Neljä Lapin kuntaa hakee hallituksen työllisyyskokeiluun

Muutkin olivat kiinnostuneita kokeilusta, mutta vaatimukset olivat liian suuria ja kalliita Lapin pienille kunnille.

työllisyys
Teräspalkki on saanut käden hahmon kuvanveistäjä Risto Immosen käsittelyssä. Immosen työpaja Muurola, Rovaniemi 30.10.2018
Hallituksen työllisyyskokeilussa pyritään löytämään nykyistä parempia ratkaisuja siihen, että työ löytäisi tekijänsä.Tapani Leisti / Yle

LappiNeljä Lapin kuntaa on lähdössä mukaan pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen kokeiluun, jossa vahvistetaan kuntien roolia työllisyyspalvelujen järjestäjänä (siirryt toiseen palveluun). Ensi keväänä alkavissa kuntakokeiluissa kunta vastaa työnhakijoiden palveluprosessista ja työllisyyttä edistävien palvelujen tarjoamisesta.

Tavoitteena on parantaa erityisesti pidempään työttömänä olleiden ja heikossa työmarkkina-asemassa olevien ihmisten pääsyä työmarkkinoille. Kokeilut jatkuvat vuoden 2022 loppuun asti.

Kokeiluun on lähdössä Lapista Kemijärvi, Rovaniemi, Tornio ja Sodankylä. Esimerkiksi Torniossa kaupunki on ollut hyvin tyytyväinen aiempaan työllisyyskokeiluun. Kaupunginjohtaja Timo Nousiaisen mukaan edellisessä kokeilussa yli 300 päivää työttömänä olleiden ihmisten määrä laski Torniossa 450:stä alle 200:aan.

Kemijärvellä päätös kokeiluun osallistumisesta tehtiin kaupunginhallituksen kokouksessa maanantaina. Myös Kemijärven kaupunginjohtaja Atte Rantanen sanoo, että edellisestä kokeilusta saatiin erinomaisia kokemuksia.

Pienet kunnat pettyivät

Lapista olisi ollut muitakin halukkaita työllisyyskokeiluun. Ainakin Pelkosenniemi, Simo ja Tervola innostuivat kokeilusta, mutta se olisi vaatinut niiltä enemmän panostusta kuin niillä on rahkeita.

Muun muassa Pelkosenniemellä päädyttiin alkuinnostuksen jälkeen siihen, että kokeiluun tarvittaisiin enemmän henkilöresursseja ja osaamista kuin kunnassa on tai TE-palveluista olisi saatavilla, vaikka ne osallistuisivat muiden Lapin kuntien kanssa yhteiseen hankkeeseen.

Esimerkiksi Torniossa kaupungin vastuulle tulee kokeilussa yli 900 työtöntä ihmistä, mihin tarvitaan kaupungin oman arvion mukaan noin yhdeksän henkilön työpanos.

TE-toimistoista annetaan kokeilussa kuntien käyttöön noin yksi henkilötyövuosi 200–300:aa asiakasta kohden, joten Tornion kaupungin pitää itse maksaa arviolta 4½–6 henkilötyövuoden verran palkkoja.

Lisäksi kuntien tietojärjestelmille tulee kokeilussa niin paljon uusia vaatimuksia, että siihenkin pitäisi panostaa pikkukunnan budjetissa huomattava summa rahaa.

Päivitetty 18.11.2019 klo 16:20 Kemijärven kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina kokouksessaan sen, että Kemijärvikin osallistuu Lapin kuntien yhteiseen hakemukseen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus