1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vietnam

Vietnamilaiset ottavat suuria lainoja saadakseen rekasta kuolleina löydetyt omaisensa takaisin kotiin

Vietnamin ulkoministeriö kertoo antavansa uhrien omaisille lainaa ruumiiden kuljetuskustannuksiin.

Britanniassa rekasta kuolleena löydetyn vietnamilaismiehen äiti ja vaimo surivat menetystään Nghe Anin maakunnassa 8. marraskuuta. Kuva: AOP

Britanniassa rekan kylmäkuljetuskontista lokakuussa kuolleina löytyneiden vietnamilaisten omaiset haluavat haudata uhrit Vietnamissa.

Moni perhe aikoo ottaa Vietnamin hallitukselta lainaa saadakseen läheistensä ruumiit kotiin. Vietnamin ulkoministeriö on kertonut, että se auttaa perheitä saamaan joko ruumiit tai tuhkat Vietnamiin, mutta että omaisten on maksettava kuljetuskulut.

Tuhkien kuljetus Britanniasta Vietnamiin maksaa 1 774 dollaria ja ruumiin 2 858 dollaria, kertoo uutistoimisto AFP.

– Maksamme minkä tahansa hinnan, vaikka minun pitäisi myydä taloni tai maani, kertoi Le Minh Tuan, jonka 30-vuotias poika oli yksi 39 uhrin joukossa.

Perhe maksoi pojan salakuljetusmatkasta Eurooppaan yli 30 000 dollaria.

Kyse on valtavasta summasta, sillä heidän kotimaakunnassaan Nghe Anissa vuosiansiot ovat keskimäärin noin 1 200 dollaria.

Le Minh Tuan haluaa, että hänen poikansa kuljetetaan Britanniasta ruumispussissa tuhkaamisen sijaan, jotta tälle voidaan järjestää perinteiset hautajaiset.

Tuhkaaminen ei ole yleistä Vietnamin köyhällä maaseudulla, joista suurin osa uhreista on kotoisin.

Lukuisat perheet ottivat tuhansien dollareiden lainat lähettääkseen lapsensa Britanniaan. Perheiden toiveissa oli, että matkaan lähetetyt löytäisivät Britanniasta hyvän työpaikan, ja lähettäisivät rahaa kotiin, jolla lainat saataisiin maksettua.

Lue myös:

Kuolleina rekasta löytyneiden tapauksessa uusia syytteitä – Britannian poliisin mukaan kaikki kuolleet olivat vietnamilaisia

BBC: Rekkatragedian uhrien joukossa ehkä vietnamilaisia – Viimeinen tekstiviesti: ”En pysty hengittämään”