1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Postilakko

Postin työehtokiista kärjistyy Riihimäellä – vanhusten ruokakuljetuksissa ongelmia

Riihimäellä odoteltiin aamulla ruokakuljetuksia. Niitä ei kuitenkaan saapunut.

Postin lakkovahteja Hämeenlinnassa lajittelukeskuksen portilla maanantaiaamuna 11. marraskuuta. Kuva: Harri Oksanen / Yle

Palvelu- ja logistiikka-alan unioni on irtisanonut suojatyösopimuksen Riihimäellä. Niin sanottuihin suojatöihin liittyvät turvallisuuteen, kuten lääkkeisiin, sairaalakirjeisiin ja vanhusten ruokapalveluihin liittyvät kuljetukset.

Hämeen alueen pääluottamusmies Heidi Rantanen kertoo, että työnantajapuolen kanssa oli tehty sopimus suojatöiden tekemisestä. Sopimusta kuitenkin rikottiin viime viikon aikana toistuvasti.

– Riihimäelle oli jumittunut paketteja, mutta sovimme, että paketit eivät sieltä liiku. Jumittuneet paketit olivat lakonalaista työtä, jota ei sopimuksen mukaan olisi saanut tehdä. Jatkoimme yhteisymmärryksessä suojatyötä, mutta viikonlopun aikana kuulimme, että alihankkijat olivat kuitenkin jakaneet paketteja.

– Katsoimme, että työnantaja on valehdellut meille ja rikkonut sopimustamme. Meille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa, kuin irtisanoa sopimus.

– Toivon, että asiakkaille ei aiheudu tästä mitään harmia. Työnantaja tiesi mitä sopimuksen rikkomisesta seuraa. Silti he sitä rikkoivat, joten suojatyö on nyt Postin vastuulla ja toivon, että he myös hoitavat vastuunsa, eikä asiakkaille aiheudu ongelmia.

Vanhusten ruokien kuljetuksessa viivästyksiä

Puhelimitse tavoitettu Riihimäen kaupungin ruokapalveluesimies Sirpa Malinen ehti kommentoimaan asiaa lyhyesti.

– Meille ei tullut mitään tietoa, että ruokakuljetukset eivät maanantaina tulekaan. Kiireessä olemme nyt omin voimin yrittäneet järjestää kuljetuksia.

Malinen kertoo, että vanhusten ruokatoimitukset saadaan kuitenkin järjestettyä kaupungin omina kuljetuksina. Tosin ainakin maanantaina ruokakuljetukset myöhästyivät tunteja normaaliaikataulusta.

Malisen mukaan Riihimäen seudulla toimitetaan päivittäin noin 300 vanhusten ruoka-annosta. Posti on luvannut ilmoittaa tämän päivän aikana tulevien päivien kuljetuksista.

Posti pyrkii järjestämään kuljetukset

Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja kertoi, että Riihimäen tapaus tuli hänen tietoonsa aamulla. Haasteita on ollut erityisesti kouluihin ja päiväkoteihin jaettavissa ruoissa. Posti on luvannut, että huomisesta alkaen ruokakuljetukset hoidetaan normaalisti.

Ainasojan mukaan Riihimäellä on toimittu niiden ehtojen mukaisesti, jotka työnantajapuoli on ilmoittanut jo lakon alkaessa. Ainasojan mukaan esimerkiksi kuljetusmäärissä ei ole tehty ylityksiä.

Kysyimme, miksi Riihimäellä on käytetty alihankintakuljettajia nyt, kun niitä ei normaalisti käytetä. Ainasoja vastasi, että hänellä ei ole tällaisesta mitään tietoa. Asia on hänen mukaansa tutkittava, mutta hän ei osaa ottaa kantaa, koska kuuli siitä vasta kysyttäessä.

Päivitetty 18.11.2019 klo 13:06: Täsmennetty Heidi Rantasen titteliä ja kommenttia liittyen Riihimäelle jumittuneisiin paketteihin.