Hyppää sisältöön

Päätoimittajien lähtö tuli Ilkan ja Pohjalaisen työntekijöille täytenä yllätyksenä: "Yritetään tästä päivästä selvitä ja toivotaan parasta"

Tunnelma toimituksissa oli yt-neuvottelujen tuloksen selvittyä murheellinen.

Päätoimittajakuvio yllätti Pohjalaisen pääluottamusmies Jukka Porolan mukaan henkilöstön. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Ilkan ja Pohjalaisen yt-neuvotteluiden tuloksena irtisanotaan 26 henkilöä. Tunnelma toimituksissa oli maanantaina murheellinen.

– Sen voi jokainen kuvitella. Osa meistä on ollut täällä vuosikymmeniä, minullakin on työkavereita joiden kanssa tehty 30-40 vuotta yhdessä töitä, ja tänään se loppuu, huokaa Ilkan toimituksen pääluottamusmies Markku Kulmala.

Yt-neuvotteluja käytiin hyvässä hengessä, mutta lopputulos on inhimillinen tragedia, miettii Ilkan pääluottamusmies Markku Kulmala. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

– Tunnelma on aika alakuloinen, työyhteisö menettää jäseniä ja Vaasassa 116 vuotta vanha lehtiperinne vähitellen päättyy, Pohjalaisen pääluottamusmies Jukka Porola summaa.

Muutosta osattiin odottaa, mutta se laajuus jaksaa hämmästyttää. Kulmala arvioi, että yritysjohto ei ole nähnyt muutosta riittävän aikaisin ja siksi kerralla jouduttiin tekemään näin suuri muutos.

Lehdet yhdistetään, ja molemmat nykyiset päätoimittajat Toni Viljanmaa ja Satu Takala jättävät yhtiön kokonaan. Päätoimittajien lähtö tuli täytenä yllätyksenä henkilöstölle.

Jukka Porola arvioi, että uusi päätoimittaja tulee täysin ulkopuolelta tai se olisi ainakin uuden lehden kannalta paras ratkaisu. Tulevaa on hankala miettiä.

– Vielä ei ole osattu katsoa tulevaisuuteen. Yritetään tästä päivästä selvitä ja toivotaan parasta, Porola toteaa.

Uuden yhdistyvän lehden nimi ja päätoimittaja selviää perjantaina. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

"Tarkoitus olla vahvoja molemmissa maakunnissa"

Ilkka-Yhtymän toimitusjohtaja Olli Pirhonen pitää muutosta välttämättömänä. Hän kuitenkin painottaa, että lehden on jatkossa tarkoitus olla vahva toimija molemmissa maakunnissa.

– Halutaan olla vahvasti läsnä molemmissa maakunnissa, olla molempien puolestapuhujia ja myös edistää maakuntien yhteistyötä.

Vaikka printtilehti on tärkeä, työ painottuu jatkossa verkkoon ja verkossa aiotaan olla vahvoja saman brändin alla. Markku Kulmala uskoo että yhteistyö onnistuu vaikeasta lähtötilanteesta huolimatta.

– Meillä on molemmissa maakunnissa kokenut uutis- ja markkinointikoneisto. Olemme toimineet yhdessä jo niin pitkään, että kahden maakunnan väki pystyy erittäin hyvään ja tulokselliseen työhön.