Ruotsi päätti maksaa takuueläkkeitä vielä vuoden – sen jälkeen 17 000 pienituloista suomalaista voi jäädä ilman rahoja

Suomessa, Norjassa ja Tanskassa yli 25 000 pienituloista eläkeläistä saa Ruotsista takuueläkettä.

takuueläke
eläkeläisen kädet laskevat euroja
Jos Ruotsi päättää lopettaa kansaeläkkeen maksun ulkomaille, on 17 000 suomalaisen paluumuuttajan eläke vaakalaudalla.AOP

Suomalaiset eläkeläiset saavat takuueläkettä Ruotsista ainakin vuoden 2020 loppuun saakka.

Ruotsissa on jatkettu väliaikaista lakia, joka mahdollistaa asumisperusteisen takuueläkkeen maksamisen ensi vuoden loppuun asti.

Takuueläkkeeseen ovat oikeutettuja Ruotsissa yli kolme vuotta asuneet, joilla ei ole ansiotuloa lainkaan tai tulot ovat olleet pienet.

EU-tuomioistuin päätti vuonna 2017, että Ruotsin takuueläke luokitellaan sellaiseksi vähimmäisetuudeksi, jota voidaan maksaa vain Ruotsissa asuville.

Jos Ruotsi päättää lopettaa kansaneläkkeen maksun ulkomaille, on 17 000 suomalaisen paluumuuttajan eläke vaakalaudalla. Mahdollinen muutos koskee Tanskassa ja Norjassa noin 8000:ta paluumuuttajaa.

Lisätietoa saadaan lähikuukausina?

Suomen ja Ruotsin välinen Pohjoiskalotin rajaneuvonta samoin kuin vastaavat palvelut Ruotsin ja Norjan sekä Ruotsin ja Tanskan rajalla ovat saaneet yhteydenottoja huolestuneilta eläkeläisiltä. Moni ei kuitenkaan ole vielä lainkaan tietoinen siitä, että takuueläke voi olla vaarassa.

– Pieni osa ulkomailla asuvista eläkeläisistä on huomannut asian, mutta luultavasti suuri osa ei tiedä, mitä EU-tuomio voi heille merkitä, sanoo Ruotsin ja Norjan rajaneuvonnan johtaja Trond Erik Grundt.

Myös Pohjoiskalotin rajaneuvonnan koordinaattori Päivi Koivupalo on huolissaan näistä yli 25 000 eläkeläisestä, joita asia koskee.

– Heillä on nyt vähän yli vuosi aikaa ottaa selvää, miten EU-tuomio vaikuttaa heidän tilanteeseensa.

Ruotsin hallituksen selvityksen eläkkeiden maksusta on määrä valmistua tämän vuoden loppuun mennessä. Selvityksessä analysoidaan EU-tuomion seuraukset ja ehdotetaan mahdollisia muutoksia eläkkeen maksuun.

Lisää aiheesta:

Ruotsi saattaa lopettaa kansaneläkkeen maksun ulkomaille – 17 000 paluumuuttajan eläke on vaakalaudalla

Ruotsissa työskennelleet pelkäävät takuueläkkeen loppuvan: "Eihän siitä jää edes kuuttasataa euroa"