KKV esittää Keskon ja Heinon Tukun välisen yrityskaupan kieltämistä

KKV:n selvitysten mukaan yrityskauppa vähentäisi merkittävästi kilpailua päivittäistavaroiden myynnissä.

Kesko
Hedelmälaatikoita tukkukaupan varastossa.
KKV epäilee, että yrityskauppa johtaisi yleistukkujen markkinoilla määräävään markkina-asemaan. Keskon ja Heinon Tukun yhteinen markkinaosuus nousisi jopa 60–70 prosenttiin yleistukkujen markkinoilla.Jyrki Lyytikkä / Yle

Heinon Tukun ja Keskon yhdistyminen johtaisi varsinkin yleistukkupuolella niin määräävään asemaan markkinoilla, että Kilpailu- ja kuluttajavirasto esittää kaupan kieltämistä.

KKV:n yrityskaupan kieltoesitys on vasta neljäs sen jälkeen, kun yrityskauppoja alettiin valvoa vuonna 1998.

Kesko olisi toivonut KKV:ltä toisenlaista esitystä asiassa. Nyt se toivoo asian käsittelyn jatkamista markkinaoikeudessa.

– Luotamme siihen, että kun kerromme omat näkemyksemme, saamme oikean ja viisaan päätöksen, Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli kertoo STT:lle.

Kaupan osapuolet, Kesko ja Heinon Tukku ovat foodservice-palvelujen tarjoajia. Lisäksi ne harjoittavat tukkukauppaa. Asiakkaita ovat ravintolat, hotellit, catering-yritykset ja huoltoasemat sekä kioskit.

Vastaavia palveluja tarjoavat kolmen pienemmän yleistukun lisäksi Wihurin Metro-tukut ja S-ryhmän Meira Nova.

Heinon Tukku työllistää noin 450 työntekijää ja Keskon Kespro-tukkutoiminta noin 500. Heinon Tukun ja siihen kuuluvan Kalavapriikin yhteenlaskettu liikevaihto on noin 260 miljoonaa euroa.

Yhdistyvä yritys hallitsisi valtaosaa tukkukaupasta

KKV:n mukaan yhdistyminen johtaisi määräävään asemaan yleistukkujen markkinoilla ja se taas johtaisi kilpailun oleelliseen vähentymiseen. KKV laskee, että Keskon ja Heinon Tukun yhteinen markkinaosuus voisi nousta jopa 60–70 prosenttiin yleistukkumarkkinoilla.

Yleensä kilpailua haittaavat ongelmat voidaan ratkaista tietyin ehdoin, mutta tässä tapauksessa se ei KKV:n mukaan ole mahdollista. Siksi kieltoesityksen tekeminen on nyt ainoa ratkaisuvaihtoehto.

Asian käsittely siirtyy nyt markkinaoikeuteen. Se voi joko kieltää kaupan esityksen mukaisesti, hyväksyä sen sellaisenaan tai hyväksyä sen tietyin ehdoin. Päätös pitää tehdä kolmen kuukauden kuluessa.

Lue lisää:

Heinon tukun myynti Keskolle joutuu kilpailuviranomaisen syyniin

Heinon tukku siirtyy Keskon omistukseen – myös kalanjalostustoiminta vaihtaa omistajaa