Rakastettu näyttelijä palkittiin – Marja Packalén saa työstään palautetta kadulla ja uimahallissa

Joka toinen vuosi teatterinäyttelijälle jaettava Ida Aalberg -palkinto menee Marja Packalénille. Hän aloitti uransa 1960-luvun lopulla.

Marja Packalén sai Ida Aalbergin näyttelijäpalkinnon. Kuvassa hän on Sirkka Rouhialan roolissa tv-sarjassa Tahdon asia. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Marja Packalén, 71, on näyttelijänä elämänsä vedossa. Hän on esiintynyt tänä syksynä loppuunmyydyille saleille Pirkko Saision, 70, kanssa KOM-teatterin näytelmässä Valehtelijan peruukki. Esitykset jatkuvat maakunnissa tammikuussa.

Heini Junkkaalan ohjaama näytelmä on omaelämäkerrallisuuden ja fiktion sekoitus. Siinä katsojia hemmotellaan pikku tarinoilla. Yleisö voi vain arvailla, keihin tosielämän henkilöihin näytelmässä viitataan.

Packalén saa roolistaan jatkuvasti palautetta.

– Mihin vain menen, niin palautetta tulee. Sitä saa kadulla ja uimahallissa.

Valehtelijan peruukin tämänsyksyinen suosio ei tullut täytenä yllätyksenä.

Packalén ja Saisio hurmasivat yleisön kymmenen vuotta sitten näytelmässä Odotus. Se oli Junkkaalan ensimmäinen teos parivaljakolle.

Packalén uskoo, että se loi Valehtelijan peruukille odotusarvoa.

– Kyllä tämä silti vähän yllätti, että odotusarvo on näin kova. Heti kun liput tulevat missä tahansa myyntiin, esitykset myydään loppuun, Packalén sanoo.

Pirkko Saisio ja Marja Packalén vetävät salit täyteen näytelmällä Valehtelijan peruukki. Kuva: Noora Geagea

Häpeämätön heittäytyjä

Valehtelijan peruukin suosion lisäksi Packalénilla on tänään maanantaina syytä toiseen juhlaan.

Hän saa tämänvuotisen Ida Aalberg -näyttelijäpalkinnon, 15 000 euroa. Se on Suomen merkittävin teatterinäyttelijälle jaettava yksityinen tunnustus. Palkinnon jakaa Aalbergin nimeä kantava säätiö.

Packalén on palkintoraadin perustelujen mukaan valovoimainen ja analyyttinen näyttelijä sekä häpeämätön heittäytyjä.

– Tunnustus merkitsee minulle todella paljon. Olen nöyrästi otettu.

Hänen mielestään palkinto menee koko Suomen näyttelijäkunnalle.

– Itse kunnioitan syvästi näyttelijäntyötä. Vaikka teatteri on yhteistyötä, kuitenkin näyttelijä kantaa vastuun suhteessa yleisöön, Packalén sanoo.

Omalta uraltaan hän nostaa esiin työnsä KOMissa teatterinjohtaja Pekka Milonoffin kaudella.

Milonoff johti teatteria vuosina 1979–2014.

– Hän aloitti silloin yhteistyön kotimaisten kirjailijoiden kanssa. Se on ollut sekä uraauurtavaa että kokeilevaa. Ehkä se on jäänyt sellaisena yhtenä merkittävänä jaksona mieleen, Packalén toteaa.

Ida Aalberg -palkinnon pokkaava Packalén ei vielä tiedä, mihin palkintorahat käyttää.

– Täytyy fundeerata sitä. En ole vielä keksinyt, mihin ne käytän.

Packalénin ohella Ida Aalberg -säätiö palkitsi myös teatterinjohtaja Asko Sarkolan sekä näyttelijä Aksa Korttilan, 29.Korttila sai 7 000 euron nuoren näyttelijän kannustuspalkinnon ja Sarkola, 74, mitalin elämäntyöstään.