Pitkäaikainen haave toteutui: teatteritaiteen laajan perusopetuksen järjestämislupa Riihimäen nuorisoteatterille

Opetusministeriö myönsi taiteen perusopetuslupia ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen.

Lasten- ja nuortenteatterit
Kuusi näyttelijää käsi kädessä laulavat näyttämän kirkkaissa valoissa
Arkistokuva Riihimäen nuorisoteatterin Rent-musikaalista.Miki Wallenius / Yle

Riihimäen nuorisoteatteri on saanut opetusministeriöltä hyväksynnän antaa laajaa taiteen perusopetusta. Opetusministeriö myönsi nyt ensimmäiset uudet järjestämisluvat kymmeneen vuoteen. Taiteen perusopetuksen opetustuntikohtaiseen valtionosuuteen oikeuttavan luvan sai 13 uutta koulutuksen järjestäjää, ja viiden koulutuksen järjestäjän aiempaa lupaa laajennettiin.

Riihimäen nuorisoteatteri on maan suurin teatteritaiteen perusopetusta antava nuorisoteatteri. Nuorisoteatteri tuottaa vuosittain noin 20 ensi-iltaesitystä. Aktiivisia jäseniä nuorisoteatterissa on runsaat 550.

Nuorisoteatterille laajan teatteritaiteen perusopetuksen status oli odotettu ja mieluinen, kertoo rehtori Sanna Saarela tiedotteessa.

– Valtionosuuden piiriin pääseminen on ollut pitkäaikainen haaveemme.

Riihimäen Nuorisoteatteri toimii vanhassa peruskorjatussa elokuvateatteri Kino Sammossa kaupungin keskustassa. Nuorisoteatterilla on harjoitussaleja myös Kauppakeskus Majakan 3. kerroksessa. Riihimäen nuorisoteatteri antaa teatteritaiteen opetusta myös Hausjärvellä, Hyvinkäällä ja Lopella.

Teatteritaiteen perusopetuksessa teatteria voi opiskella tekemisen eri tapojen ja näkökulmien kautta, kuten esimerkiksi esiintyjyys, näyttelijäntaide, käsikirjoittaminen, esitysdramaturgia, ohjaajantaide ja visualisointi.

Lisäksi Opetus- ja kulttuuriministeriö laajensi Etelä-Hämeen tanssiopiston tanssin opetuksen laajan oppimäärän koskemaan Lopen ja Hausjärven lisäksi myös Riihimäkeä.