Puistokävely saa somen käyttäjät yhtä hyvälle tuulelle kuin joulu

Twiiteistä tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin, millaisia viestejä puistojen vehreys saa ihmiset lähettämään.

tiede
Tiedeuutisten joulukalenteri kuvituskuva
Hilppa Hyrkäs / Yle

Ottaako päähän? Onko synkkä mieli? Yhdysvaltalaiset tutkijat löysivät ilmaisen lääkkeen, joka sopii oivallisesti sovellettavaksi metsäisessä Suomessa.

People and Nature (siirryt toiseen palveluun) -tiedelehdessä julkaistussa Vermontin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) tutkimuksessa selvitettiin, millaiseksi puistossa kävely saa ihmisten mielen. Sosiaalisen median viestejä haarukoitiin puistokävelyjä ennen, niiden aikana ja myös jälkeen.

Tutkijat totesivat, että puiston vihreys aiheuttaa ihmisille samanlaisen hyvän mielen piikin kuin joulupäivä. Se on mennen tullen vuoden hyväntuulisin päivä yhdysvaltalaisten Twitter-viesteissä, ja noste on muuallakin vastaava.

Tutkimuksessa seurattiin kolmen kuukauden ajan, millaisia twiittejä ihmiset lähettivät San Franciscon 160 kaupunkipuistosta.

Mielialat kohenivat kaikissa puistoissa, mutta mitä suurempi puisto ja mitä enemmän vihreää, sitä selvempi vaikutus. Yleisimmäksi sanaksi puistoista lähetyissä twiiteissä osoittautui ”kukat”.

Hedonometri naaraa tunteita twiiteistä

Tutkimuksen mittalaite oli ”onnellisuusmittari", hedonometri (siirryt toiseen palveluun), jonka yksi kehittäjä Vermontin yliopisto on. Hedonometrillä on kerätty ja anlysoitu vuosikymmenen aikana jo miljardeja twiittejä.

Tekoäly seuraa noin kymmenentuhannen sanan esiintyvyyttä. Niistä luetaan ihmisten mielialaa.

Sanat on pisteytetty yhdestä yhdeksään, negatiivisimmasta positiivisimpaan. ”Onnellinen” saa miltei täyden potin eli 8,30 pistettä, ”ha-ha” 7,94 ja ”puisto” 7,14. ”Kukilla” on tällä asteikolla mukavat 7,56 pistettä.

Puistotutkimusta varten Twitter-merestä naarattiin lähes 4 700 paikantamisensa sallivaa käyttäjää, joiden paikkatiedot osoittivat heidän olevan jossakin San Franciscon puistoista.

Niiden kasvillisuuden runsauden määrittelyyn saatiin apua maatalousministeriön metsäosastolta. Yhdessä kehitetty menetelmä vehreyden luokittelemiseksi on erottelukyvyltään tuhatkertainen aiempiin menetelmiin verrattuna, tutkijat kehaisevat.

Tämän tarkkuuden ansiosta tutkimuksessa kyettiin osoittamaan, että vehreys ja ihmisten hyväntuulisuus noudattavat samaa käyrää.

"Tätä ei voi ladata netistä"

Isoista puistoista lähetettyjen twiittien onnellisuusaste ponkaisi hedonometrissä 0,23 pistettä. Se on joulupäivän veroinen ero vuoden keskiarvoon. Positiivinen hehku näkyi viesteissä vielä jopa neljän tunnin päästä, tutkijat kertovat.

– Luonnolla on palauttavaa vaikutusta, jollaista ei voi ostaa kaupasta tai ladata netistä, sanoo matematiikan professori Chris Danforth.

Hän muistuttaa, että yhä useampi tutkimus on osoittanut luonnossa vietetyn ajan ja mielialan paranemisen yhteyden, vaikka vaikuttavia tekijöitä on vaikea määritellä tarkalleen.

– Me emme etsineet syy-seuraussuhdetta, mutta näimme kyllä, miten sellaiset ilmaukset kuin ”älä” ja ”ei voi” vähentyivät twiiteistä , Danforth kertoo.

Myös “minä” väheni. Se saattaa osoittaa, että puiden katveessa ihminen keskittyy vähemmän itseensä ja antautuu kollektiiviselle mielentilalle, tutkijat päättelevät.

Tutkimus koskee puistoja, mutta luulisi metsien toimivan yhtä lailla pahan mielen karkottajana. Kuinka onnellinen ihminen onkaan, jos yhdistää plussat eli lähtee luontokävelyllä jouluna?

Juttu on osa Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan tiedeuutisten joulukalenteria. Julkaisemme päivittäin tiedeuutisen, joka liittyy tähän vuodenaikaan – suoraan tai ainakin mutkan kautta. Viimeinen luukku aukeaa jouluaattona.

Aiemmat luukut:

10. Kolme ihmistä on viettänyt joulun Kuun kupeessa

9. Piparkakkuhan on suorastaan terveystuote

8. Musiikin professorin tekemästä täydellisestä joululaulusta ei kumma kyllä tullut hittiä

7.Vaikka Maa oli suuri lumipallo, merissä sinnitteli alkeellista elämää

6. Yli kolmasosa aikuisista toivoo, että voisi yhä uskoa joulupukkiin

5. Onko Betlehemin tähdelle tieteellinen selitys?

4. Yhdysvaltain joulu täyttää 480 vuotta

3. Kaikki lumihiutaleet eivät olekaan erilaisia

2. Mitä yhteistä on joulukuusella ja dinosauruksella?

1. Ystävän joululahjan paketoinnissa ei kannata olla turhan tarkka, neuvoo tutkimus