hasanen kertoo.

Kaikkiaan julkisia ja yksityisiä päiväkoteja ja perhepäivähoitajia on lähtenyt viestin välittäjäksi noin 50 Suomen kunnasta. Alun perin osallistujiksi valittiin 72 kuntaa. Kyselyaineistoa kerätään myös kahtena seuraavana vuonna. Kohteena ovat sama kunnat kuin nytkin, mutta varhaiskasvatusyksiköt voivat vaihtua.

Tutkimuksessa halutaan lisätä ymmärrystä nimenomaan pikkulasten liikkumisen, liikunnallisen elämäntavan ja hyvinvoinnin tilasta. Vertailua digilaitteiden ja -median käyttöön voidaan näin tehdä esimerkiksi eri väestöryhmien välillä.

Vanhemmilta kysyttävät asiat voidaan liittää osaksi laajempaa pienten lasten liikunnan seurantaa.

Jyväskylän yliopiston tutkimus on osa kansainvälistä tutkimushanketta, jota koordinoi Singaporen Nanyang Technological University. Tutkimushanke tuottaa kansainvälistä vertailutietoa kansallisen vertailutiedon lisäksi. Hankkeessa on mukana yli kaksikymmentä Aasian ja Euroopan maata.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)