IMF:n arvion mukaan Suomen talous ei ole tasapainossa vuonna 2023

IMF:n mukaan Suomen pitäisi tarkastella vanhempainvapaan ja kotihoidon tukia.

Suomen talous
Alasdair Scott lehdistötilaisuudessa Helsingissä tiistaina.
Alasdair Scott lehdistötilaisuudessa Helsingissä tiistaina.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n arvion mukaan Suomen valtion lainanotto vuonna 2023 vastaisi edelleen noin yhtä prosenttia bruttokansantuotteesta.

Suomen nykyisen hallituksen tavoitteena on, että normaalin talouskehityksen oloissa Suomen julkinen talous olisi tasapainossa vuonna 2023.

Suomen talouden odotetaan kasvavan tänä vuonna 1,25 prosenttia ja ensi vuonna 1,5 prosenttia, IMF kertoo tiedotteessa.

Valuuttarahasto arvioi jokaisen jäsenmaansa taloustilannetta säännöllisin välein. IMF:n valtuuskunnan johtaja Alasdair Scott vierailee tänään Suomessa, ja IMF:n valtuuskunta keskustelee Suomen taloudesta eri viranomaisten, tutkimuslaitosten ja muiden tahojen kanssa.

IMF muistuttaa, että julkisen talouden tasapainottamiseen on useita vaihtoehtoja. Raportin mukaan esimerkiksi erilaisten ympäristölle haitallisten tukien määrä on 3,5 miljardia euroa vuodessa.

– Jos hallitus haluaa päästä tasapainoon Suomen hiilidioksidipäästöissä vuoteen 2035 mennessä, sen pitää miettiä ovatko nämä tuet ollenkaan hyvä ajatus. Toisaalta hallitus pystyy pitkälle tasapainottamaan talouttaan poistamalla nämä tuet, Alasdair Scott sanoo.

IMF:n mukaan hallituksen on löydettävä muitakin säästökohteita, ja kustannusten kehitys on otettava huomioon myös keskustelussa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisesta.

Työllisyyden vahvistamiseksi hallitus voisi IMF:n mukaan tarkastella vanhempainvapaan ja kotihoidon tukia, jotka saattavat kannustaa naisia jäämään kotiin. Valuuttarahaston mukaan hallitus voisi tarkastella myös verotus- ja etuusjärjestelmiä, jotka saattavat johtaa siihen, että työttömäksi jääminen saattaa olla taloudellisesti kannattavampaa kuin työllistyminen.

IMF:n raportti puuttuu myös suomalaisten kotitalouksien velkaantumiseen. Velkataso ei ole vielä kriittinen, mutta ilman toimia se voi olla. Raportissa kannatetaan säännöksiä velkamäärän sovittamiseksi kotitalouksien käytettävissä oleviin tuloihin.

– Juuri nyt on oikea hetki toimia, koska velkaantuminen ei ole vielä merkittävä uhka. Kyse on turvaverkosta, jolla estetään velkaantumista kiihtymästä lisää. Ylivelkaantumisessa on kysymys siitä, että jo muutaman ihmisen joutuminen vaikeuksiin velkojensa hoitamisen kanssa voi sotkea lainamarkkinat ja tehdä lainanottamisesta turvatonta kaikille, valtuuskunnan puheenjohtaja Scott sanoo.

Raportissa pidetään tärkeänä myös sitä, että hallitus ottaa tarkasteluun verojärjestelyn, joka kannustaa sijoittajia suosimaan taloyhtiölainoja.

Myös Suomen Pankki on ollut jo pitkään huolissaan (siirryt toiseen palveluun) sekä kotitalouksien velkaantumisesta että taloyhtiölainojen kasvaneesta osuudesta asuntolainamarkkinoilla.

19.11.2019 klo 13:52: Lisätty Alasdair Scott'n haastattelukommentit ja täydennetty juttua kotitalouksien velkaantumisteemalla.

19.11.2019 klo 14:01: Juttua korjattu. Aiemmin uutisessa luki virheellisesti, että työttömäksi jääminen saattaisi olla taloudellisesti kannattavampaa kuin työttömyys. Todellisuudessa oikea muotoilu on, että työttömäksi jääminen saattaa olla taloudellisesti kannattavampaa kuin työllistyminen.