Hyppää sisältöön

Koko Suomea ravistelleet Oulun seksuaalirikokset tulivat julki vuosi sitten – näin niistä kerrottiin lähes vuoden ajan

Kertaamme Oulun poikkeuksellisen seksuaalirikosvyyhdin merkittävimmät käänteet vuoden ajalta.

Joulukuu 2018

Oulussa tuli vuodenvaihteessa 2018–2019 ilmi useita alaikäisiin tyttöjä kohdistuvia törkeitä seksuaalirikoksia. Oulun poliisi kirjasi tuolloin 27 rikosilmoitusta, joista 22:ssa epäilty oli ulkomaalaistaustainen mies.

Näiden tapausten joukossa on yksi poikkeuksellisen laaja seksuaalirikosvyyhti. Vyyhdissä kahdeksan ulkomaalaista miestä käytti yhtä alaikäistä tyttöä viiden kuukauden aikana seksuaalisesti hyväkseen. Nämä asiat tekevät tapauksesta poikkeuksellisen koko Suomessa.

Tässä aikajanassa on koottuna Oulun poikkeuksellisen seksuaalirikosvyyhdin merkittävimmät käänteet vuoden ajalta. Tästä jutusta voit lukea, mitä kaikkea rikokset muuttivat Suomessa.1.12: Poliisi kertoo, että Oulun käräjäoikeus on vanginnut seitsemän miestä epäiltyinä törkeistä lapseen kohdistuvista seksuaalirikoksista. Tämä aikajana keskittyy tämän vyyhdin tapahtumiin.

4.12: Oulun poliisi varoittaa tyttöjä ulkomaalaisista miehistä somessa. Poliisi kehottaa erityisesti nuoria tyttöjä ja nuorten vanhempia tarkkaavaisuuteen sosiaalisessa mediassa. Sen mukaan ulkomaalaiset miehet ovat houkutelleet selvästi itseään nuorempia alaikäisiä tyttöjä kanssaan kontaktiin somessa.

5.12: Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo, että kyse on erittäin iljettävästä rikollisuuden muodosta mutta toivoi kansalaisilta malttia. Pääministeri Juha Sipilä kommentoi tapauksia järkytystä herättäviksi.

13.12: A-studio selvitti epäiltyjen tekijöiden taustoja. Näiden tietojen mukaan seksuaalirikosvyyhdissä on mukana henkilöitä Irakista, Afganistanista ja Eritreasta. Kaikki epäillyt ovat tulleet maahan turvapaikanhakijoina tai kiintiöpakolaisina. Tässä vaiheessa epäiltyjen määrä oli noussut kahdeksaan. Yksityiskohdat alkoivat paljastua: muun muassa se, että hyväksikäyttöä oli kestänyt lähes viisi kuukautta, kesäkuun alusta lokakuun loppuun.

18.12: Käy ilmi, että Oulun seksuaalirikosvyyhdissä epäilty, Saksassa aikaisemmin kiinniotettu mies on vapaana. Oulun poliisin mukaan epäilty on ehditty vapauttaa Saksassa ennen kuin hänet saatiin siirrettyä Suomeen "viranomaisten välisen tiedonsiirron katkoksen takia".

Tammikuu 2019

3.1: Yksi laajan seksuaalirikosvyyhdin epäillyistä miehistä on otettu kiinni Saksassa. Mies on etsintäkuulutettu törkeään lapseen kohdistuneeseen seksuaalirikoskokonaisuuteen liittyen. Mies otettiin kiinni Saarbrückenin kaupungissa. Oulun poliisin mukaan miehen luovutus- ja noutojärjestelyistä vastaa keskusrikospoliisi.

12.1: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tuomitsee Oulun epäillyt seksuaalirikokset. Myös sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kommentoi Oulun epäiltyjä seksuaalirikoksia. Kaksoiskansalaisilta pitäisi Mykkäsen mukaan voida törkeissä seksuaalirikosten tapauksissa poistaa kansalaisuus.

12.1: Oulun kaupunki kertoo pyytävänsä kriisitukea sosiaali- ja terveysministeriöltä, opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja sisäministeriöltä.

14.1: Pelastakaa Lapset ry avaa kriisichatin Oulun ja Helsingin lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosepäilyjen takia.

14.1: Kansalaisaloite seksuaalirikoksesta tuomitun oleskeluluvan peruuttamisesta ja henkilön karkottamisesta Suomesta etenee eduskuntaan. Aloite on ylittänyt vaadittavat 50 000 allekirjoituksen rajan.

25.1: Oulun seksuaalirikoksista todennäköisin syin epäilty mies vangitaan Oulun käräjäoikeudessa. Miehen epäillään syyllistyneen törkeään raiskaukseen, lapsen törkeään seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja pahoinpitelyyn. Epäilty mies otettiin kiinni tammikuun alussa Saarbrückenin kaupungissa Saksassa.

28.1: Oulun kaupunki järjestää turvallisuusinfon, jossa keskitytään erityisesti Oulussa ilmitulleisiin seksuaalirikosepäilyihin. Infossa selviää muun muassa se, ettei turvapaikanhakijoita päästetä Oulussa enää vierailemaan esimerkiksi päiväkoteihin.

Helmikuu 2019

7.2: Oulun kaupunki hakee valtiovarainministeriöltä runsaan 2,3 miljoonan euron rahoitusta seksuaalirikosten ehkäisemiseksi. Hakemus toimitettiin ministeriön lisäksi myös pääministeri Juha Sipilälle. Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajalan mukaan rahoitushakemus on tarkoitus käsitellä ripeällä aikataululla. Toimenpideohjelman mukaan rahaa käytettäisiin muun muassa lasten ja nuorten parissa työskentelevien koulutuksen ja osaamisen vahvistamiseen.

8.2.2019: Yhtä Oulun seksuaalirikosvyyhdin epäiltyä epäillään myös seksuaalipalvelujen ostamisesta nuorelta henkilöltä. Mies on ollut vangittuna epäiltynä muun muassa törkeästä raiskauksesta, joka kohdistuu alaikäiseen. Nyt hänet on vangittu epäiltynä myös seksuaalipalvelujen ostamisesta nuorelta henkilöltä.

Huhtikuu 2019

9.4: Laajan, kahdeksan miehen epäillyn seksuaalirikosvyyhdin ensimmäinen syyte nostetaan.

23.4: Epäilty seksuaalirikosvyyhti alkaa purkautua juttu kerrallaan oikeudessa. Rikoskokonaisuuteen kuuluu kahdeksan juttua, joissa kussakin on eri epäilty ja sama asianomistaja. Kukin juttu käsitellään erikseen. Ensimmäisenä käsitellään juttua, jossa yhtä miestä vastaan on nostettu syytteet törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta.

26.4: Seksuaalirikosvyyhdin toinen käsittely alkaa Oulun käräjäoikeudessa. Oikeuskäsittelyssä epäiltyä syytetään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Toukokuu 2019

9.5: Oulun laajasta seksuaalirikosvyyhdistä annetaan ensimmäinen tuomio. Oulun käräjäoikeus tuomitsee parikymppisen miehen neljän vuoden vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta. Hänet tuomittiin maksamaan uhrille korvauksia kivusta ja särystä, kärsimyksestä sekä psyykkisen tilan heikkenemisestä 22 000 euroa.

Oikeuden tuomion mukaan rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä esimerkiksi sen vuoksi, että mies olisi pitänyt havaita, että uhrin toimintakyvyssä, kyvyssä ilmaista itseään sekä käsityskyvyssä on ollut puutteita, minkä takia hän ollut haavoittuvainen nuoren ikänsä ohella. Uhri oli tapahtumien aikaan 13-vuotias.

Mies ja uhri ovat tavanneet, tutustuneet sekä pitäneet yhteyttä Facebookissa ja Instagramissa sekä Whatsapp-sovelluksella ja nähneet joitakin kertoja.

14.5: Oulun käräjäoikeus antaa toisen tuomion laajasta seksuaalirikosvyyhdistä. Käräjäoikeus tuomitsee parikymppisen miehen kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Miehen tulee maksaa uhrille 8700 euroa kivusta, särystä, kärsimyksestä ja psyykkisen tilan heikkenemisestä.

Oikeuden mukaan teko on kokonaisuutena arvostellen törkeä, sillä tekijän ja uhrin ikäero on ollut suuri. Tekijä oli tapahtumien aikaan 20-vuotias ja uhri oli 13-vuotias.

Lisäksi uhrin toiminta- ja käsityskyvyssä on ollut puutteita. Oikeuden mukaan tekijän olisi pitänyt havaita tämä ainakin jossain määrin. Rikoksesta tekee törkeän myös se, että mies on käyttänyt hyväkseen uhrin kiinnostusta tätä kohtaan ja tarjonnut tälle rahaa useita kertoja yrittäen saada tämän asunnolleen.

Rikos on tapahtunut viime vuonna syyskuun ja lokakuun välisenä aikana yksityisasunnossa. Mies on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Uhri ja tekijä ovat tavanneet sosiaalisessa mediassa, kun tekijä on ottanut yhteyttä uhriin.

Kesäkuu 2019

5.6: Oulun käräjäoikeus antaa kolmannen tuomion laajasta seksuaalirikosvyyhdistä. Mies tuomitaan kolmen vuoden vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja lapsen houkuttelusta seksuaalisiin tarkoituksiin.

Mies ja uhri olivat tavanneet Facebookissa miehen ottaessa yhteyttä 13-vuotiaaseen. He olivat pitäneet yhteyttä Messenger- ja Snapchat -palvelujen välityksellä. Oikeus piti rikosta kokonaisuutena arvostellen törkeänä, koska asianosaisten välinen ikäero on suuri. Tekijä on ollut tekohetkillä 22–23-vuotias. Hän oli tuomion mukaan toistuvasti viesteissään pyytänyt asianomistajaa tulemaan luokseen ja tarjoutunut maksamaan tämän matkakulut. Mies kiisti oikeudessa syyllistyneensä mihinkään rikokseen. Teot tapahtuivat kesäkuun ja lokakuun 2018 välisenä aikana yksityisasunnossa.

7.6: Seksuaalirikosvyyhdistä annetaan neljäs tuomio. Oulun käräjäoikeus tuomitsee 29-vuotiaan miehen kolmen vuoden ja neljän kuukauden vankeustuomion törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tekijä kiistää suurimman osan syytteistä.

20.6: Vyyhdistä annetaan viides tuomio. Oulun käräjäoikeus tuomitsee vuonna 1993 syntyneen miehen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä raiskauksesta sekä lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin neljän vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Syyte seksuaalipalvelujen ostamisesta nuorelta henkilöltä hylättiin näyttämättömänä.

Tuomion mukaan törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja törkeä raiskaus oli tehty elokuussa ja syyskuussa 2018 yksityisasunnossa ja lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin näiden jälkeen lokakuussa 2018. Tuomittu ja asianomistaja olivat tavanneet Facebookissa ja tutustuneet sekä pitäneet yhteyttä muun muassa Messenger-, Whatsapp- ja Instagram-palveluissa, sekä tavanneet vastaajan asunnossa kolme kertaa.

Heinäkuu 2019

9.7: Seksuaalirikosvyyhdistä annetaan kuudes tuomio. Oulun käräjäoikeus on tuominnut 1980 syntyneen miehen 12–13-vuotiaaseen lapseen kohdistamastaan törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta.

Mies tuomittiin neljän vuoden ja kuuden kuukauden pituiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja törkeä raiskaus oli tehty kolmen eri tapaamisen aikana heinäkuun ja lokakuun välisenä aikana kahdessa eri hotellissa Oulussa. Tuomittu ja uhri olivat tutustuneet internetissä ja pitäneet yhteyttä KIK-viestisovelluksen avulla.

12.7: Oulun käräjäoikeus antaa seitsemännen tuomion seksuaalirikosvyyhdistä. Vuonna 1993 syntynyt mies tuomitaan törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä raiskauksesta ja pahoinpitelystä neljän vuoden pituiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

12.7: Vyyhdistä annetaan viimeinen, eli kahdeksas tuomio. Vuonna 1985 syntynyt mies tuomitaan neljän vuoden kahden kuukauden pituiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä raiskauksesta ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta. Kuvan lapsi ei ollut kuitenkaan sama kuin vyyhdin uhri.

Oulun laajasta seksuaalirikosvyyhdistä on nyt annettu kaikki tuomiot. Vyyhdissä on ollut osallisena yhteensä kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä. Kaikki heistä on tuomittu ehdottomiin vankeusrangaistuksiin, joiden pituudet vaihtelevat kahdesta vuodesta neljään vuoteen ja kuuteen kuukauteen.

Syyskuu 2019

25.9: Eduskunta keskusteli seksuaalirikokseen syyllistymisen seurauksista oleskeluluvan saaneille ulkomaalaisille. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho avasi keskustelun sanomalla, että Suomen nykyinen oikeuskäytäntö on usein tehoton estämään ulkomaalaisten tekemiä seksuaalirikoksia.

Vihreiden kansanedustaja Heli Järvinen sanoi puolestaan, että koko kansalaisaloite lain muuttamiseksi on "valitettavasti jo itsessään perustuslain vastainen esittäessään, että rikollinen aina menettäisi oleskelulupansa".

SDP:n Eveliina Heinäluoma painotti, että kaikki seksuaalirikokset ovat tuomittavia riippumatta henkilön taustasta. Hän sanoi, että istuva hallitus on sitoutunut korottamaan lapsiin kohdistuvien törkeiden seksuaalirikosten rangaistuksia ja aikoo käynnistää seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistuksen.

Keskustan kansanedustaja Ari Torniainen totesi, että Suomessa jokaisen on elettävä maan lakien ja arvojen mukaan.

Marraskuu 2019

18.11: Oulun seksuaalirikosvyyhdin hovioikeuskäsittelyt alkavat Rovaniemen hovioikeudessa.

Kaikki kahdeksan seksuaalirikoksista käräjäoikeudessa tuomittua vastaajaa ovat valittaneet käräjäoikeuden antamista ratkaisuista hovioikeuteen, tosin yksi perui valituksen myöhemmin. Puolestaan uhri eikä syyttäjä ole valittanut hoviin.