Hyppää sisältöön

Scifi-elokuvista tuttu syvänukuttaminen voi kohta olla totta – Euroopan avaruusjärjestön mukaan näin pääsisimme kaukaisille planeetoille

Astronauttien pitäisi lihottaa itseään ennen 180 päivän matkaa Marsiin.

Kansainvälisen avaruusaseman Tranquility-apumoduulista avautuu näkymä Saharan aavikolle. Kuva: Stocktrek Images, Inc. / Alamy Stock Photo

Tervetuloa tulevaisuuteen, ainakin melkein.

Ihmisten syvänukuttaminen on tuttua tieteiselokuvista kuten Alien tai 2001: Avaruusseikkailu, mutta kohta se saattaa auttaa ihmiskuntaa matkustamaan kaukaisille planeetoille, kuten Marsiin.

Euroopan avaruusjärjestö ESA on tutkinut syvänukuttamista ja sitä, miten se vaikuttaa liikkumiseen avaruudessa. Järjestön mukaan syvänukuttaminen mahdollistaisi pienempien ja energiatehokkaampien avaruusalusten käytön.

ESA:n mukaan syväunessa olevia astronautteja kuljettava alus olisi noin kolmanneksen nykyisiä aluksia kevyempi ja sen pitäisi kuljettaa mukanaan kolmanneksen vähemmän kulutustavaroita ja elintarvikkeita.

– Tämä perustuu siihen, että astronautin aineenvaihdunta vähenisi 75 prosentilla, kuten tapahtuu suurilla talviunia nukkuvilla eläimillä kuten karhuilla, ESA:n SciSpacE-tutkimusohjelman ryhmänjohtaja Jennifer Ngo-Anh sanoo.

Hänen mukaansa ajatus ei ole erityisen hullu. Syvänukuttamista vastaavaa metodia on käytetty muun muassa traumapotilaiden terapiahoidossa.

Astronauttien pitäisi lihottaa itsensä ennen syvänukuttamista

Syvänukuttaminen toisi mukanaan kuitenkin myös lukuisia haasteita, ESA kertoo.

Avaruusalusten pitäisi esimerkiksi pystyä toimimaan autonomisesti astronauttien nukkuessa. Jos pikkuvikaa ilmenisi, ei syvässä unessa olevaa astronauttia niin vain herätettäisi.

Syväunesta herääminen ja täyteen toimintakykyyn pääseminen nimittäin veisi ESA:n mukaan 21 päivää.

Matka Marsiin kestäisi 180 päivää ja astronautit olisivat syväunessa suurimman osan tästä ajasta. Avaruusaluksen lämpötilaa laskettaisiin huomattavasti.

Astronautit saisivat lääkkeen, joka saisi heidät nukahtamaan. Aivan kuten talviuneen valmistautuvien eläimien, astronauttien pitäisi lihottaa itseään ennen unta.

He nukkuisivat pienissä henkilökohtaisissa kapseleissa, joiden mahdollista muotoa ESA esittelee sivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

– Aiomme jatkaa asian selvittämistä tulevaisuudessakin. Tutkimme, miten syväuneen vaivuttaminen vaikuttaa aivon hermoratoihin. Mitkä niistä aktivoituvat, entä mitkä sulkeutuvat? Tutkimme ensin eläimiä, sitten ihmisiä, Ngo-Anh sanoo.

Lue lisää:

.
.