Kuusamossa nousi kiista jatkosodan aikaisesta Porkkatörmästä: kaupunki ei halua korjata rakennusta, jota kulttuuriväki pitää näyttelytilana

Rakennus on toiminut muun muassa lastensairaalana, lastenkotina, päiväkotina ja näyttelytilana.

historia
Entinen Porkkatörmän lastensairaala Kuusamossa.
Porkkatörmän rakennuksen tulevaisuus puhuttaa Kuusamossa.Ensio Karjalainen / Yle

Kuusamossa käydään kiivasta keskustelua historiallisen Porkkatörmän näyttelytilan tulevaisuudesta. Jatkosodan aikana rakennettu, sodan loppuvaiheilla lähes kokonaan poltettu ja myöhemmin saneerattu rakennus on nyt myynnissä. Kaupunki ei ole kiinnostunut peruskorjaamaan rakennusta.

Porkkatörmän rakennuksesta tehtiin Kuusamon kaupungin huutokaupassa noin 3000 euron tarjous. Nyt kaupungilla pohditaan, voiko rakennusta luovuttaa huudon tehneelle ostajalle.

Kulttuuriväki harmittelee kaupungin toimintaa. Kuusamolainen kotiseutuneuvos Helena Palosaari kysyy,miksi kaupunki ei ole kiinnostunut peruskorjaamaan historiallista rakennusta.

– Talo on tärkeää säilyttää siksi, että se kertoo Kuusamon sodanaikaisesta ja sodan jälkeisestä historiasta. Jos jollakin niin tällä rakennuksella on todella vahva tarina kuusamolaisten vaiheista, kertoo Palosaari.

Kaupungilta arvioidaan, että Porkkatörmän kunnostus tulisi maksamaan 1–2 miljoonaa euroa. Rakennuksesta tarjouksen tehnyt taho olisi halukas harjoittamaan Porkkatörmän tiloissa muun muassa museo- ja majoitustoimintaa. Kaupungin tavoitteena on Porkkatörmän toiminnan jatkuminen, mutta jonkun yhteistyökumppanin toimesta.

Kaupunginjohtaja Jouko Mannisen mukaan tarjouskilpailussa kaupungin ehtona talon myynnille oli se, että talossa harjoitetaan kaavan mukaista toimintaa. Kaavassa mainitaan muun muassa museotoiminta.

Kaupungin toiminta ei kotiseutuneuvos Helena Palosaarien mukaan kulttuuriväkeä tyydytä.

– Eihän tästä uutta tarvitse tehdä, vaan sillä tavalla toimiva, että tämä on turvallinen ja tässä olisi mahdollista tulla vierailemaan kaikkien ihmisten, myöskin liikuntaesteisten, kertoo Palosaari.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!