Hyppää sisältöön

Postin kilpailijat kehittävät kilvan pakettipalvelujaan – "Aiomme tulla markkinoille tosissaan", sanoo Matkahuollon toimitusjohtaja

Matkahuollon pakettimyynti kasvoi Postin lakkoviikolla 40 prosenttia.

Matkahuolto kuljettaa paketteja linja-autoilla eri puolille maata. Kuva: Yle/Sarah Haglund

Pakettien jakelukilpailu käy kuumana ja postilakko lisää kilpailuun kierroksia.

Postin suurin kotimainen kilpakumppani Matkahuolto otti viime viikolla käyttöön uuden pakettien lähettämistä helpottavan verkkosivuston. Matkahuollon mukaan kyseessä oli "onnekas sattuma".

Samalla yhtiö tarkasti pakettien hintoja, mikä tarkoittaa sitä, että Matkahuollon kautta on joskus halvempaa lähettää paketteja kuin Postin kautta.

Matkahuollosta korostetaan, että he haluavat tehdä yhteistyötä kaikkien alalla olevien toimijoiden kanssa. Matkahuolto esimerkiksi jakaa pakettiterminaalin Pohjoismaiden suurimman postiyhtiön Postnordin kanssa. Järjestelyssä Turun työntekijöitä siirtyi Postnordin leipiin.

Matkahuollolla on jakelupisteissä ja terminaaleissa noin 700 työntekijää. Heitä on siis suurin piirtein saman verran kuin Postin pakettijakelijoita, joiden työehtosopimuksesta nyt riidellään työmarkkinapöydissä.

Kotimainen kilpailu koventuu joulun alla

Matkahuollon tavoitteena on ollut avata uudet verkkosivut joulun sesonkiin.

– Kyllä me aiomme tulla näille markkinoille tosissaan, toimitusjohtaja Janne Jakola Matkahuollosta kertoo.

– Emme ole pelkästään ulkomaisten verkkokauppojen varassa, vaan tarjoamme omia jakelukanavia myös yksityisille asiakkaille.

Matkahuollon pakettimyynti on kasvanut ensimmäisellä lakkoviikolla 40 prosenttia edellisestä viikosta. Ja näkymä on Jakolan mukaan hyvä.

Kilpailijat ovat Postia ketterämpiä

Logistiikka-alan asiantuntijan, professori Lauri Ojalan mukaan postilakko on tuonut esille pinnan alla kyteneen pakettikuljetusten ison muutoksen. Ojala on logistiikan professori Turun yliopistossa.

Hänen arvionsa mukaan Postilla ja sen työntekijöillä on kilpailussa kädessään huonot kortit. Postin ketterät kilpailijat pystyvät toimimaan ainakin vielä kasvavilla markkinoilla raskasta Postia vastaan.

Posti on nyt selvästi suurin erilaisten nyssyköiden jakelija. Matkahuolto haluaa vielä petrata asemiaan kotimaan pakettien lähetyksissä.

Matkahuolto ei ainakaan vielä ole laajentamassa lonkeroitaan ulkomaan paketteihin, vaan haluaa tässä vaiheessa keskittyä Suomeen. Ojala kuitenkin näkee, että etenkin Aasian pakettikuljetuksia tulee siirtymään Postilta muille jakelijoille.

Ulkomaiset jätit ovat jo nyt valmiina

Kuten Matkahuolto, myös Pohjoismaiden suurin postipalveluyritys Postnord lupaa (siirryt toiseen palveluun) parantaa palveluaan

Mitä enemmän paketteja postiyritys saa liikkeelle, sitä kannattavampaa toiminnasta Ojalan mukaan tulee. Postin niskaan hengittävät tämän takia Postnordin lisäksi kansainväliset jätit kuten DHL, Schenker ja muutama vuosi sitten Suomeenkin tullut saksalainen Dachser.

Kysymys kuuluu, kuinka paljon ulkomailta tilattavien pakettien kuljetusmäärät vielä kasvavat, kun Kiinan pakettien veroale päättyy ensi vuonna. Jos kauppa ei notkahda, Posti on entistä tiukemmalla ulkomaisten toimijoiden puristuksessa.

– He pystyvät isoilla määrillä hoitamaan ulkomaanpaketit Suomessa hyvin tehokkaasti. He ovat erittäin kilpailukykyisiä myös Suomen markkinoilla, professori Ojala ennakoi kilpailun kehitystä Postin kannalta.

Ojalan mukaan pitkittyvä lakko nopeuttaa kehitystä kohti sähköisiä palveluita ja isoja kansainvälisiä yrityksiä. Kehitys on ollut näkyvissä jo useamman vuoden ja esimerkiksi Ruotsissa muutos on jo käyty läpi.

Posti ja sen 10 000 työntekijää ovat isojen muutosten edessä. Posti pelaa Ojalan mukaan pakettipeliä mustalla pekalla.

– Työntekijöille tuli erittäin rajut työehtovaatimukset, mutta he eivät voi voittaa tätä tilannetta. Eikä Postikaan voi voittaa, koska viiden vuoden päästä postilaisia on vain selvästi vähemmän kuin tällä hetkellä.

Kilpailijat tuottavat enemmän kuljetuksia pienemmällä henkilömäärällä.

Lue myös:

.
.