Hyppää sisältöön

Poliisiammattikorkeakoulun opettajaa vastaan nostettu syytteitä seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta

Asiassa on seitsemän asianomistajaa.

Konstaapeli on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Kuvituskuva. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Poliisiammattikorkeakoulun opettajana toiminutta ylikonstaapelia vastaan on nostettu useita syytteitä. Syytteet koskevat seksuaalisia hyväksikäyttöjä, seksuaalista ahdistelua ja virkavelvollisuuden rikkomista, syyttäjälaitos kertoo.

Asiassa on seitsemän asianomistajaa.

Konstaapeli on ollut pidätettynä virasta koko esitutkinnan ajan ja on edelleen pidätettynä.

Tampereella sijaitsevan Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg kertoo, että voimankäyttöä opettanut ylikonstaapeli on työskennellyt korkeakoulussa vuosia.

– Sehän tässä on järkyttävää, että ilmeisesti toiminta on saanut jatkua hyvänaikaa ilman, että sitä kukaan on tuonut henkilökunnalle julki, Himberg toteaa.

"Puhumista ei pelätä"

Poliisiammattikorkeakoulu teki rikosilmoituksen itse viime kevättalvena ja vei asian tutkintaan sen jälkeen, kun opiskelijat kertoivat opettajansa epäasiallisesta käytöksestä.

– Osa tapauksista on käsitykseni mukaan ehtinyt vanhentua rikosoikeudellisesti ja silloin se tarkoittaa, että puhutaan vuosista, Himberg lisää.

Himbergin mukaan useat opiskelijat alkoivat puhua, kun yksi opiskelijoista uskalsi kertoa kokemuksistaan.

– MeToo-ilmiössä on ollut se hyvä, että enää tällaisista asioista ei vaieta, niistä puhumista ei pelätä, Himberg sanoo.

Vastaaja on kiistänyt syyllistyneensä asiassa rikokseen. Rehtori ei halua kommentoida, voisiko opettaja palata korkeakouluun, kun tuomio on tullut.

– Kun syyttäjä lähtee syyttämään, se kertoo, että mistään perusteettomista asioista ei ole kyse. Se kertonee tilanteen vakavuudesta.

Opetustilanteissa ja vapaalla

Himberg ei ole nähnyt esitutkintamateriaaleja, mutta on puhunut asiasta uhrien kanssa. Himbergin mukaan kaikki epäiltyjen seksuaalirikosten uhrit ovat naisia.

Opiskelijoiden mukaan opettajan epäasiallinen käytös on ilmennyt niin opetustilanteissa kuin vapaa-ajallakin. Voimankäytön opettajalla on ollut jo opetustilanteissa fyysinen kontakti oppilaisiinsa, mutta Himberg ei kerro asiasta sen tarkempia yksityiskohtia.

– Vapaalla se on ollut käsitykseni mukaan epäasiallisten viestien lähettelyä ja kontaktointia, Himberg kertoo.

Poliisi on määrännyt koko esitutkinta-aineiston salassa pidettäväksi. Oikeudenkäynnin ja sen asiakirjojen julkisuudesta päättää tuomioistuin.

Poliisi ei tiedota asiasta toistaiseksi enempää.

Lue lisää:

.
.