Uppiniskaisuus vei katalaanijohtajan leivättömän pöydän ääreen

Oikeustalon edustalle kokoontui Barcelonassa satoja Quim Torran tukijoita.

Katalonia
Quim Torra oikeudenkäynnissä.
Quim Torra kuvattuna maanantaina oikeussalissa Barcelonassa.Andreu Dalmau / EPA

Oikeudenkäynti Katalonian aluejohtajaa Quim Torraa vastaan on alkanut Barcelonassa. Torraa syytetään viranomaismääräyksen laiminlyömisestä, sillä hän ei suostunut heti noudattamaan vaaliviranomaisten ennen toukokuun vaaleja antamaa määräystä poistaa Katalonian itsenäisyyttä ajavan liikkeen julisteet ja symbolit hallintorakennuksista.

Paikallishallinto jätti noudattamatta kaksi viranomaisten asettamaa takarajaa ennen kuin suostui poistamaan symbolit poliisien väliintulon uhatessa.

Yksi poistetuista julisteista oli Katalonian aluehallituksen rakennuksen ulkopuolella ollut banderolli, jossa vaadittiin vapautta poliittisille vangeille.

Syyttäjät vaativat Torralle 20 kuukauden kieltoa toimia julkisessa virassa. Mikäli oikeus asettuu syyttäjien linjalle, ei Torra enää voi toimia Katalonian aluejohtajana.

Oikeustalon edustalle kokoontui maanantaina satoja Torraa tukevia mielenosoittajia. Tilanne pysyi kuitenkin rauhallisena.

Lokakuussa Barcelonassa puhkesi välillä mellakoiksi yltyneitä suurmielenosoituksia sen jälkeen, kun Espanjan korkein oikeus oli tuominnut yhdeksän katalaanijohtajaa pitkiin vankeusrangaistuksiin itsenäistymishankkeen vuoksi.

Lisää aiheesta:

Katalonia maanittelee Espanjan keskushallitusta yhä neuvottelupöytään

"Ilmapiiri on nyt masentunut ja vihainen." Ylen toimittaja Barcelonassa Maija Salmi vastasi kysymyksiin Katalonian tapahtumista

Katalonia heräsi mielenosoitusten jälkeiseen aamuun – Mitä nyt tapahtuu? Kolme kysymystä Katalonian itsenäisyysjohtajien tuomioista

Lähteet: AFP, AP