1. yle.fi
  2. Uutiset

Postilakko jatkuu – PAU ei hyväksynyt sovintoehdotusta, video osapuolten kommenteista

Sopu kaatui 700 pakettilajittelijasta käytävään kiistaan. Sovittelua jatketaan huomenna keskiviikkona.

Postilakko
Heidi Nieminen (vas.) ja Palvelualojen työnantajat Palta ry:n toimitusjohtaja Tuomas Aarto medioiden piirittämänä
Posti- ja logistikka-alan unionin PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen ja Palveltyönantajien toimitusjohtaja Tuomas Aarto vastasivat tiistaina toimittajien kyselyihin, kun PAU oli hylännyt valtakunnasovittelijan sovintoehdotuksen. Kuvaa klikkaamalla voit katsoa tallenteen osapuolten kommenteista.

Postin lakko jatkuu. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ei hyväksynyt valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan viime yönä jättämää sovintoehdotusta (siirryt toiseen palveluun).

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoi, että sovintoehdotukseen oli listattu työehtojen heikennyksiä, joita ammattiliitto ei voinut hyväksyä. Niemisen mukaan heikennykset olivat tulleet esitykseen työnantajan puolelta.

PAU oli Niemisen mukaan lyönyt lukkoon kantansa ehdotukseen jo sen syntyessä.

– Vastaus oli tiedossa jo yöllä, mutta valtakunnansovittelija halusi, että nukutaan yön yli ja kerrotaan se sitten uudelleen, Nieminen sanoi tullessaan valtakunnansovittelijan toimistolle.

PAU:n verkkosivuilla todetaan myös, että "sovintoehdotus oli tehty työnantajan tavoitteiden pohjalta, joka ei jättänyt PAU:lle muuta mahdollisuutta, kuin hylätä sovintoehdotus".

Nieminen kertoi, että sopu törmäsi erityisesti 700 pakettilajittelijan tilanteeseen. Heidät siirrettiin hieman aiemmin toisen, halvemman työehtosopikuksen piiriin. PAU:n tavoitteena oli saada pakettilajittelijat takaisin nyt neuvoteltavaan työsopimukseen.

– Pakettilajittelijoiden osalta tämä (ehdotus) olisi tarkoittanut 30-50 prosentin palkkojen leikkausta – toki niin, että siellä olisi hetken aikaa ollut siirtymäaika ja kompensaatio tiettyjen palkanosien osalla, mutta kaikki muut työehdot olisivat heikentyneet välittömästi, Nieminen perusteli.

Työnantajalle ehdotus olisi kelvannut

Palvelualojen työnantajat Palta olisi ollut valmis hyväksymään valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto pahoitteli tuoreeltaan sovun kariutumista seikkaan, jota hän piti nyt käytävien neuvottelujen ulkopuolisena elementtinä. Tällä hän viittasi juuri pakettilajittelijoita koskevaan kysymykseen.

– Tässä on koplattu työehtosopimusneuvotteluihin niihin täysin liittymätön asia. Pidän harmittavana sitä, että PAU tämän yksittäisen asian takia pääasiassa on päätynyt hylkäävään ratkaisuun, Aarto sanoi.

Aarto perustelee Paltan kantaa sillä, että pakettilajittelijat ovat jo toisessa yrityksessä, joka ei kuulu Paltaan. Siten pakettilajittelijat eivät Paltan näkemyksen mukaan kuulu myöskään nyt käytäviin neuvotteluihin.

Osapuolet tapaavat huomenna keskiviikkona klo 13 valtakunnansovittelijan luona. Lakot jatkuvat aiemmin ilmoitetun mukaisesti.

Lue lisää:

Ministeri Paatero niukkasanainen Postin pakettilajittelijoiden siirrosta yhtiöön, joka käyttää halvempaa työehtosopimusta: Se on todellisuutta

Posti ei aio perua pakettilajittelijoiden sopimusvaihdosta – toimitusjohtajan mukaan vaihdoksella valtion omistajaohjauksen tuki

Pääluottamusmies: ministerin pitäisi erottaa Postin hallitus – ”He ajavat Postin vaikka päin seinää”

Lue seuraavaksi