Päivystyskäynnin hinta nousee Lounais-Hämeessä vuoden 2020 alusta

Ilta- ja yöpäivystyskäynti alkaa maksaa Forssan sairaalassa 41,20 euroa. Käyttämätön ja peruuttamaton ajanvaraus kallistuu puolestaan yli 50,00 euroon kerralta.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Sairaaloiden päivystykset ruuhkautuvat eri puolella Suomea.
Ilta- ja yöpäivystykset ovat puhuttaneet Suomessa viime vuosina.Simo Pitkänen / Yle

Terveydenhuollon ilta- ja yöpäivystyskäynnin hinta nousee 2020 vuodesta Forssan Hykyssä sallittuun enimmäiskorkeuteen.

Vuoden 2020 alusta päivystyskäynti Forssan sairaalan poliklinikalla on Lounais-Hämeessä 41, 20euroa. Vuoteen 2019 lisähinta tulee 2,40 euroa. Käynti hoitajan ja kipsimestarin luona kallistuu eurolla ensi vuodesta lähtien.

Käyttämättömän ja peruuttamattoman ajanvarauskäynnin hinta Lounais-Hämeessä nousee 50,80 euroon. 2019 peruttaamattomasta ajanvarauksesta on laskutettu 48,00 euroa.

Suomen kunnissa asiakasmaksut ovat jo useimmiten tapissa

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen, THL:n 2019 tietojen keräämien mukaan yhä useampi kunta nostaa nykyään terveydenhuoltomaksut lain sallimaan ylärajaan.

Tavallisimmin kunnat perivät lääkärikäynnistä kolmesti kertamaksun, jonka enimmäismäärä on tällä hetkellä 20,60 euroa käynniltä, esimerkiksi Hämeenlinnassa hinnoittelu ja käytäntö on tällainen.

Kolmen käyntikerran jälkeen lääkärin vastaanotto on sinä vuonna maksuton.

THL:n mukaan vuonna 2018 suomalaisista 70 prosenttia asui kunnassa, joka peri käynnistä asiakasmaksuasetuksessa määritellyn enimmäismaksun. Vuonna 2016 vastaava luku oli 44 prosenttia.