Hyppää sisältöön

Apulaisoikeusasiamiehen linjauksesta tuli koululle kova isku – lasten perinteinen lasketteluretki uhkaa jäädä kokonaan tekemättä

Opetushallitus päivittää ohjeistustaan maksullisista retkistä. Kimpisen koulu Lappeenrannassa on perumassa perinteisen lasketteluretken Tahkolle, koska vanhemmilta ei saa enää kerätä rahaa yksittäisen oppilaan retkeä varten.

Kimpisen koulun oppilaiden oli tarkoitus lähteä ensi vuoden alussa Tahkolle laskettelemaan. Kuva: Jukka Eskanen / Yle

Talviliikuntapäivä koululla vai laskettelureissu Tahkolle? Näistä kahdesta vaihtoehdosta Lappeenrannan Kimpisen koulun oppilaat ovat vuosittain saaneet valita itselleen mieluisan tavan viettää koulun liikuntapäivää.

Tuhannen oppilaan koulussa oppilaista valtaosa on jäänyt koululle viettämään tavanomaista liikuntapäivää. Halukkaat, ja ne jotka ovat pystyneet lasketteluretken maksamaan, ovat sen sijaan lähteneet Tahkolle.

– Vuosittain retkelle on lähtenyt noin 150–170 oppilasta, kertoo Kimpisen koulun apulaisrehtori Santtu Peltomaa.

Lasketteluretki maksaa peruskoulun oppilaalle noin 40–45 euroa, ja siihen sisältyvät matkat ja hissilippu. Sen lisäksi kuluja tulee muun muassa lainavarusteiden vuokraamisesta.

Rahat retkeä varten on kerätty suoraan vanhemmilta.

Tänä vuonna perinteisiä retkisuunnitelmia joudutaan kuitenkin muuttamaan. Retki voi jäädä jopa kokonaan tekemättä eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen lokakuussa tekemän linjauksen vuoksi.

Alkuvuodesta järjestettävällä lasketteluretkellä on pitkät perinteet, sillä sitä on järjestetty jo lähes 20 vuoden ajan. Kuva: Mikko Savolainen/Yle

Perusopetuksen oltava kaikille ilmaista

Apulaisoikeusasiamies puuttui lokakuun lopussa peruskoulujen maksullisiin retkiin (siirryt toiseen palveluun). Apulaisoikeusasiamiehelle on tullut koulujen maksullisesta toiminnasta useita kanteluita viime vuoden aikana.

Tekemissään ratkaisuissa apulaisoikeusasiamies totesi, että perusopetuksen maksuttomuus on yksiselitteinen.

Vanhemmilta ei saa pyytää rahaa esimerkiksi retkien järjestämiseen, vaan opetuksen järjestäjän tulee osoittaa riittävät resurssit opetuksen järjestämiseen myös koulun ulkopuolella. Rahaa voi kerätä vanhemmilta, jos rahat käytetään esimerkiksi kaikkien luokan oppilaiden hyväksi.

Apulaisoikeusasiamies ei kerro tarkemmin, mistä kouluista kanteluita on tullut.

Koulussa aikalisä

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:lla ei ole tarkkoja lukuja siitä, kuinka paljon maksullisia retkiä tai teemapäiviä peruskouluissa järjestetään. OAJ:n koulutusasiainpäällikön Nina Lahtisen mukaan sellaiset ovat kuitenkin yleisiä.

– On voitu ajatella, että kun on maksuton vaihtoehto, silloin maksullisen retken tarjoaminen ei olisi lainvaista, sanoo Lahtinen.

Lahtisen mukaan retket ovat monipuolistaneet oppimisympäristöjä, kun oppilaat ovat päässeet esimerkiksi museoihin ja teattereihin.

– Varmasti tämä linjaus aiheuttaa muutoksia. Toivottavasti myös niissä kunnissa, joissa on heikompi taloustilanne, löydetään ratkaisuja järjestää jatkossakin retkiä.

Myös opetushallitus aikoo päivittää tänä vuonna ohjeistustaan kouluretkistä ja leirikouluista (siirryt toiseen palveluun).

– Jonkunnäköinen aikalisä pitää ottaa, emmehän me voi täysin lainvastaisesti toimia, Kimpisen koulun apulaisrehtori Santtu Peltomaa sanoo.

Reissun mahdollinen peruuntuminen harmittaa

Seitsemäsluokkalaiset Tuuli Viuhko ja Aino-Elina Kitinoja eivät ole kertaakaan osallistuneet koulunsa järjestämälle laskettelureissulle.

– Onhan se aika eriarvoista, kun kaikilla ei ole varaa maksaa, Kitinoja pohtii.

Retkisuunnitelmien mahdollinen muuttuminen harmittaa Viuhkoa.

– Viime vuonna en ollut laskettelussa kovin hyvä, enkä osallistunut retkelle. Tänä vuonna olisin halunnut mukaan.

Seitsemännellä luokalla opiskelvat Tilda Vitikainen ja Iisa Knaapila eivät ole osallistuneet laskettelureissulle. Kuva: Marika Anttonen / Yle

Niin ikään seitsemännellä luokalla opiskeleva Tilda Vitikainen haluaisi myös päästä laskettelemaan.

– Laskettelen talvisin jonkin verran. En ole aiemmin osallistunut retkelle.

Ratkaisuksi Vitikainen ehdottaa, että retkiä voisi järjestää lähemmäs, jolloin ne eivät maksaisi niin paljoa.

– Tai sitten koulun pitäisi maksaa kaikkien retki.

Iisa Knaapin mielestä maksullisia retkiä ei pitäisi järjestää.

– Onhan se huono juttu, kun kaikilla ei ole rahaa.

Mahdollisuus kokea jotain uutta

Apulaisoikeusasiamiehen linjaus on apulaisrehtori Santtu Peltomaan mukaan harmillinen. Häen mukaansa peruopetuksen maksuttomuus on perustuslaissa mainittu ja sinänsä selvä.

– Perusopetuslaissa on minun mielestä tarkennettu, että maksuttomuus koskee oppimateriaaleja ja työvälineitä. Nämä ovat yksittäisiä tapahtumia ja päiviä, joissa nimenomaan koulu haluaa tarjota mahdollisuuksia päästä kokemaan jotain sellaista, mitä ei muuten välttämättä perheen kanssa pääsisi kokemaan, sanoo Peltomaa.

Tahkon laskettelurinteille voidaan lähteä, jos oppilaat keräävät rahaa yhteiseen kassaan. Kuva: Helmi Nykänen / Yle

Peltosen mukaan yksi vaihtoehto olisi, että koulu maksaa muutamalle oppilaalle retkelle osalistumisen. Lappeenrannan kaupungin vastaavan opetustoimenjohtajan Anu Liljeström ei suosittele sitä, sillä hänen mielestään se eriarvoistaa silti perheitä.

– On aivan selvää, että Kimpisen koulun järjestämä laskettelureissu ei voi apulaisoikeusasiamiehen ohjeistuksen perusteella jatkua siten, että oppilailta kerättäisiin maksuosuus retkestä.

Ainoa mahdollisuus Liljeströmin mukaan on, että oppilaat keräävät yhdessä rahaa ja tuotot kohdennetaan esimerkiksi jollekin tietylle luokalle.

Kouluille muistutus maksuttomuudesta

Opetustoimenjohtaja Anu Liljeström ei osaa sanoa, onko muissa Lappeenrannan kouluissa pyydetty vanhemmilta rahaa koulun järjestämiin tapahtumiin. Hän on kuitenkin muistuttanut kouluja sähköpostilla siitä, että perusopetus on maksutonta.

– Todennäköisesti jonkunlaisia maksullisia tapahtumia on ollut, mutta en osaa sanoa, onko se estänyt joidenkin oppilaiden osallistumisen.

Liljeström ei näe tarpeelliseksi selvittää nyt luokkakohtaisia käytäntöjä.

– Ohjeistus on minusta aivan selvä ja kantelupäätöksen jälkeen siitä on tiedotettu kouluja. Huoltajat eivät ole ottaneet minuun yhteyttä asiaan liittyen. Jos olisivat, silloin varmasti olisi puututtu tilanteeseen.

Voit keskustella aiheesta kello 22 saakka.

Artikkelin otsikkoa ja alaotsikkoa korjattu 21.11. klo 10.37. Vanhemmilta saa kerätä rahaa koulujen retkiin, mutta rahat pitää käyttää kaikkien oppilaiden hyväksi.

Lue seuraavaksi:

Onko jumppasali reilu vaihtoehto, jos ei ole varaa 30 euron lasketteluretkeen? Kantelut koulujen maksullisista teemapäivistä saivat ratkaisun

Koulut ympäri Suomen siirtävät nyt joulujuhliaan pois kirkoista – Rehtori: “Meillä on vähän perinteitä, ja lopuistakin ollaan luopumassa”