Erikoinen rikosten sarja Turun poliisin tutkittavana – netissä puhelimia myyneitä sumutettiin ostotilanteessa kasvoihin

Turussa poliisi tutkii kolmea puhelinkauppojen yhteydessä tapahtunutta ryöstöä tai ryöstön yritystä.

ryöstö
Poliisi mönkijä poliisi auton edessä
Arkistokuva.Paulus Markkula / Yle

Turussa on tapahtunut lyhyen ajan sisällä kaksi ryöstöä ja yksi ryöstön yitys, jotka on toteutettu kaikki samalla tavalla, kertoo Lounais-Suomen poliisi tiedotteessaan.

Tapaukset liittyvät yksityishenkilöiden välisiin puhelinkauppoihin ja tutkinnan mukaan kaikki tapaukset ovat edenneet samankaltaisesti.

Poliisi kertoo, että ensimmäinen tapaus tapahtui viime perjantaina myöhään illalla Kakolanmäen lähellä. Mies oli tullut paikalle verkossa myynnissä olevan puhelimen kanssa, koska oli sopinut kaupat tehtäväksi kadun kulmassa.

Kaupantekopaikalle saapui autolla kaksi miestä, joista toinen tuli tekemään kauppoja. Paikalle tullut ostajaehdokas, noin 25-vuotias mies, oli puhelinta tarkasteltuaan antanut vain osan sovitusta kauppahinnasta ja sen jälkeen sumuttanut poliisin mukaan jotain sumutetta myyjän kasvoille. Samalla mies oli anastanut puhelimen ja poistunut paikalta juosten autoon, jolla pakomatkaa oli jatkettu.

Yksi tekijä saatiin kiinni

Toinen tapaus sattui eilen maanantaina iltapäivän aikaan Aurajoen toisella puolella Laivurinkadulla. Poliisin mukaan tässäkin tapauksessa mies oli myynyt verkossa puhelintaan ja sopinut ostajaehdokkaan kanssa tapaamisen keskustan liepeille. Taas kaupantekoon oli saapunut ostajapuolena noin 25-vuotias mies. Mies oli toiminut samoin kuin viime perjantain ryöstössä.

– Paikalla olleet poliisipartiot saivat omin tutkimuksin selvitettyä teon tekijän, vuonna 1996 syntyneen miehen henkilöllisyyden ja hänet otettiin myöhemmin illalla kiinni epäiltynä ryöstöön, kertoo poliisi.

Poliisin kiinniotosta huolimatta samantyyppinen ryöstöyritys tapahtui vielä hieman ennen iltakymmentä maanantai-iltana Turun Martissa kerrostalon rappukäytävässä.

– Tässäkin tapauksessa kaupan kohdetta tutkittiin, mutta kun maksun aika koitti, kaivoi ostaja mahdollisesti pippurisumutteen taskustaan ja sumutti kohti miespuolista myyjää. Myyjä pääsi pakenemaan paikalta puhelimensa kera ja ostaja poistui juosten ulos rappukäytävästä, kertoo poliisi.

Tekijä, noin parikymppinen mies, oli paennut paikalta nousemalla henkilöauton takapenkille kyytiin. Autossa oli hänen lisäkseen kuljettaja ja matkustaja.