Liettyminen voi pilata taimen- ja raakkupuroja Koillismaalla, tutkijat selvittivät

Liettyminen aiheuttaa muun muassa hapenpuutetta, josta on monenlaista ongelmaa taimenille ja raakuille.

lohikalat
Taimen vedessä.
Taimen voi kärsiä purojen liettymisestä, kun vesi ei kulke sorakoiden läpi riittävästi. Arkistokuva.Juha Laaksonen / Yle

Saven, mudan, hiekan ja muun lieteaineksen valuminen puroihin huonontaa monin paikoin lohikalojen ja simpukoiden elinoloja.

Suomen ympäristökeskus on selvittänyt hienojakoisen aineksen eli sedimenttien vaikutusta virtaavissa vesissä. Kalojen hapensaanti vaikeutuu mätivaiheessa ja täysikasvuisena. Jokihelmisimpukat eli raakut kärsivät lietteestä varsinkin poikasina.

Suomen ympäristökeskuksen ja Oulun yliopiston tutkijat selvittivät kirjallisuuskatsauksessaan kiintoaineen eroosiota ja sedimentoitumista luonnollisena virtavesien ilmiönä sekä liiallisen kiintoainekuormituksen haittoja virtavesissä.

Suomen ympäristökeskuksen Oulun toimipisteen tutkija Jarno Turunen kertoo, että selvitystä varten tehtiin tutkimuksia muun muassa Koillismaan taimen- ja raakkupuroilla. Taimenen mäti kehittyy virtavesien sorapohjien sisällä kutupesissä yli talven, Turunen kertoo.

– Soraikoiden liettyminen hienolla kiintoaineella vähentää veden virtausta soraikon sisään. Lisäksi eloperäinen aines lisää hajotessaan kutupesän hapenkulutusta. Niinpä taimenten mätimunat voivat tuhoutua hapen puutteeseen, kertoo Turunen.

Kiintoainekuormituksen vesistöhaitat ovat toki olleet aiemminkin tiedostettuja, mutta kuormituksen seuranta on keskittynyt enemmän vedenlaatuun.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!