Snapchat ryhtyy estämään harhaanjohtavaa poliittista mainontaa: "Emme hyväksy väärää ja valheellista tietoa"

Snapchatin uudet säännöt jäävät Twitterin ja Facebookin välimaastoon.

Nuori nainen käyttämässä Snapchatia. Kuva: Esko Jämsä / AOP

Snapchatin toimitusjohtajan Evan Spiegelin mukaan sosiaalisen median palvelu ryhtyy suhtautumaan kriittisesti kaikenlaiseen mainontaan, myös poliittiseen. Spiegelin huolenaiheena on muun muassa se, että Snapchatin käyttäjäkuntaan kuuluu runsaasti nuoria, jotka pääsevät äänestämään lähitulevaisuudessa.

– Meillä on paljon nuoria käyttäjiä ja haluamme toki kannustaa heitä osallistumaan poliittiseen keskusteluun. Snapchat ei kuitenkaan enää hyväksy väärää ja valheellista tietoa levittävää poliittista mainontaa, Spiegel toteaa.

Jatkossa Snapchatissa työskentelee sisäinen tiimi, joka tarkistaa, ettei maksettu poliittinen mainonta riko uusia sääntöjä.

Syyskuussa Snapchat julkisti myös tuoreen ominaisuuden, jonka avulla käyttäjä pystyy tarkistamaan, kuka on poliittisen mainoksen lähettäjä.

Facebook sallii, mutta Twitter kieltää poliittisen mainonnan

Snapchatin strategia jää Facebookin ja Twitterin välimaastoon. Twitter kielsi äskettäin poliittisen mainonnan kokonaan, eikä siellä enää tulla näkemään esimerkiksi sponsoroituja vaalimainoksia. Kielto astuu voimaan tämän viikon perjantaina.

Facebookin linjauksiin poliittinen sensuuri ei kuulu. Facebookin toimitusjohtajan Mark Zuckerbergin mukaan on tärkeää, että kaikilla on mahdollista saada äänensä kuuluviin. Hänen mielestään poliittisen sisällön kieltäminen hyödyttäisi etenkin asemansa vakiinnuttaneita toimijoita.

Snapchatin digitaalisiin mainoksiin liittyvä liiketoiminta on huomattavasti vaatimattomampaa kuin esimerkiksi Facebookilla. Tämä voi olla myös osasyynä siihen, miksi Snapchat on ottanut poliittisen mainonnan hampaisiinsa.

Google on ollut aiheen tiimoilta varsin hiljaa, mutta aiemmin tänä vuonna se kielsi vaalien edellä poliittiset mainokset Kanadassa.