Näin Varsinais-Suomessa maksetaan kunnallisveroja ensi vuonna – katso listasta, paljonko keskituloinen maksaa missäkin kunnassa

Neljä kuntaa nostaa tuloveroprosenttia, kaksi laskee. Lisäksi kiinteistöveroihin tehdään pieniä muutoksia muutamassa kunnassa.

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Varsinais-Suomessa viimeisetkin ensi vuoden kunnallisveroprosentit on nyt päätetty, kun maanantaina vielä Auran ja Kosken valtuustot kokoontuivat tekemään veropäätöksiä. Verohallinto pyysi kuntia ilmoittamaan vuoden 2020 tulo- ja kiinteistöveroprosentit 18.11. mennessä.

Kosken päätös tuloveroprosentin nostosta oli linjassa kunnanhallituksen esityksen kanssa, kun taas Aurassa veroprosenttia päädyttiin laskemaan vaikka sitä ei valtuustolle esitetty.

Koski liittyy näin Mynämäen, Paraisten ja Someron joukkoon tuloveroprosentteja nostavana kuntana. Tuloveroprosenttia laskevat vain Kustavi ja Aura.

Koskella ja Somerolla tehtävä 0,50 prosenttiyksikön korotus tarkoittaa keskituloiselle (38 520 e/vuosi) noin 158 euroa lisää maksettavaa veroa vuodessa. 0,25 prosenttiyksikön korotuksen kunnissa, eli Mynämäellä ja Paraisilla tilipussi kevenee 79 euroa.

Kaarinassa, Raisiossa ja Nousiaisissa kunnanhallitus esitti valtuustolle tuloveroprosentin nostamista, mutta valtuusto päätyi pitämään prosentin ennallaan. Liedossa esitys veroprosentin nostosta ei mennyt läpi kunnanhallitukselta.

Pieniä muutoksia myös kiinteistöveroihin

Kiinteistöveroihin tehtiin muutoksia Liedossa, Mynämäellä ja Raisiossa.

Liedossa yleinen kiinteistövero nousee 1,00 prosentista 1,20 prosenttiin ja Raisiossa sitä lasketaan 1,25 prosentista 1,21 prosenttiin. Mynämäki nostaa vakituisten asukkaiden kiinteistöveron 0,50:stä 0,55 prosenttiin.

Julkisuudessa on aikaisemmin arvioitu, että Suomessa moni kunta joutuu korottamaan veroja ensi vuodelle poikkeuksellisen taloustilanteen vuoksi. Kuntaliiton mukaan 2/3 kunnista teki viime vuonna tappiollisen tuloksen.

Kustavissa keskituloinen maksaa reilut 5700, Vehmaalla 7000 euroa

Kunnallisveroa maksetaan ansiotuloista ja arvonlisäveron ohella se on suurin yksittäinen vero Suomessa. Kunnallisverossa on progressio, eli sen osuus tulosta nousee ansioiden kasvaessa.

Kunnallisveron progressio on kuitenkin melko nopea, eli kun ansiotulot kasvavat, nousee veroprosentti nopeasti lähelle kunnan säätämää tuloveroprosenttia.

Veronmaksajien keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola teki Ylen pyynnöstä esimerkkilaskelmat siitä, paljonko kunnan tuloveroa ensi vuoden veroprosenteilla keskituloinen, eli 38 520 euroa vuodessa tienaava maksaisi eri kunnissa.

Käytettävä summa valikoitui siksi, että näillä tuloilla palkansaaja maksaa kuntansa tuloveroa täysimääräisesti.

Taulukkoa ladataan

Juttua korjattu 12.27: Liedossa esitys veroprosentin korottamisesta ei kaatunut valtuustossa vaan kunnanhallituksessa.