Mellakat, kalliit hinnat ja kiinalaiskiintiöt purevat: Hongkongin väestö vaihtuu vauhdilla

Monet varakkaat hongkongilaiset harkitsevat poismuuttoa mellakoiden takia. Samaan aikaan muuttoliike Manner-Kiinasta Hongkongiin jatkuu.

Hongkong
Jalankulkijoita Hongkongin bisnesalueella.
Hongkongin 7,4 miljoonasta asukkaasta yli 90 prosenttia on kiinalaista syntyperää.Jerome Favre / EPA

Hongkongin väestörakenne on muutoksen kourissa. Kuukausia jatkuneet mellakat ja elämisen kalleus lisäävät kaupunkilaisten halukkuutta muuttaa pois. Samalla tasainen muuttovirta Manner-Kiinasta muokkaa suurkaupungin väestön rakennetta.

Hongkongin asukasluku on kaksinkertaistunut muutamassa kymmenessä vuodessa 7,4 miljoonaan ihmiseen.

Huimista luvuista huolimatta Hongkongin johdossa ollaan huolissaan tulevaisuudesta ja väestörakenteen muutoksista.

South China Morning Post -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan väkeä tulee sisään, mutta muuttaa myös ulos sellaista vauhtia, että erityishallintoalue on muuttumassa mannerkiinalaiseksi kuin huomaamatta. Syntyvyyskin laskee ja väestö ikääntyy.

Hongkongin asukkaista 92 prosenttia on kiinalaista alkuperää. Muita suuria ryhmiä ovat filippiiniläiset, indonesialaiset ja intialaiset. Heitä on kuitenkin vain satoja tuhansia.

Tilastografiikka
Ilkka Kemppinen / Yle

Vuonna 1965 asukkaita oli vain 3,5 miljoonaa. (siirryt toiseen palveluun) Niin kauan kuin Hongkong oli Britannian alaisuudessa, se imi 30 vuodessa vuoteen 1995 mennessä eri puolilta maailmaa bisneshenkisiä asukkaita 2,6 miljoonaa.

Viimeinen suuri väestöhyppäys tapahtui vuosien 1995 ja 2000 välillä, jolloin Hongkong siirtyi Britannian alaisuudesta Kiinan erityishallintoalueeksi. Silloin asukasmäärä kasvoi peräti puolella miljoonalla. Tämän jälkeen väestönkasvu on hidastunut, mutta jatkuu tasaisena.

Mannerkiinalaisilla suuri muuttokiintiö Hongkongiin

Kommunistisen Manner-Kiinan kansalaisilla on ollut vuodesta 1980 lähtien merkittävä muuttokiintiö (siirryt toiseen palveluun) Hongkongiin.

Päivittäin Hongkongin puolelle saa muuttoluvan 150 kiinalaista. Tämä tekee vuodessa noin 55 000 ihmistä. Keskimäärin kiintiö on täyttynyt joka vuosi.

Kiinalaiset turistit odottavat kyytiään takaisin mantereen puolelle Kiinaan.
Turisteja Manner-Kiinasta Hongkongin keskustassa helmikuussa 2019.Jerome Favre / EPA

Hongkong siirtyi brittien hallinnosta Kiinan erityishallintoalueeksi 1997. Pelkästään parinkymmenen vuoden aikana Hongkongiin on muuttanut runsaat miljoona uutta asukasta Manner-Kiinasta.

Hongkongissa ilmestyvän kansalaisjärjestö Free Pressin artikkelin (siirryt toiseen palveluun) mukaan muuttokiintiö on varattu lähinnä perheenyhdistämistarkoituksiin.

Odotusaika aviopareille paperisodan selvittämiseksi kestää nelisen vuotta. Hongkongin viranomaisilla ei ole valtaa päättää, ketkä sinne mantereelta muuttavat.

Lehden artikkelissa muistutetaan, että kolmasosa Hongkongissa solmituista avioliitoista on rajan yli tapahtuvia eikä parisuhteiden määrä ole laskussa.

Hongkongin aluehallintoparlamantissa on oltu muuttoliikkeestä huolissaan. Lehden mukaan eräs ryhmittymä on esittänyt muuttokiintiön puolittamista ja oikeutta selvittää muuttajien taloudellinen tilanne, mutta Hongkongin johto ei ole tästä halukas keskustelemaan.

Hongkong tarvitsee tekijöitä Manner-Kiinasta

Hongkongin suomalaisen kauppakamarin FinnChamin varapuheenjohtaja Iñaki Amate kertoo, että kritiikistä huolimatta Hongkong myös tarvitsee ja houkuttelee muuttajia mantereelta.

– Hongkongissa on pulaa paitsi ruumiillisen työn tekijöistä, myös eri alojen erityisasiantuntijoista, Amate sanoo.

Kiinalaisia rakentajia West Kowloon -asemalla Hongkongissa vuonna 2017.
Kiinalaisia rakentajia West Kowloon -asemalla Hongkongissa vuonna 2017.AOP

Ainakin rahoitusala, liiketoiminta, tietotekniikka ja terveydenhuolto kaipaavat Kiinan markkinoiden tuntijoita. Ulkomailla hyvinkoulutettuja ja nykyisin jo englannintaitoisia kiinalaisia houkutellaan Hongkongiin monilla keinoilla, mutta halukkuutta lähtöön ei välttämättä ole, sanoo Amate.

– Monien kiinalaisten huippuammattilaisten mielestä heillä on mantereen puolella paremmat etenemismahdollisuudet ja edut kuin Hongkongissa.

Hongkongin krooninen ongelma on alueen kalleus, mitättömän pienet asunnot ja kallis opetus.

Tähän on tosin osasyynä mannerkiinalaisten rakennuttajien ahneus. He ovat ostaneet maata Hongkongista määrätietoisesti odottaen suuria voittoja.

Mellakat lisänneet paineita jättää Hongkong

Gryndereiden tuotto-odotukset ovat kokemassa ainakin jonkinasteisen suvantovaiheen, sillä paineet länsimaalaisten ja varakkaiden hongkongilaisten poismuuttoon ovat kasvaneet puolisen vuotta jatkuneiden mellakoiden takia.

South China Morning Post -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan ulkomaisten asuntojen kysyntä on kasvanut huomattavasti hongkongilaisten parissa, kun asukkaat etsivät kakkoskiinteistöjä ulkomailta. Haluttuja kohteita ovat esimerkiksi Australia, Kanada ja Yhdysvallat.

Myös niin sanotut kultaiset viisumit Euroopan unionin alueelle ovat varakkaiden suosiossa, kertovat välittäjät. Järjestely tarkoittaa, että sijoittamalla tiettyihin EU-maihin, henkilö saa sinne perheineen muuttoluvan. Näitä maita ovat esimerkiksi Portugali, Malta ja Kypros.

Hongkong putoaa Kiinan syliin

Kuukausia jatkuneiden mellakoiden aikana on ihmetelty ja pelätty, koska Peking puuttuu Hongkongin tapahtumiin.

Pekingin tarkkailijaroolille on sisäpoliittisia syitä ja pelkoja kansainvälisten kauppasuhteiden tuhoamisesta. Juuri nyt näyttää kuitenkin siltä, että Peking on jälleen jaksanut olla oikeaan aikaan kärsivällinen.

Hongkong putoaa tai jopa pudottaa itsensä Manner-Kiinan haltuun. Kun työn perässä muuttavat länsimaalaiset alkavat hakeutua turvallisuussysitä Hongkongista pois ja vakituiset asukkaat seuraavat perässä, pystyy Kiina pelkästään muuttokiintiöiden avulla muuttamaan erityishallintoalueen väestörakennetta tasaisesti.

Hongkongin merkityksen vähenemisestä voi lukea tästä Ylen artikkelista.