1. yle.fi
  2. Uutiset

Etelä-Korea torjui USA:n vaatiman 5 miljardin dollarin vaateen amerikkalaissotilaiden läsnäolosta maassa – neuvottelut keskeytettiin

Etelä-Korea pitää kohtuuttomana sitä, että Yhdysvallat vaatii yllättäen viisinkertaista maksua amerikkalaisjoukkojen läsnäolosta maassa.

Etelä-Korea
Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen armeijan sotilaat poseerasivat valokuvaajalle sotaharjoituksessa Pohangissa huhtikuussa 2018.
Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen armeijan sotilaat poseerasivat valokuvaajalle sotaharjoituksessa Pohangissa huhtikuussa 2018.Yonhap / EPA

Etelä-Korea on torjunut Yhdysvaltain vaatimuksen siitä, että Etelä-Korean pitäisi maksaa viisi kertaa nykyistä enemmän amerikkalaissotilaiden läsnäolosta maassa. Kahden pitkäaikaisen liittolaisen mukaan neuvottelut kustannuksista keskeytettiin vain tunnin kestäneen tapaamisen jälkeen.

Etelä-Korea pitää kohtuuttomana sitä, että Yhdysvallat vaatii yllättäen 5 miljardia dollaria vuodessa amerikkalaisjoukoista maassa. Aiemmin osapuolet olivat sopineet, että vuosimaksu olisi vajaat 900 miljoonaa dollaria. Yhdysvaltain viranomaiset eivät ole julkisesti puhuneet viidestä miljardista, mutta presidentti Donald Trump totesi aiemmin, että Yhdysvaltain armeijan antama suoja Etelä-Korealle on arvoltaan viisi miljardia dollaria.

Etelä-Korean ulkoministeriö katsoo, että amerikkalaissotilaiden läsnäolon kustannukset tulisi jakaa reilulla ja molempia maita miellyttävällä tavalla.

Etelä-Koreassa on tällä hetkellä noin 28 500 amerikkalaissotilasta. Yhdysvallat on pitänyt joukkojaan Etelä-Koreassa vuonna 1953 päättyneestä Korean sodasta lähtien.

Trump on aiemmin vihjaillut haluavansa vetää amerikkalaisjoukot Korean niemimaalta. Etelä-Korean neuvottelija Jeong Eun-bo ilmoittikuitenkin tiistaina, ettei neuvotteluissa ole puhuttu lainkaan Yhdysvaltojen joukkojen vähentämisestä tai niiden pois vetämisestä Etelä-Koreasta.

Presidentti on suhtautunut myös nuivasti Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen yhteisiin sotaharjoituksiin, joita hän pitää kalliina ja provokatiivisina. Viime sunnuntaina maat kertoivat lykänneensä harjoituksia ”hyvän tahdon eleenä” Pohjois-Korealle.

Kim Jong-unia ei kiinnosta uusi huippukokous Trumpin kanssa

Pohjois-Korean mukaan Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen on luovuttava kaikista sotaharjoituksista, mikäli ne haluavat, että Pohjois-Korea palaa takaisin neuvottelupöytään.

Myös eilen Pohjois-Korea ilmoitti, ettei diktaattori Kim Jong-un ole kiinnostunut uudesta huippukokouksesta Trumpin kanssa, ellei Yhdysvalloilla ole jotain uutta tarjottavaa.

Trump puolestaan tviittasi sunnuntaina, että Kimin pitäisi toimia nopeasti ja saada sopimus aikaan.

– Nähdään pian, Trump päätti Kimille suunnatun tviittinsä.

Jos tämä oli viittaus uuteen huippukokoukseen johtajien välillä, Pohjois-Korea ei ole kiinnostunut, sanoi kuitenkin ulkoministeriön edustaja Kim Kye-gwan maanantaina.

– Meitä eivät enää kiinnosta neuvottelut, joista emme saa mitään. Emme enää lahjoita Yhdysvaltojen presidentille sellaista, millä hän voi kehuskella, Kim sanoi.

Lue myös:

Yhdysvallat lykkää sotaharjoitustaan Etelä-Korean kanssa – ”Kyse ei ole myönnytyksestä Pohjois-Korealle”

Yhdysvallat vaatii Etelä-Koreaa maksamaan enemmän amerikkalaissotilaiden läsnäolosta maassa

Lähteet: Reuters, AFP, STT

Lue seuraavaksi