Kaupunginjohtaja: Keskuskentän isolle tapahtuma-areenalle ei ole taloudellisia edellytyksiä – KuPS: 4 500-paikkaista ei kannata edes rakentaa

Kaupunginjohtajan mukaan nyt suunnitellaan pienempää jalkapallostadionia. KuPS pitää realistisena noin 6 000-paikkaista vaihtoehtoa.

Kuopio
Katsomo täynä Kuopiossa kun jännitetään voittaako KuPS mestaruuden.
Kuopion keskuskentälle on suunniteltu uutta jalkapallostadionia. Kuva otettu KuPSin lokakuisesta ottelusta FC Honkaa vastaan.Sami Takkinen / Yle

Kuopiossa ollaan luopumassa ajatuksesta rakentaa keskuskentälle iso tapahtuma-areena.

Kaupungissa on suunniteltu 8 000 -paikkaista stadionia, jolla voitaisiin järjestää jalkapallo-otteluiden lisäksi esimerkiksi konsertteja. Tällaisen areenan rakentaminen maksaisi noin 20 miljoonaa euroa.

Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen mukaan näin isolle hankkeelle ei ole nyt taloudellisia edellytyksiä. Nyt tähtäimessä on hänen mukaansa pienempi, 4 500–6 000 paikkaa sisältävä jalkapallostadion, jonka hinta olisi 10 miljoonaa euroa tai sen alle.

– Tässä haetaan edelleen oikeaa kokoa, Pirhonen sanoo.

Tällainen pienempi stadion on ollut kaupungin suunnitelmissa jo aiemmin.

Asiasta kertoi ensin Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

KuPSin toimitusjohtaja: Suunnitellaan nyt noin 6 000-paikkaisena

Kuopion Palloseuran toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen pitää hyvänä, että hanke etenee ja 600 000 euron suunnittelurahaa ollaan varaamassa kaupungin ensi vuoden talousarvioon. Heiskanen on kuitenkin eri mieltä kaupunginjohtajan kanssa stadionin kokoluokasta.

– 4 500-paikkainen stadion on täysin riittämätön eikä vastaa millään tavalla meidän tarpeeseen. Ongelmat siirtyisivät tulevaisuuteen ja kärsisimme seuraavat 25 vuotta samoista asioista kuin nyt, Heiskanen sanoo.

Nyt pääkatsomossa on noin 2 700 paikkaa ja pääkatsomon päädyssä viitisensataa paikkaa. Heiskanen kertoo, että KuPS suunnittelee nyt noin 6 000 paikkaista stadionia rakennusliikkeen ja suunnittelutoimiston kanssa.

Tarkoitus on käydä läpi, kuinka sen kokoluokan stadionin saisi rakennettua mahdollisimman kustannustehokkaasti. Heiskasen mukaan hinta tulee tippumaan joka tapauksessa merkittävästi aiemmista suunnitelmista.

– On mietitty myös rahoitusmalleja. Jos kaupunki ei halua investoida kuten nyt vaikuttaa, niin sitten kai kaupunki tulisi siihen vuokralle. Malli olisi samantyyppinen kuin jää- ja uimahallihankkeessa, Heiskanen sanoo.

Heiskasen mukaan KuPSilla on uuden stadionin suunnittelussa kolme tärkeää asiaa: yleisön palveleminen, riittävät kioski- ja ravintolatilat sekä päivittäisten toimintojen tilat.

Stadionin pitäisi olla kokonaan säältä suojassa. Se parantaisi Heiskasen mielestä myös lähialueiden asukkaiden viihtyvyyttä, kun stadionin äänet eivät kuuluisi niin kauas.

KuPS tarvitsee myös nykyistä paremmat ravintola- ja vip-tilat, jotta toiminta voisi Heiskasen mukaan kehittyä.

– Että ottelutapahtumista olisi mahdollista saada tuottojakin ja pystyisimme palvelemaan sen yleisön, mitä tänne tulee.

Seura tarvitsi myös nykyistä paremmat toimisto-, pukuhuone- ja oheisharjoittelutilat.

– Ihmiset tekevät töitä siivouskomerossa, joukkueet tekevät oheisharjoituksia käytävillä ja pukukopissa on yksi vessa ja 30 pelaajaa, Heiskanen antaa esimerkkejä.